Här kan du fira midsommar bäst! Foto: MARIA GREDESKOGHär kan du fira midsommar bäst! Foto: MARIA GREDESKOG
Här kan du fira midsommar bäst!  Foto: MARIA GREDESKOG
Sill, snaps, nypotatis och jordgubbar. Och varmt väder. Det kräver vi av ett bra midsommarfirande. Foto: EWA LEVAUSill, snaps, nypotatis och jordgubbar. Och varmt väder. Det kräver vi av ett bra midsommarfirande. Foto: EWA LEVAU
Sill, snaps, nypotatis och jordgubbar. Och varmt väder. Det kräver vi av ett bra midsommarfirande. Foto: EWA LEVAU

Här är de bästa platserna att fira midsommar i Sverige

Publicerad

Det är festen vi ser fram emot i månader.

Och en bra midsommarfest kan vi prata om i många år. 

Men var är bästa platsen att fira midsommar på? 

Charlotta Mellander och Tina Wallin på Vertikals/Handelshögskolan i Jönköping har nu kommit fram till 20 platser som är bättre än de flesta!

Charlotta Mellander och Tina Wallin har tagit reda på vilka beståndsdelar vi kräver av en bra midsommar. Utifrån dessa krav har hon gjort en Sverigekarta där chansen är som störst att vi blir nöjda med dagen.

Hon kan dock inte råda över vädret. Regnar det där man firar, spelar det ingen roll om de senaste 20 midsomrarna varit fantastiska.

Vad kräver vi av en bra midsommar?

Charlotta Mellander har med sin kollega Tina Wallin skapat ett midsommarindex med följande faktorer:

Tillgång till potatisodlingar (närproducerat anses vara bäst).

Tillgång till bärodlingar (jordgubbar smakar bäst nyplockade).

Trålfiske i saltvatten (färskare än så får ni inte sillen).

Antal kvadratkilometer vatten samt antal kilometer kuststräcka (visst är det lite mysigare att sitta med utsikt över vattnet?)

Systembolag per invånare (skönt att slippa trängas när nubben ska inhandlas).

Medeltemperatur (att slippa täckjackan är en bonus).

Musiker per invånare (att ha sina egna spelemän vid midsommarstången är ju alltid trevligt).

Så om du vill fira midsommar med sill, nypotatis, jordgubbar och nubbe, samt kunna titta ut över vattnet samtidigt som någon spelar vackert i det varma vädret: Ja, då ska du kolla noga på kartan nedan:

Ju mörkare grönt på kartan, desto större chans att fira en traditionell midsommar. Gotland vinner midsommartävlingen, Blekinge med skärgård 2:a, Tanums kommun 3:a, följt av de två Ölandskommunerna Mörbylånga och Borgholm.Foto: Charlotta Mellander och Tina Wallin

Gotland är bästa platsen att fira midsommar

– Och vinnaren är – Gotland! Här finns det gott om potatis- och bärodlingar. Vattnet ligger nära och medeltemperaturen är hög. Man behöver inte slåss om musikerna heller. Däremot kan det vara en viss trängsel på Systembolaget, kommenterar Charlotta Mellander.

Tvåa är Karlskrona: Kommunen ligger bra till med de flesta ovan nämnda variablerna. 

– Lite mer trålfiske, något mindre potatis och bärodlingar jämfört med Gotland. Men musikerna är mer säkra att få till.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag