Mona Sahlin har inte skickat brevet som nu cirkulerar i politiska kretsar.
Mona Sahlin har inte skickat brevet som nu cirkulerar i politiska kretsar.

Här är bluffbrevet som gör S rasande

Publicerad
Uppdaterad
Här är det falska brevet från Mona Sahlin som cirkulerar i kretsen kring regeringen.
Mejlet är undertecknat med S-ledarens namn - men innehållet handlar bara om hennes politiska skandaler.
- Detta är förtal, säger Sven-Erik Alhem, tidigare överåklagare i Malmö.
Ett mejl cirkulerar i borgerliga kretsar, där Mona Sahlin står som avsändare. Brevet ser proffsigt ut, pryds av partiets logga, en bild på S-ledaren och är undertecknat med hennes namn. I mejlet ger hon tips på hur man ska få sin privatekonomi att gå ihop.

"Brevet är förtal"

Men brevet är inte från Mona Sahlin. Tipsen handlar om politiska skandaler kring S-ledaren genom åren. "Betala din dagmamma svart, det gjorde jag!", lyder ett tips. "Skippa tv-licensen, det gjorde jag!", är ett annat.
Enligt tidigare överåklagare Sven-Erik Alhem är brevet förtal.
- Detta är förtal, oavsett om det är sant eller falskt. Man utpekar någon som klandervärd i sitt levnadssätt, säger han.
I mejlet finns en uppmaning att sprida det vidare. "Skicka det här till minst 10 vänner annars kan du drabbas av regeringsskifte!", står det. Och det har funkat. Brevet cirkulerar nu på borgerliga tankesmedjor, Svenskt näringsliv, ledarsidor och har nått ända in i regeringskansliet.

"Värsta sortens kampanj"

Det falska brevet. Att ett sådant brev i S-ledarens namn sprids får Socialdemokraterna att reagera.
- Det är den värsta sortens av politisk kampanj som finns, säger partisekreterare Ibrahim Baylan (S).
- Jag har fruktat att den här valrörelsen kan hamna i sån här smutskastning, att det utbryter desperation när det månad efter månad kommer mätningar som visar att regeringen skulle bytas ut om det vore val, fortsätter han.
En av dem som skickat brevet vidare är Gunnar Fröroth, delägare i PR-byrån Diplomat PR, styrelseledamot i Centerpartiets tankesmedja Fores och tidigare aktiv i Folkpartiet. Men han ångrar i dag att han deltagit i smutskastningen.
- Det är jättedumt. Det är klart att man inte ska skicka vidare något sånt här. Speciellt inte ett valår, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag