Här är debattens hetaste strider

Foto: Olle Sporrong

Det blev en stundtals häftig partiledardebatt i SVT:s Agenda. Och mest kokade det när jobbfrågan var på tal.

Gustav Fridolin och Jonas Sjöstedt liknade jobbskatteavdraget vid att gång på gång få fel medicin på vårdcentralen.

Annie Lööf kontrade:

– Ni jagar jobbskaparna, småföretagarna. Det är därför ni, Löfven, lägger 30 miljarder i skattehöjningar och Sjöstedt 90 miljarder.

Jobben:

Det handlade en hel del om vem Stefan Löfven ska försöka bilda regeringsalternativ med.

Alliansledarna attackerade honom för att han inte har kunnat presentera vem han vill regera med och än mindre ett gemensamt program.

– Bekymra dig du om din kant. Det här fixar jag, svarade Löfven irriterat och fortsatte att betona att han ska ge besked i god tid före valet.

Oppositionen kritiserade regeringen för den höga arbetslösheten och bristen på åtgärder. Gustaf Fridolin, MP, och Jonas Sjöstedt, V, liknade jobbskatteavdragen som en medicin som prövas om och om igen, trots att det inte fungerar.

Arbetsavgivaravgiften

Debatten fortsatte med att behandla den halverade arbetsgivaravgiften för att anställa ungdomar som Socialdemokraterna vill ta bort.

Miljöpartiet har nyligen ändrat sig och vill inte längre återställa avgiften till normal nivå. Men Socialdemokraterna har ingen tanke på att ändra sig.

– Nej, det är fortfarande ett lika dåligt förslag, man ska inte kasta ut 15 miljarder på ett dåligt förslag, sade han.

– Det är inget förslag, sade statsministern och påminde om att det är infört sedan flera år tillbaka.

Skolan:

Skolfrågan var den punkt som enade partierna mest. Alla tycktes rörande överens om att skolan har blivit mer ojämlik och att den behöver mer resurser. Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt var enda partiledare som vill slopa det fria skolvalet.

Han liknade skolvärlden vid en marknad "som om det handlar om schampo eller mjukglass".

Miljöpartiets Gustaf Fridolin tryckte på att lärarna måste få mer tid för att vara lärare och bli av med administrativa bördor.

– Och man måste återanställa speciallärare, sade Fridolin.

Skolminister Jan Björklund betonade att alliansen vill få till flera av de förändringar som oppositionen vill och att ett förslag är på gång som kommer att befria lärarna från administration redan till höstterminen.

Han var dock kritisk mot Socialdemokraternas förslag om att fler ska få högskolebehörighet.

Integrationen:

Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson kritiserade de andra partierna för att skönmåla läget och blunda för problem.

– Invandringen från Europa och Norden är väsensskild från den som kommer mer långväga ifrån, säger Åkesson.

Jan Björklund hävdade å andra sidan att Sverige är ett bättre land i dag på grund av invandrare.

– Det här sade man också för 20 år sedan när många kom från Jugoslavien. Men Sverige gick inte under, sade Jan Björklund.

Stefan Löfven vill att fler kommuner än Södertälje och Malmö ska ta ansvar för invandringen.

– Vi måste ha en bättre fördelning av flyktingmottagande, på något sätt måste alla vara med och betala, sade Stefan Löfven när debatten gick in på integration och flyktingmottagande.

Arbetslösheten:

Även om Miljöpartiet har ändrat sig och inte längre vill återställa den halverade arbetsgivaravgiften för alla upp till 26 år tillbaka till normal nivå, har Socialdemokraterna ingen tanke på att ändra sig.

– Nej, det är fortfarande ett lika dåligt förslag, man ska inte kasta ut 15 miljarder på ett dåligt förslag, sade S-ledaren Stefan Löfven.

– Det är inget förslag, sade statsministern och påminde om att det är infört sedan flera år tillbaka.

– Det kommer att öka beskattningen på unga med 15 miljarder kronor, sade Reinfeldt.

Försvaret:

Jan Björklund tyckte att det var genant att försvaret firade påsk när ryssarna övade anfall. Ändå säger han att det var rätt att rusta ner försvaret på 90-talet.

– Men nu rustar Ryssland upp och uppträder aggressivt. Vi vill se ökade resurser till försvaret från 2015, sade han.

Stefan Löfven tyckte att de borgerliga bör sträva efter en blocköverskridande överenskommelse om försvaret och tyckte även han att det var genant att höra om bristen på beredskap vid den ryska övningen.

Även statsministern sade att han också kan tänka sig mer medel till försvaret.

Jonas Sjöstedt slog fast att Sverige bör sluta exportera vapen till diktaturer. En fråga som kan bli känslig för både Socialdemokraterna och Miljöpartiet i framtiden.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.