Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här är Demokraternas fem kandidater på supertisdagen

USA-experten Frida Stranne om Biden: ”Den som kan utmana Sanders”
Bernie Sanders
Foto: ROLLING STONE/SHUTTERSTOCK / ROLLING STONE/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Joe Biden
Foto: MICHAEL WYKE / AP TT NYHETSBYRÅN
Elizabeth Warren
Foto: BOB DAEMMRICH / POLARIS POLARIS IMAGES
Michael Bloomberg
Foto: ERIK S. LESSER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Tulsi Gabbard
Foto: BOB DAEMMRICH / POLARIS POLARIS IMAGES
Amy Klobuchar
Foto: LIU JIE / STELLA PICTURES/XINHUA/AVALON.RED B950
1 / 7

Efter succén i primärvalet har Joe Biden seglat upp som den riktiga utmanaren till Bernie Sanders.

Och efter två anhopp ser stödet ut att öka.

Både Amy Klobuchar och Pete Buttigieg ställer sig bakom Biden. 

Supertisdagen räknas som den viktigaste dagen i den amerikanska valkalendern, näst efter presidentvalet i höst.

Och nu är det dags. 14 delstater ska på tisdagen, natten till onsdag svensk tid, rösta om vilken demokrat de vill se utmana president Donald Trump. Efter två täta avhopp – Pete Buttigieg valde att kliva av sin presidentvalskampanj på söndagen och Amy Klobuchar avslutade sin på måndagen - finns bara fem kandidater kvar att välja på.

Antalet delegater efter fyra primärval

Bernie Sanders: 60

Joe Biden: 54

(Pete Buttigieg: 26)

Elizabeth Warren: 8

(Amy Klubuchar: 7)

Demokraternas 5 kandidater inför supertisdagen

De är:

Bernie Sanders

Senatorn från Vermont leder hittills vad gäller antalet delegater, och är enligt New York Times mest trolig att dra ifrån under supertisdagen – även om det är långt ifrån säkert.

Joe Biden

Barack Obamas före detta videpresident var näst intill uträknad efter de två första primärvalen i Iowa och New Hampshire, men efter att ha klivit in som en stadig tvåa i Nevada och krossat allt motstånd i South Carolina är han nu med i spelet igen. 

Michael Bloomberg

Mediemogulen, miljardären och den före detta New York-borgmästaren har valt att stå över de fyra första primärvalen. I stället har han satsat stora pengar på supertisdagen, och nu är det upp till bevis.

Elizabeth Warren

Senatorn från Massachusetts sköt tidigare i höjden i opinionsmätningar, men hittills har det inte gått särskilt bra i primärvalen. Hon fick visserligen åtta delegater i det inledande valet i Iowa – men inte en enda sen dess.

Tulsi Gabbard

Kongressledamot från Hawaii som under sin kampanj har propagerat mot krig. Taktiken har dock inte fungerat hittills – men trots att hon inte fått en enda delegat har hon enligt Reuters svurit på att fortsätta kampanja.

Därför är supertisdagen så viktig

Hittills har 155 delegater delats ut under fyra primärval. Bernie Sanders leder knappt, med 60 stycken strax före Joe Bidens 54. Under supertisdagen finns ytterligare 1 357 – vilket motsvarar en tredjedel av det totala antalet – delegater att kamma hem.

Totalt krävs 1 991 för att bli Demokraternas presidentkandidat.

Om en av kandidaterna tar hem en bred ledning med flera hundra delegater under supertisdagen har han eller hon tagit ett rejält kliv närmare valet i november, och det kan bli mycket svårt för för de andra att komma ikapp.

Am Klobuchars hemstat Minnesota är en av delstaterna som röstar under supertisdagen – och nu ställer sig Klobuchar bakom Joe Biden. Även Pete Buttigieg ställer sig bakom Joe Biden, bekräftade han natten till tisdag, enligt AFP. 

I samband med Joe Bidens tal, efter att Pete Buttigieg och Amy Klobuchar ställt sig bakom honom, meddelade även Beto O'Rourke, affärsman som tidigare suttit i representanthuset, att han ger sitt stöd till Joe Biden.  

– Låt mig berätta varför: vi behöver någon som kan besegra Donald Trump, säger han enligt CNN. 

Efter Bernie Sanders framgångar i Nevada har flera demokrater uppmanat moderata kandidater att hoppa av för att väljarna ska kunna enas kring en tydlig motkandidat.

Detta är supertisdagen

• Tisdagen 3 mars röstar 14 delstater om presidentkandidaterna. Utöver valdagen i november räknas supertisdagen som den viktigaste i den amerikanska valkalendern. 

• Delstaterna som avlägger sina röster är Alabama, Arkansas, California, Colorado, Maine, Massachusetts, Minnesota, North Carolina, Oklahoma, Tennessee, Texas, Utah, Vermont samt Virginia. Även demokrater utomlands samt territoriet Amerikanska Samoa röstar. 

• Totalt står fler än 1 357 delegater på spel, vilket motsvarar omkring 34 procent av det totala antalet. Delegaterna avgör vem som röstas fram som partiets kandidat under sommarens kongress.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.