I Linköpingflickans mobil fanns flera nedladdade böcker, med titlar som "Så överlever man i väst - en jihadists guide" och "44 sätt att stötta jihad". Foto: Kristofer SandbergI Linköpingflickans mobil fanns flera nedladdade böcker, med titlar som "Så överlever man i väst - en jihadists guide" och "44 sätt att stötta jihad". Foto: Kristofer Sandberg
I Linköpingflickans mobil fanns flera nedladdade böcker, med titlar som "Så överlever man i väst - en jihadists guide" och "44 sätt att stötta jihad". Foto: Kristofer Sandberg
En annan bok ger praktiska tips på hur man ansluter sig till IS i Syrien, bland annat med en packlista innehållandes pass, kontanter, papper/penna och plåster, med mera. Foto: Kristofer SandbergEn annan bok ger praktiska tips på hur man ansluter sig till IS i Syrien, bland annat med en packlista innehållandes pass, kontanter, papper/penna och plåster, med mera. Foto: Kristofer Sandberg
En annan bok ger praktiska tips på hur man ansluter sig till IS i Syrien, bland annat med en packlista innehållandes pass, kontanter, papper/penna och plåster, med mera. Foto: Kristofer Sandberg
"Jag blev väldigt glad. Gud är större, det är hämnd för Frankrikes agerande i Syrien", skrev den 17-åriga flickan i en sms-grupp efter terrordåden i Paris i november. Foto: Filip Johansson"Jag blev väldigt glad. Gud är större, det är hämnd för Frankrikes agerande i Syrien", skrev den 17-åriga flickan i en sms-grupp efter terrordåden i Paris i november. Foto: Filip Johansson
"Jag blev väldigt glad. Gud är större, det är hämnd för Frankrikes agerande i Syrien", skrev den 17-åriga flickan i en sms-grupp efter terrordåden i Paris i november. Foto: Filip Johansson
Flera bilder visar personer inne i Syrien, som håller i IS-flaggor. Men Linköpingsflickan hävdar att hon inte haft kontakt med någon av personerna på bilderna, enligt försvarsadvokaten Wolfgang Blaschitz. Foto: Kristofer SandbergFlera bilder visar personer inne i Syrien, som håller i IS-flaggor. Men Linköpingsflickan hävdar att hon inte haft kontakt med någon av personerna på bilderna, enligt försvarsadvokaten Wolfgang Blaschitz. Foto: Kristofer Sandberg
Flera bilder visar personer inne i Syrien, som håller i IS-flaggor. Men Linköpingsflickan hävdar att hon inte haft kontakt med någon av personerna på bilderna, enligt försvarsadvokaten Wolfgang Blaschitz. Foto: Kristofer Sandberg
Efter terrorattacken 11 september 2001 skärpte Österrike sina terrorlagar. Men få har blivit åtalade - och framför allt straffade, enligt Wolfgang Blaschitz som har varit försvarsadvokat i flera av fallen. Foto: Kristofer SandbergEfter terrorattacken 11 september 2001 skärpte Österrike sina terrorlagar. Men få har blivit åtalade - och framför allt straffade, enligt Wolfgang Blaschitz som har varit försvarsadvokat i flera av fallen. Foto: Kristofer Sandberg
Efter terrorattacken 11 september 2001 skärpte Österrike sina terrorlagar. Men få har blivit åtalade - och framför allt straffade, enligt Wolfgang Blaschitz som har varit försvarsadvokat i flera av fallen. Foto: Kristofer Sandberg

Här är bevisen mot den 17-åriga flickan

Publicerad

WIEN. Böcker med packlistor för IS-resenärer och guider om överlevnad för jihadister i västvärlden - men också groteska avrättningsbilder.

Här är bevisen mot Linköpingsflickan inför rättegången i Österrike.

"Jag blev väldigt glad. Gud är större, det är hämnd för Frankrikes agerande i Syrien", skrev hon i en sms-grupp efter terrordåden i Paris i november.

Strax efter nio på torsdagen inleds rättegången mot den 17-åriga svenska som står åtalad för att ha planerat att ansluta sig till IS i Syrien.

Expressen har fått ta del av exklusivt material som visar bevisningen mot Linköpingsflickan. I den flera hundra sidor långa utredningen finns bland annat flera groteska bilder på avrättningar, utförda av IS-krigare.

På en bild står en man och håller i ett avhugget huvud.

Flera andra bilder visar personer inne i Syrien, som håller i IS-flaggor. Men Linköpingsflickan hävdar att hon inte haft kontakt med någon av personerna på bilderna, enligt försvarsadvokaten Wolfgang Blaschitz.

– Hon var med i en stor internationell Whatsapp-grupp (sms-applikation på mobilen, reds anm) tillsammans med hundratals andra. De här bilderna skickades i den gruppen och sparas automatiskt på mobilen, säger han.

Packlista till IS

Men i flickans mobil fanns också flera nedladdade böcker, med titlar som "Så överlever man i väst - en jihadists guide" och "44 sätt att stötta jihad".

En annan bok ger praktiska tips på hur man ansluter sig till IS i Syrien, bland annat med en packlista innehållandes pass, kontanter, papper/penna och plåster, med mera.

Som Expressen uppmärksammade under tisdagen hyllade 17-åringen också terrordåden i Paris. I bevisningen finns hyllningarna utskrivna.

"Jag blev väldigt glad. Gud är större, det är hämnd för Frankrikes agerande i Syrien", skrev hon i sms-gruppen den 19 november, nästan en vecka efter terrordåden som krävde 130 personers liv.

"Känner du inte glädje över denna stora seger är du en hycklare i hjärtat", skriver hon några minuter senare.

Spårade mobilen

Efter terrorattacken 11 september 2001 skärpte Österrike sina terrorlagar. Men få har blivit åtalade - och framför allt straffade, enligt Wolfgang Blaschitz som har varit försvarsadvokat i flera av fallen.

Det högsta straff som utdelats har varit fem års fängelse, men då hade personen varit på plats i Syrien. Försvarsadvokaten är i stället övertygad om friande dom.

Det är också vad flickans familj hoppas på. På onsdagen anlände de till Wien inför rättegången. De är nervösa och spända, men också tagna över den stora uppmärksamheten – från både svenska och internationella medier.

Det var familjen som lyckades spåra flickans mobil och slog larm till österrikisk polis. Även om hon döms är det bättre än att hon skulle ha åkt till Syrien, säger de.

Flyttar till annan ort

De menar att hon har blivit hjärntvättad på sociala medier och att de inte känner igen henne.

– Det här känns inte som den person jag känner, det är en helt annan version av henne, säger flickans kusin.

Linköpingsflickan är muslim, men problemet handlar inte om religion, enligt familjen.

– IS krigar bara för makt och pengar, de har inget med religion att göra. Islam tillåter inte de här hemska sakerna som IS gör, säger pappan.

Oavsett utgång kommer familjen att flytta från Linköping till en annan, hemlig, ort efter rättegången. Frias flickan åker hon hem redan under torsdagen.

– Många i området vet vem hon är och är nyfikna. Det fungerar inte att återvända till Linköping, säger familjen.

Flickan förnekar brott. Döms hon riskerar hon upp till fem års fängelse.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag