Den hemliga elitstyrkan SOG, Särskilda operationsgruppen, övade förra veckan på att försvara Gotland vid en "oförutsedd händelse".. Foto: Jimmy Croona/FörsvarsmaktenDen hemliga elitstyrkan SOG, Särskilda operationsgruppen, övade förra veckan på att försvara Gotland vid en "oförutsedd händelse".. Foto: Jimmy Croona/Försvarsmakten
Den hemliga elitstyrkan SOG, Särskilda operationsgruppen, övade förra veckan på att försvara Gotland vid en "oförutsedd händelse"..  Foto: Jimmy Croona/Försvarsmakten
Militärövningen pågår till och med den 12 november Foto: Jimmy Croona/FörsvarsmaktenMilitärövningen pågår till och med den 12 november Foto: Jimmy Croona/Försvarsmakten
Militärövningen pågår till och med den 12 november Foto: Jimmy Croona/Försvarsmakten
Brigadgeneral Urban Molin Foto: Jimmy Croona/FörsvarsmaktenBrigadgeneral Urban Molin Foto: Jimmy Croona/Försvarsmakten
Brigadgeneral Urban Molin Foto: Jimmy Croona/Försvarsmakten

Här är bilderna som ska skrämma Putin

Publicerad

Här är Försvarsmaktens nya bilder som ska skrämma Rysslands ledare Vladimir Putin.
Den hemliga elitstyrkan SOG, Särskilda operationsgruppen, övade förra veckan på att försvara Gotland vid en "oförutsedd händelse".
– Försvaret av Sverige är ett av specialförbandens absolut viktigaste uppgifter, säger Urban Molin, brigadgeneral och chef för specialförbandsledningen.

Från Mazar-e Sharif i Afghanistan till Visby på Gotland. Försvarsmakten kommenterar sällan var eller när Särskilda operationsgruppen, SOG, genomför sina operationer, men chefen för specialförbandsledningen väljer nu att berätta om förra veckans stora övning på Gotland.
Försvarsmakten har samtidigt valt att lämna ut ett antal nytagna bilder på soldater ur SOG.
Övningen på Gotland förra veckan är ett led i den fokusförflyttning som Försvarsmakten gör mot nationellt försvar på grund av det försämrade säkerhetsläget i närområdet.

ÖB har varnat för Putin

Nya överbefälhavaren Micael Bydén har vid flera tillfällen varnat för Rysslands president Vladimir Putin.
– Jag är inte orolig för den ryska retoriken. Men det som händer i övrigt, där finns det anledning att vara bekymrad, sa han nyligen.
Ryssland har ökat sin militära närvaro i Östersjön och under det gångna året upprepade gånger kränkt svenskt luftrum.
I det säkerhetspolitiska inriktningsbeslutet för 2016-2020 återkommer regeringen till "Rysslands ökande ambitioner och mer konfrontatoriska hållning" och pekas Gotland ut som ett av flera strategiskt viktiga områden för Sveriges säkerhet. Om ett par veckor startar rekryteringen av soldater till den nya stridsgruppen som ska förstärka försvaret där.

Stöder upprustningen

Från politiskt håll råder stor uppslutning bakom strategin. Även Vänsterpartiet, som traditionellt varit kritiskt till försvarspolitiska utgiftsökningar, stöder upprustningen.
– Jag tror definitivt att försvaret av Gotland behöver stärkas och att vi behöver öva mer, säger försvarspolitiske talespersonen Stig Henriksson.
Huvuddelen av specialförbandens verksamhet har tidigare skett internationellt. Men det har nu ändrats.
– Att försvara Sverige är en av de högst prioriterade uppgifterna för specialförbanden. Det är en uppgift som vi måste utveckla och öva, vilket vi nu också har gjort, säger Urban Molin, brigadgeneral och chef för specialförbandsledningen.
– Det vi tränat på här är att hantera en oförutsedd händelse där vår unika tillgänglighet och våra speciella militära förmågor behövs, bland annat genom att snabbt påbörja samverkan, underrättelseinhämtning och förbereda för stridsinsats.
Samverkan helt avgörande
På Gotland övade SOG tillsammans med andra delar av Försvarsmakten, men också med Hemvärnet och polisen.
– På så sätt kan vi bidra med kapacitetsuppbyggnad i andra delar av Försvarsmakten och i andra myndigheter. Vi kan till exempel ge Hemvärnet en ökad förmåga när det gäller kvalificerad eldledning och sjukvård. Samtidigt får våra medarbetare många viktiga lärdomar från Hemvärnet, som kan området, de har kontakterna och de ser avvikelser i det dagliga livet, konstaterar Urban Molin.
– Det är också den viktigaste erfarenheten i från den här övningen, att vi åter kan konstatera hur avgörande det är att kunna sätta sig in i de förhållanden som råder i området där specialförbanden förväntas verka. Samverkan med andra parter är helt avgörande för att specialförbanden ska kunna lösa de uppgifter som vi ställs inför.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag