Här är den dolda fällan i ditt skattebesked

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Elisabeth Hedmark, privatekonom.
Foto: Länsförsäkringar
Nu är det dags att deklarera.
Foto: Ivan Arvsäter
Foto: Jeanette Andersson

Nu är skattedeklareringen i full gång.

Men se upp så att du inte missar viktiga avdrag - och luras av felaktiga kontrolluppgifter.

Enligt Dagens Industri görs tusentals, om inte tiotusentals, fel varje år som du kan förlora pengar på.

- Man kan bita sig själv i svansen om man verkligen inte tänker till och kontrollerar uppgifterna - och funderar kring vilka avdrag man kan göra, säger Elisabeth Hedmark, privatekonom på Länsförsäkringar.

I torsdags öppnade Skatteverkets elektroniska deklaration.

Men det gäller att inte ha för bråttom att få i väg deklarationen - trots att det bara krävs några knapptryck.

- Men det är viktigt att sätta sig ner och ta en stund att kontrollera siffrorna som är förtryckta. Det kan vara ett onödigt fel som kan kosta en lite, säger Elisabeth Hedmark.

Dagens industri har samtidigt gått igenom de största fällorna med deklarationen. Viktigt är bland annat att kolla upp vilka möjligheter till avdrag du har.

Tusentals fel varje år

Elisabeth Hedmark instämmer:

- Det kan till exempel vara om man har arbetat tillfälligt på en annan ort en bit bort från hemmet. Då finns möjligheten att göra avdrag för det här tillfälliga arbetet och få resekostnaderna betalda. Också om man sovit över.

Enligt DI upptäcks tusentals fel varje år i deklarationerna - och ofta så enkelt som felaktiga kontrolluppgifter från arbetsgivare, banker, mäklare och bolåneinstitut.

Mängden kontrolluppgifter som kommer in till Skatteverket är samtidigt stor. 65 miljoner räknar DI till förra året.

- Det är en viktig åtgärd att man tar sig lite tid att kontrollera de här uppgifterna så att det är korrekta siffror. Det kan vara felaktigt och att man därmed betalar mer i skatt än vad man annars ska göra, säger Elisabeth Hedmark.

Inte för sent

Dagens Industri tipsar om att kontrollera inkomstuppgifter och räntebetalningar.

Elisabeth Hedmark menar att man ska se över räntekostnaderna och ränteutgifterna. Hamnar de på över 100 000 kronor får man bara tillbaka 21 procent, i stället för 30 procent.

- Om man är två stycken och har ett lån ihop, det är då viktigt att båda är låntagare, kan man fördela räntekostnaderna på ett annat sätt så att ingen kommer över 100 000, säger hon.

Likaså pensionssparande och fondsparande. Inte bara om du har sålt fonder, utan också schablonskatten. Det rör sig om 0,4 procent av värdet på fonderna som tas upp till beskattning. DI skriver att även investeringssparkontot beskattas av en schablonintäkt.

Och om du har redan godkänt din deklaration är det inte för sent än - den kan göras om fram till den 4 maj.

Här är de tre vanligaste avdragen i deklarationen

1. Reseavdrag för resor mellan hemmet och jobbet. Enligt Di drog 911 000 personer av för jobbresor år 2014. Men du får till exempel bara göra avdrag om kostnaden överstiger 10 000 kronor för dina resor. Och för bilresor krävs att du tjänar minst två timmar per dag på att ta bilen före kollektivtrafiken.

2. Pensionssparande - i år sänks avdraget till 1800 kronor, från maximalt 12 000 kronor. Det handlar om runt 2 miljoner som varje år gör avdrag för pensionssparande. Elisabeth Hedmark tillägger att sänkningen egentligen inte påverkar förrän vid nästa års deklaration. Därför gäller det att i år se över pensionssparandet.

– Många har en automatisk dragning från lönekontot in på kanske en gammal pensionsförsäkring. Det kan bli att man dubbelbeskattas sedan. Det är viktigt att inte betala in för mycket i år. Man kan till exempel styra om till ett annat pensionssparande, till exempel ISK som är ett bra alternativ till en pensionsförsäkring eller till IPS som det kallas - individuellt pensionssparande, säger Elisabeth Hedmark.

3. Arbete på annan ort. Gäller dock bara tillfälligt arbete, och kan bland annat gynna ungdomar som studerar vid högskolan. Då om de sommarjobbar på en annan ort än där de är mantalsskrivna.

Några andra saker att tänka på

Schablonavdraget för måltider och mindre utgifter är för den första månaden 110 kronor per dag.

• Det går även att dra av boende, den faktiska kostnaden eller schablonbelopp, på 110 kronor per dag.

• Det går att göra avdrag på högst en tur- och returresa i veckan.

• Uthyrning av bostad. Om du hyr ut din privatbostad eller fritidshus kan du göra ett schablonavdrag på 40 000 kronor, plus 20 procent av hyresinkomsten, tipsar Elisabeth Hedmark. Man kan därmed tjäna mycket i hyresinkomsten utan att behöva betala skatt på det.

• Jämkning. Med sjunkande räntekostnader finns en risk att man har en för hög jämkning och betalar för lite skatt i månaden för att man är van vid höga räntekostnader. Det kan leda till kvarskatt nästa år - så kontrollera att jämkningen inte är för hög.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.