Foto: Lisa F. Young
 Foto: Lisa F. Young

Här är chefens värsta
- och vad som funkar

Publicerad

Behöver du gå till läkaren på arbetstid är det godkänt.

Men festar du loss med roomservice på jobbets bekostnad eller snor med dig toapapper hem har du snart chefen på dig.

Tidningen Chef har undersökt vad svenska chefer tycker är okej att deras medarbetare gör på arbetstid.

En läkartid är en fullt godtagen ursäkt för att lämna jobbet en stund.

Använder du arbetstelefonen till att ringa hem till familjen är det också lugnt.

Värre är det om du ägnar arbetsdagen åt att ladda ner musik, kolla bilder på Facebook, sno hem kontorsmaterial eller spela datorspel.

Har kontrollerat

Och det finns inte en enda arbetsgivare i tidningen Chefs undersökning som godtar att du konsumerar privat på hotellnotan, rapporterar mer övertid än vad du faktiskt har eller porrsurfar på arbetstid.

I kommande numret har tidningen låtit Novus fråga 506 chefer om just vad som är okej att göra på arbetstid.

54 procent av alla tillfrågade chefer uppger att de någon gång konfronterat en medarbetare med vad de hittar på under arbetsdagen.

Jessica Stålhammar, advokat och expert på arbetsrätt, tror att det vanligaste arbetstidsfusket är Facebook och mejlen. 82 procent av alla chefer tycker att Facebook är oacceptabelt, visar undersökningen. Men ett förbud från chefen kan leda till motstånd från medarbetarna, tror Jessica Stålhammar.

– Det är så lättillgängligt nuförtiden, och dessutom nästan omöjligt att förbjuda. Ingen vill jobba på en sådan arbetsplats. Åtminstone inte de yngre, säger hon till Chef.

För mycket kontroll kan överhuvudtaget slå tillbaka mot chefen, tror vissa forskare.

– Viss typ av "fusk" på jobbet, som att skicka privata mejl eller ringa privatsamtal, gör de flesta för att få ihop sin vardag. Jag tror att kloka chefer låter det fortgå, säger Jan Ch Karlsson, professor i sociologi vid Karlstads universitet till Chef.

Får ha överseende

Jessica Stålhammar menar att chefer måste se till att ha ordentliga bevis innan man konfronterar en enskild medarbetare - och en tydlig policy.

Till att börja räcker det med en skriftlig varning. När de blir upprepade kan det räcka som grund för en uppsägning.

– Men det krävs ganska handfasta bevis och en längre tids påpekanden för att kunna säga upp en person på grund av att han eller hon inne på Facebook en stund varje dag, säger Jessica Stålhammar till Chef.

Johan Bendz, marknadschef på företaget Izettle, håller med om att man som chef får ha överseende med vissa saker - även om man inte uppmuntrar till att göra privata ärenden på arbetstid.

– Men med dagens teknik flyter arbetstid och fritid ihop och vi är tillgängliga överallt på ett annat sätt, säger han till chef.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag