Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Här är Borgs och Lööfs budgetutspel

Finansminister Anders Borg och näringsminister Annie Lööf skriver i dag på Dagens Industris debattsida om vårpropositionen. Foto: Olle Sporrong, Scanpix

Nästa vecka presenteras vårpropositionen.

Där kommer de så kallade 3:12-reglerna att ändras, ett investeraravdrag införas och kostnaderna för att anställa inom forskning och utbildning minska.

Det skriver finansminister Anders Borg och näringsminister Annie Lööf på Dagens Industris debattsida.

Utdrag ur artikeln

Lönsamt för mindre företag att anställa

"Vi föreslår också att kravet på eget löneuttag för att få tillämpa regeln ökar i företag med stor lönesumma. På så sätt begränsar vi överutnyttjandet av reglerna samtidigt som vi finansierar en reform för att göra det mer lönsamt för små och växande företag att anställa. Detta är en del av det paket för små och växande företag som läggs fram i samband med den ekonomiska vårpropositionen."

Regeln om löneunderlag ska förändras

"Vi föreslår nu att personer med ett mycket litet delägarskap inte får tillämpa den så kallade löneunderlagsregeln som innebär att ju mer ett företag betalar ut i lön till sina anställda, desto större belopp kan delägarna ta ut i kapitalbeskattad inkomst från företaget."

Inför den kommande vårpropositionen, som presenteras på måndag, föreslår finansministern och näringsministern att personer med ett litet delägarskap i företag inte ska få tillämpa löneunderlagsregeln.

Regeln innebär att ju mer ett företag betalar ut till sina anställda i lön, desto mer kan de ta ut i kapitalbeskattad inkomst från företaget.

Lönsammare att anställa

Dessutom föreslår de på Dagens industris debattsida att kravet på eget löneuttag för att få tillämpa löneunderlagsregeln ska öka i företag med stor lönesumma.

Med detta vill ministrarna finansiera en reform som ska göra det mer lönsamt för mindre företag att anställa och växa, skriver de i debattartikeln i Dagens industri i dag.

Förslag i januari

Den reformen går bland annat ut på att kostnaderna minskar för att anställa personal inom forskning och utveckling.

"Med utgångspunkt i Företagsskattekommitténs förslag undersöker regeringen möjligheterna att reducera arbetsgivaravgifterna för anställda inom forskning och utveckling. Sverige ska ha sin främsta konkurrensfördel inom kunskap och vi räknar med att ett förslag finns på plats till den första januari 2014", skriver ministrarna på Dagens industris debattsida.

Man kommer också göra löneunderlagsreglen förmånligare för delägare i fåmansföretag, vilket ska göra det mer lönsamt även för dem att anställa.

Till sist föreslår man också ett investeraravdrag för att främja investeringar i mindre företag.

Kritiserar S

I dagens debattartikel i Expressen riktar Annie Lööf skarp kritik mot Socialdemokraterna och menar att deras näringspolitik leder till sämre företagsklimat och färre jobb.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!