Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här är de färskaste semmeltrenderna

En pistaschfylld semla med nutellagrädde.
Foto: Thomas Carlén
<p>Semmelwrapen blev populär förra året.</p>
Foto: All Over Press/Pelle T Nilsson
Korv med bröd-semlan.

Den gamla vanliga semlan har fått konkurrens.

Just nu pågår en semmelrevolution där det klassiska bakverket skapas i nya versioner.

Här listar vi några av semmeltrenderna – med allt från semmelsmoothie till semmelpizza.

Hur många semlor äter du i dag?

Årets nykomlingar

Chia-semlan

För den som vill unna sig en semmelupplevelse men som inte vill rucka på nyårslöftet finns nu chia-semlan. Den är lanserad av restaurangen Sthlm Raw och följer den senaste raw-trenden. Semlan är gjord på bland annat chiafrön och trots att den är nyttig ska den vara minst lika god.


Nutellasemlan

Detta är en av årets nya semlor. Café Var Dags Rum i Nyköping uppges vara semlans skapare. I stället för mandelmassa är semlan fylld med hasselnötskräm, som också blandats i grädden.

En pistaschfylld semla med nutellagrädde.
Foto: Thomas Carlén

Semoothie

Denna lättuggade semla bakades, eller ska man säga mixades, först på Thimons konditori i Nässjö. Varm, skummad mjölk mixas ihop med en semla och hälls upp i en smoothiekopp. Sedan garneras denna semmelsmoothie med kanel.


De moderna klassikerna

Semmelwrappen

Redan förra året lanserades denna moderna semmelklassiker. Det var Tössebageriet i Stockholm som först skapade denna smidiga semmelversion som går att avnjuta i farten.

Semmelwrapen.
Foto: All Over Press/Pelle T Nilsson

Semmeltårtan

Denna semla är den vanliga semlans maffigare släkting. Den är större och går därmed att dela på flera. Perfekt för den som ska bjuda hela arbetslaget på semlor. Eller för den som verkligen älskar det traditionella bakverket.


Hemlan

Denna smått mystiska semla bakades först på Wienercaféet i Stockholm. Semlans klassiska fyllning har sprutats in i själva brödet, vilket ska göra den lättare att äta. Perfekt för den som inte gillar att få grädde på näsan?


Semmelmaten

Burgarsemlan

Amerikansk snabbmat möter svensk bakkonst in denna burgarsemla. Kakao blandas i mandelmassan för att få den rätta hamburgerfärgen och florsocker blir som sesamfrön på brödet. Magnus Johanssons Bageri och Konditori ska ha varit först med denna nya sort.


Korv med bröd-semlan

Två ursvenska klassiker i en? Ekmans konditori i Trollhättan var uppfinnare till denna nya semmelversion. Mandelmassa får agera korv och röd gelé och vaniljkräm blir ketchup och senap. Självklart går även denna snabbmatssemla att ta med i farten.

Korv med bröd-semlan.

Semmelpizza

Här handlar det inte om någon vanlig vesuvio. Haga Tårtcompani & Bageri skapade pizzasemlan förra året. Den består av en stenungsbakad mandelmassebotten som sedan garnerats med grädde och rostad mandel.


Semmeltaco

Thomas Diedrichsen inspirerades av mexikanska mattoner och skapade taco-semlan i miniversion. En annan mexikansk semmelversion är semle-tortillan, skapad av Evelina Borneling.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.