Här är brotten bakom polisens hemliga kod

Flera mycket uppmärksammade fall finns samlade under kod 291. Ett av dem är mordet på Alexandra Mezher, 22, som arbetade på ett HVB-hem för ensamkommande flyktingbarn.
Foto: Privat
Bland övriga uppmärksammade fall som klassificerats med den hemliga koden finns en brandattack mot ett blivande asylboende med 16 baracker i Ekeby, nära Bjuv, i Skåne. Enligt polisen var branden anlagd.
Foto: Jan Emanuelsson/Je-Photo
Upploppet den 27 januari på ett boende för ensamkommande barn i Emmaboda har koden 291. Där ska ett 20-tal personer ha rört sig mot personalutrymmet med tillhyggen.
Foto: Göran Johansson

Mordet på Alexandra Mezher, 22, upploppet på ett boende i Emmaboda - och en anlagd brandattack på ett blivande asylboende.

Det är tre av brotten bakom polisens hemliga kod 291.

– Koden finns för att man ska kunna ha någon form av statistikuppföljning, säger Stephan Söderholm, presstalesman för polisen i region syd.

Polisen har samlat tusentals ärenden under den hemliga koden 291 sedan den oktober 2015.

Koden samlar anmälningar där målsäganden, den misstänkte eller en förhörsperson är migrant, något DN tidigare rapporterat om.

Dessutom gäller koden för ärenden som har en koppling till platser eller fastigheter som har att göra med flyktingmottagande. Men ingen information har fått ges ut till medierna.

Enligt SvD innehåller koden över 5 000 inrapporterade händelser. Bakom koden gömmer sig misshandel, bråk, bränder, bombhot och dödsfall.

Mordet på Alexandra Mezher hade kod 291

Flera mycket uppmärksammade fall finns samlade under kod 291.

Ett av dem är mordet på Alexandra Mezher, 22, som arbetade på ett HVB-hem för ensamkommande flyktingbarn. En 15-årig pojke är häktad, misstänkt för mordet.

Polisens presstalesperson i region Väst, Jenny Widén bekräftar uppgiften.

– Ja, den händelsen är kodad med 291, säger hon.

Upplopp och bråk

Bland övriga uppmärksammade fall som klassificerats med den hemliga koden finns en brandattack mot ett blivande asylboende med 16 baracker i Ekeby, nära Bjuv, i Skåne. Enligt polisen var branden anlagd.

Även upploppet den 27 januari på ett boende för ensamkommande barn i Emmaboda har koden 291. Där ska ett 20-tal personer ha rört sig mot personalutrymmet med tillhyggen.

Ett annat ärende är ett större bråk i Dalarna. Det var den 28 december 2015 som elva polispatruller ryckte ut till ett storbråk på ett asylboende i Trängslet i Dalarna, en händelse som DT tidigare skrivit om.

Stephan Söderholm, presstalesman för polisen i region syd, kommenterar koden så här:

– Det är för att kunna se hur mycket resurser som går åt, men någon hemlig kod är det inte. I händelserapporterna som skrivs av operatörerna görs en bedömning av om den koden ska föras in precis som trafikolyckor har en kod och lagen om berusade personer har en. Koden finns för att man ska kunna ha någon form av statistikuppföljning, säger Stephan Söderholm, presstalesman för polisen i Kalmar.

Av de över 5 000 inrapporterade händelserna med kod 291 finns även fall av misshandel, bråk, bränder och bombhot mot asylboenden.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.