Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här är bakgrunden
till köttskandalen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Lisa Mattisson

Hästköttskandalen rullar vidare.

I dag stoppade Ikea all försäljning av köttbullar i Sverige.

Här är bakgrunden till livsmedelshistorien som skakar EU-länderna.

Januari

Den brittiska regeringen upptäcker att kedjan Tesco säljer hamburgare som innehåller hästkött. Findus vd skickar ett brev till alla Findus leverantörer i Europa med krav på dokumentation över ursprunget av alla ingredienser i företagets produkter.   Den engelska och franska delen av företaget gör likadant.

Alla svarar utom en leverantör i norra Frankrike.

Fredag 1 februari 

Findus kontaktar den franska köttleverantören Comigel. De vill veta varför deras dokumentation inte har skickats.

Måndag 4 februari

Findus drar tillbaka sin köttlasagne från sitt eget och kundernas lager eftersom man befarar att de innehåller hästkött.

Torsdag 7 februari

Provsvaren kommer. Findus lasagne innehåller upp till 100 procent hästkött. Findus kämpar med att få bort produkten från hyllorna, samtidigt som andra svenska varumärken varnas.

Fredag 8 februari

Tester i Storbritannien visar att elva av 18 testade lasagner innehåller mellan 60 och 100 procent hästkött.

Lördag 9 februari

Hemköp, Ica, Willys och Coop drar tillbaka sina färdiggjorda lasagner, eftersom det finns misstankar att de kan innehålla hästkött.

Söndag 10 februari

Findus berättar att de har påbörjat en polisanmälan mot Comigel, som i sin tur tänker anmäla sina underleverantörer Spanghero. Spangheros vd förbereder sig för att stämma deras rumänska köttleverantörer.

Två misstänkta rumänska slakterier har undersökts, berättar Rumäniens jordbruksminister för Expressen. Den ena har friats från misstanke.

Fredag 22 februari

En rad olika kebabprodukter som har visat sig innehålla hästkött dras in i Finland. Hästköttet ställer till det även i Bulgarien och Österrike, där man konstaterar att kött som skulle vara nöt i själva verket kommer från häst. Även i dansk pytt i panna och i hamburgare på Kanarieöarna hittas hästkött.

Lördag 23 februari

Sodexo - som driver restauranger på företag, skolor och sjukhus över hela världen - hittar hästkött i en produkt i Storbritannien.   Hos den svenska delen av Sodexo säger man sig inte ha hittat några spår av hästkött.

Hästkött upptäcks även i italienska köttprodukter.

Måndag 25 februari

Ikea stoppar all sin försäljning av köttbullar efter larm om hästkött i färsen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.