Här är chansen till sol störst under långhelgen

Svalare temperaturer att vänta • ”Ostadig start på det hela”
Det torra och varma majvädret har tagit en plötslig vändning och väntas nu bjuda på regnskurar och molnighet i ett par veckor framöver.
Foto: MAGNUS LILJEGREN / STELLA PICTURES
I några delar av landet finns det dock ännu chans för sol och varmare temperaturer.
Foto: NORA LOREK
Soligt väder.
Foto: Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN / COPYRIGHT TT NYHETSBYRÅN

Det varma majvädret har tagit en plötslig vändning med regnskurar och moln inför Kristi himmelsfärdsdag.

Något som verkar sträcka sig över långhelgen, med undantag i vissa delar av Sverige.

– Solen verkar vilja stanna i mellersta och södra delarna av landet, säger Per Holmberg, meteorolog på Storm.

Majvädret bjöd på många soltimmar och varma temperaturer på över 20 grader i hela landet. Men efter en kanonstart har vädret tagit en plötslig vändning inför många svenskars planerade ledighet.

– Det ser ganska ostadigt ut med regn, moln och kall luft, det kommer inte att bli så jättemuntert väder, säger Per Holmberg, meteorolog på väderinstitutet Storm.

Per Holmberg berättar att helgvädret främst väntas bestå av regn, med få undantag i bland annat Göteborg som kommer att bjuda på lättare regn men även starka solchanser och temperaturer upp mot 13 grader.

Även Norrbottens län kan få sol och temperaturer mellan 16 och 17 grader under Kristi himmelsfärd, vilket kommer att bli landets varmaste område under torsdagen.

”Ser bättre ut inför söndag”

Solchanserna kommer troligtvis att hålla sig kvar i Götaland under fredagen med upp mot 16 grader, i kombination med regnskurar. I resten av landet kommer det att vara växlande moln och sol med blygsamma temperaturer och kallare luft.

Enligt Per Holmberg ser det ut att vara varmt i stora delar av Götaland och Svealand under lördagen, medan Norrland kommer att drabbas av regnskurar med risk för snöfall. Han säger även att temperaturerna tycks sjunka till mellan 5 och 10 grader.

– De verkar dock se bättre ut inför söndagen, framför allt i mellersta och södra halvan av landet där det främst kommer att vara växlande molnighet och lite soligt. Det går dock inte att utesluta någon skur, säger Per Holmberg.

Väderprognosen inför långhelgen

Göteborg: Klar sol med upp till 13 grader på torsdagen, övergår sedan till växlande molnighet och solchans mellan fredag och söndag.


Stockholm: Växlande molnighet och lättare regn med solchans under Kristi himmelsfärd, regnskurar under fredagen och lördagen. Återgår sedan till växlande molnighet och sol på söndag.


Storlien: Regnskurar med kraftig nederbörd och temperaturerna kan gå ned mot 2 grader med risk för snöfall på lördagen. Vädret växlar sedan till molnighet under hela söndagen med cirka 7 grader.


Lund: Hög nederbörd med regnskurar och delvis växlande sol under torsdagen och fredagen. Går sedan över till växlande moln och sol med temperaturer mellan 13 och 14 under helgen.


Karlstad: Kristi himmelsfärdsdag börjar med kraftig nederbörd och regnskurar innan vädret blir växlande moln och sol från fredag till söndag.


Gävle: Växlande moln och sol under hela långhelgen, med upp mot 18 grader på torsdagen. Temperaturerna väntas dock gå ned med helgens gång och landa på mellan 10 och 11 grader.


Källa: Storm

Vädret visar en klar vändning från det torra och soliga majvädret som varit den senaste veckan.
Foto: Storm
13-dygnsprognos från väderinstitutet Storm.
Foto: Storm
13-dygnsprognos från väderinstitutet Storm.
Foto: Storm

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.