Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här är de farligaste läkarna i Sverige

Carl Troilius och Erik Enby har fått sina legitimationer indragna.Foto: Christer Järeslätt
Han missbrukade alkohol, misshandlade sin sambo och skrev ut läkemedel till sig själv.
När domen föll fick han sparken.
Men läkaren fick en ny chans på ett annat sjukhus.
Där skrev han ut narkotika till ungdomar.

FAKTA

CARL TROILIUS, 55, MALMÖ, dömdes i hovrätten till
fyra års fängelse för grov våldtäkt. Enligt domen drogade han ner sin patient med narkosmedlet Propofol och våldtog henne. Någon medicinsk motivering att ge Propofol fanns inte, enligt polisutredningen. Den kände plastikkirurgen har inte längre något förtroende kvar som läkare, enligt Socialstyrelsen. HSAN gjorde samma bedömning och tog läkarlegitimationen.

ERIK ENBY, 72, GÖTEBORG, uppmanade en patient
med bröstcancer att ta vitaminpiller och fördröjde
hennes operation med fyra och en halv månad. När hon ändå opererades var det för sent och kvinnan dog. Under en bandupptagning gjord av kvinnans anhöriga beskriver Enby att sjukdomar uppstår av svampinfektioner och att bröstcancerpatienters kroppsvätskor är fulla med ohyra. Att skära bort tumörer är inget han tror på. Enby har överklagat men såväl läns- och kammarrätt har gått emot honom. Regeringsrätten har ännu inte beslutat om prövningstillstånd. Enby har fortsatt att kalla sig doktor och erbjudit behandlingar.
– Jag har ingen anledning att kommentera detta just nu, säger Enby till Expressen.

Den idag 45-årige mannen arbetade under flera år i Västerbotten. Han hade tidigare missbrukat alkohol och när skilsmässan kom närmare blev det värre.
Då började han skriva ut lugnande till sig själv. Ibland i sin frus namn.
Efter ett stormigt äktenskap lämnade hon honom och han träffade en ny kvinna. Även det förhållandet blev oroligt. Under ett bråk i deras villa slog han ned kvinnan och dunkade hennes huvud åtta gånger mot klinkergolvet. Hon flydde till en granne som larmade ambulans.
Läkaren dömdes till skyddstillsyn men när han under tiden körde rattfull omvandlades den till ett straff med fotboja. I samband med detta förlorade han jobbet.

Fick en ny chans

"Egentligen borde det vara lättare att kräva tillbaka legitimationen", säger läkarförbundets Eva Nilsson Bågenholm Foto: Robban Andersson- Jag var extremt deprimerad vid den här tiden i mitt liv, berättar läkaren för Expressen.
Han fick en ny chans och erbjöds en provanställning på en vårdavdelning i Dalarna.
Där fortsatte han som tidigare - missbrukade alkohol och skrev ut narkotika till sig själv. Här skrev han också ut narkotikaklassade läkemedel till en lång rad ungdomar. En man har berättat hur han började hallucinera efter att ha fått medicin av honom.
- Jag mådde så dåligt vid den här tiden så jag orkade aldrig överklaga beslutet. Om du pratar med mina patienter inser du att jag var omtyckt och duktig, säger läkaren.
Sedan hans legitimation drogs in har mannen inte jobbat som läkare och har nu flyttat till USA.
Expressen har gått igenom samtliga beslut om indragna läkarlegitimationer från den 1 januari 2007. De flesta har missbrukat läkemedel eller försett missbrukare med narkotika. Andra har stulit smärtstillande från patienter eller använt föråldrade behandlingsmetoder.

"Bra med tillsyn"

- Det är bra att det finns en tillsynsmyndighet. Egentligen borde det vara lättare att kräva tillbaka legitimationen. Vi tar avstånd från läkare som behandlar med metoder som inte stöds av vetenskapen, säger Eva Nilsson Bågenholm, ordförande i Sveriges läkarförbund.

Vill du kolla din läkare? Ring Hälso och sjukvårdens ansvarsnämnd:  08-50886100

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.