Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här är de misstänkta rånarna i Södertälje

De är fyra män och två kvinnor.

Alla har vuxit upp i samma område söder om Stockholm.

Nu misstänks de för inblandning i fredagens rån i Södertälje.

Fyra av männen som är misstänkta för inblandningen i rånet i Södertälje i fredags, och båda kvinnorna, är uppvuxna eller bor i närheten av varandra söder om Stockholm. 

Flera av dem har bott på samma gata, delat klassrum och korridorer på Fittjaskolans högstadium och mycket tid spenderades på Ungdomens hus i samma område. Men någon långvarig skolgång var det, enligt bekanta till gänget, inte tal om:

– De flesta av killarna i det här gänget hoppade av skolan, säger en bekant, som även denne är Fittja-bo, till Expressen.

Samma gäng

Tre av de misstänkta, alla män, ingår i samma gäng, och beskrivs av andra Fittja-bor som springpojkar åt äldre killar som sysslar med kriminell verksamhet.

Många av dem närde drömmar om mycket pengar och ett liv i lyx. Bland favoritfilmerna finns gangster-klassikern Scarface och svenskproducerade "Snabba cash".

Systern

De misstänkta kompisarnas advokater vill dock inte gå in på de misstänktas relationer till varandra.

– Jag vill inte gå in på om min klient känner någon av de andra sedan tidigare, säger Martin Cullberg, som försvarar 19-åringen från Norsborg som misstänks för grovt rån.

Han vill heller inte gå in på hur det kommer sig att klientens 21-åriga storasyster misstänks för medhjälp till grovt rån. Minst fyra av de fem männen är dömda för brott sedan tidigare. Den 21-åriga kvinnan har inte dömts för något brott.

Här är de misstänkta i Södertälje:

Man, 26, Trondheim: "Outsidern"

Misstänkt för:

Ännu inte delgiven misstanke.

Tidigare brottslighet:

2011: Dömd till dagsböter för olovlig körning och narotikabrott/cannabisinnehav.

"Outsidern" beskrivs av de som känner honom som snäll, omtänksam, rolig och lugn. I Fittja är det få som förstår hur han kunnat bli inblandad i ett grovt rån, med automatvapen.

Han bor numera i Norge och kom hem till Sverige för ungefär två veckor sedan, i desperat behov av pengar. Den restaurangverksamhet han startat i Norge hade drabbats av ett rejält bakslag efter att myndigheterna avslöjat att en anställd sålde alkohol till minderåriga.

"Outsidern" var bästa vän med den fotbollstränare som mördades i Fittja 2010 och många av hans vänner har svårt att förstå hur han kunnat ge sig i lag med de som misstänks ligga bakom mordet. Hans barndomskamrater tror att han utnyttjats av kumpanerna, för att snabbt kunna fixa pengar till restaurangen i Norge.

Han vårdas just nu på Karolinska universitetssjukhuset efter att ha blivit skottskadad i huvudet vid rånet, som rubriceras som grovt rån.

Man, 22, Ekerö "Mellanchefen"

Misstänkt för:

Grovt rån.

Tidigare brottslighet:

– Flera snatterimål, olovlig körning och bilstöld längre tillbaka i tiden.

– 2011: Dömd till dagsböter för olovlig körning.

– 2012: Dömd till villkorlig dom med samhällstjänst för snatteri och vapenbrott, efter att ha haft en tårgaspistol med tillhörande patron.

– 2012: Åtalad för snatteri efter att ha tankat för 821,96 kronor utan att betala. Ännu ingen dom.

Är släkt med en av ledarna för gänget, en 25-årig man som bland annat varit medåtalad i målet mot 19-åringen, men frikändes.

Som släkt med en äldre ledare har "Mellanchefen" fått en särställning bland de unga killarna och tänjer gärna på gränserna. Han vågar stöta sig med folk och uppför sig som en mellanchef, eftersom han anser sig vara skyddad.

Var med på Ungdomens hus i Fittja då vännen, den misstänkte 19-åriga rånkumpanen, blev skjuten sommaren 2010 - men klarade sig oskadd.

Man, 21, Norsborg "Den kaxige"

Misstänkt för:

Skyddande av brottsling. Anhållen fram tills tidigt under söndagseftermiddagen då han försattes på fri fot.

Tidigare brottslighet:

– Dömd 2012 till skyddstillsyn för stöld, snatteri och hot mot tjänsteman.

Beskrivs som busig och utåtagerande under uppväxten. Betraktades som harmlös tills han började umgås med de äldre killarna. 21-åringen var tillsammans med sin 19-åriga rånkumpan misstänkt för mordet på den 26-åriga fotbollstränaren 2011. Polisen fann dock aldrig några bevis som säkert kunde knyta någon av dem till mordet.

Mannen sägs, precis som sina misstänka kumpaner, vara tilltalad av en gangsterlivsstil likt den de kunnat se på tv och i filmer. Han beskrivs av jämnåriga som växt upp i samma kvarter som villig att göra väldigt mycket för att tillfredsställa de äldre ledarna och tjäna pengar.

Man, 19, Norsborg "Den blyge"

Misstänkt för:

Grovt rån.

Tidigare brottslighet:

– 2011: Dömd till ungdomstjänst för vapenbrott och olaga hot.

– 2012: Dömd till fyra månaders fängelse för förberedelse till rån, stöld, våld mot tjänsteman, falsk tillvitelse, narkotika- och dopningsbrott.

– 2012: Åtalad för grov misshandel. Ännu ingen dom.

Betraktades under uppväxten som tyst, tillbakadragen och blyg.

När han och några jämnåriga kompisar rekryterades till kriminell verksamhet förändrades allt. Plötsligt gick han omkring i dyra skor för att skryta om hur mycket pengar han hade och ville att alla skulle förstå att han var farlig.

– Förr kunde han gå omkring i tofflor hela vintrarna, nu har han Gucci-skor, säger en av 19-åringens vänner till Expressen.

För tre år sedan blev han skjuten efter en kontrovers med en man som tidigare varit känd som medlem i det grovt kriminella gänget Fittja Boys. Han träffades fem gånger i underkroppen och benen, men överlevde.

I Fittja anses "Den blyge" vara en av de som ligger bakom mordet på en 26-årig fotbollstränare 2011. Han har därför fått smeknamnet "mördaren".

Kvinna, 21, Norsborg "Systern"

Misstänkt för:

Medhjälp till grovt rån.

Tidigare brottslighet:

Inga domar eller åtal.

Syster till "Den blyge". Finns få uppgifter om hennes inblandning. Boende i Fittja berättar för Expressen att man tror att hon har dragits med för att skydda sin bror.

Kvinna, 22, Norsborg

Misstänkt för:

Medhjälp till grovt rån.

Den 22-åriga kvinnan greps i går lördag och anhölls sedan. På söndagen begärde hon en offentlig försvarare.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.