Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Här är brevet där
May förklarar brexit

Sändebudet Tim Barrow levererade på onsdagen ett sex sidor långt brev från Storbritanniens premiärminister Theresa May till Europeiska rådets ordförande Donald Tusk. Foto: Emmanuel Dunand / AP TT NYHETSBYRÅN
Theresa May förklarar i brevet hur Storbritannien vill att brexit ska gå till. Foto: Alastair Grant / AP TT NYHETSBYRÅN

Om exakt två år ska brexit vara genomfört.

På onsdagen överlämnades ett sex sidor långt brev från Theresa May till Europeiska rådets ordförande Donald Tusk.

Där förklarar May hur Storbritannien vill att brexit ska gå till.

– Vi saknar er redan, säger Tusk i ett känslomässigt uttalande efter att ha mottagit brevet, rapporterar CNN.

Åtta månader efter folkomröstningen är bollen nu officiellt satt i rullning för att britterna ska lämna EU.

Sändebudet Tim Barrow levererade på onsdagen ett sex sidor långt brev från Storbritanniens premiärminister Theresa May till Europeiska rådets ordförande Donald Tusk, rapporterar CNN.

"Artikel 50 är nu utlöst och i enlighet med vad det brittiska folket vill, kommer Storbritannien att lämna EU", stod det bland annat i brevet.

"Vi saknar er redan"

– Det finns ingen anledning att låtsas att detta är en lycklig dag, varken i Bryssel eller i London. De flesta européer, inklusive nästan hälften av alla britter, önskade att vi skulle hålla ihop, inte glida isär. För min del kommer jag inte all låtsas att jag är lycklig i dag. Vi saknar er redan, sa Europeiska rådets ordförande Donald Tusk efter att han mottagit brevet.

Han lade dock till att brexit har fått de övriga 27 medlemsländerna att enas ytterligare.

Nu startar en två år lång förhandlingsperiod där Storbritannien och EU ska enas om de tusentals praktiska problem man står inför.

Donald Tusk håller upp brevet från Theresa May. Foto: Olivier Matthys / AP TT NYHETSBYRÅN

Vill se nära samarbete

I sitt brev till Tusk framhöll May att hon i framtiden vill se ett djupt och nära samarbete med EU. Men det finns fortfarande många frågetecken kring hur detta faktiskt ska gå till.

De kommande åren ser ut att bli allt annat än problemfria.

Den tyska förbundskanslern Angela Merkel avvisade på onsdagen Mays förslag på hur framtida förhandlingar om samarbete mellan EU och Storbritannien kan komma att se ut, enligt AFP.

Inte heller Europaparlamentets talman Antonio Tajani är positiv till brexit. "Idag är inte en bra dag för Europa. Brexit är ett nytt kapitel i vår union, men vi kommer att ta oss vidare. Storbritannien förblir en nära partner" skriver han på Twitter.

Olika politiska åsikter

Beslutet om att inleda brexit belyser även ett djupt splittrat Storbritannien.

Labour-ledaren Jeremy Corbyn kallar sin politiska motståndares beslut för vårdslöst och skadligt.

Från den förra UKIP-ledaren Nigel Farage var tongångarna desto muntrare.

– Den mest omöjliga dröm kommer nu bli verklighet. I dag passerar vi gränsen där det inte finns någon återvändo, säger han jublande enligt CNN.

Inledandet av brexit kom dagen efter att det skotska parlamentet röstat igenom ett förslag om att återigen hålla en folkomröstning om självständighet. I Skotland är en majoritet av befolkningen emot ett utträde ur EU.

"I dag kommer premiärministern att föra Storbritannien över ett stup där det inte finns någon fast mark i sikte" skrev Skottlands försteminister Nicola Sturgeon på Twitter.

Vill se goda handelsförbindelser

Från svenskt håll beklagade statsminister Stefan Löfven det brittiska beslutet att lämna unionen, men menade samtidigt att det är bra att förhandlingsprocessen nu kan börja efter en ganska lång vänteperiod. I ett uttalande till TT sa statsministern:

"Viktiga prioriteringar för svensk del är att vi får en bra finansiell överenskommelse där britterna betalar för gjorda åtaganden, och en bra lösning när det gäller de EU-medborgare som utnyttjat sin rätt att bosätta sig i Storbritannien och vice versa. I den framtida relationen mellan EU och Storbritannien vill vi ha så goda handelsförbindelser som möjligt och ett fortsatt gott samarbete på andra områden, till exempel i säkerhetsfrågor".