Penttäjä, Norrbotten, 1973. Åke Lejon tar en serie bilder av två mystiska föremål. Militären analyserar bilderna men kan inte hitta någon förklaring. Foto: Ufo-Sveriges Arkiv
Penttäjä, Norrbotten, 1973. Åke Lejon tar en serie bilder av två mystiska föremål. Militären analyserar bilderna men kan inte hitta någon förklaring. Foto: Ufo-Sveriges Arkiv

Här är de hemliga UFO-bilderna

Publicerad
Här är ett smakprov på de hemliga bilderna som kommer visas på årets stora UFO-utställning i Norrköping.
Allmänheten kommer dessutom få möjlighet att på egen hand söka i det hemliga UFO-arkivet.
- Det finns väldigt många oförklarliga historier att ta del av, säger Clas Svahn, UFO-Sveriges ordförande.
Ett av de mest intressanta UFO-mysterium som Clas Svahn har hört talas om är den som inträffade mitt på dagen 27 juli 1999 vid Backsjön utanför Arvika.
- Sju personer som befann sig på tre olika platser kring Backsjön såg hur ett avlångt föremål med saker som stack ut på sidorna störtade rakt ner i sjön, säger Clas Svahn.

"Dök i sjön"

Militären kontaktades som i hemlighet gjorde "Operation Sjöfynd".
- De dök i sjön med mini-ubåten Sjöugglan under två perioder hösten 1999. De la mycket tid och pengar på operationen men hittade ingenting, vad man vet. Eftersom det är en hemligstämplad operation går det inte att få ut alla papper. Men vi lyckades i alla fall hinna få ut de dokument där det stod vad de sju vittnena hette, säger Clas Svahn.
Är deras uppgifter samstämmiga?
- Ja det är dem.
På lördag kommer Clas Svahn att prata mer om just denna historia, som han anser vara en av de mest märkliga i Sverige någonsin. Även andra UFO-mysterium som skett kring vatten kommer att avhandlas.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag