Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här är avtalet som släpper in Sverige i Nato

Står nu klart att Turkiet släpper in Sverige och Finland i Nato
Utrikesminister Ann Linde och statsminister Magdalena Andersson efter att avtalet undertecknats.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Här är tiopunktsavtalet som gjorde att Turkiet öppnade Natodörren för Sverige och Finland. 

Turkiet tycks ha fått igenom sina krav på punkt efter punkt – gällande terrorismbekämpning, slopat vapenembargo och utlämningar. 

Turkiets avtal med Sverige och Finland i korthet

Det tresidiga avtalet mellan Sverige, Finland och Turkiet omfattar tio punkter. Det har skrivits under av ländernas utrikesministrar. 

• Sverige och Finland uttrycker sitt fulla stöd till Turkiet för hot mot landets säkerhet och slutar stödja organisationer som YPG, PYD och Gülenrörelsen.

• Sverige och Finland går med på att slå ned på PKK-aktiviteter, såväl som deras förgreningar och andra, enligt Turkiet, terrororganisationer. Ett samarbete kommer att knytas mellan länderna kring kontraterrorism.

• Sverige och Finland bekräftar att det inte råder något embargo på vapenexport till Turkiet och Sverige kommer anpassa reglerna för sin vapenexport till Nato-allierade.

• Inleda ett förstärkt samarbete med alla led i Turkiets regering, polis och säkerhetstjänst mot terrorism, organiserad brottslighet och andra utmaningar.

• Sverige och Finland ska teckna ett utlämningsavtal med Turkiet.

• Sverige och Finland går med på att utreda och stoppa finansiering av PKK och andra terrorgrupper.

• Sverige och Finland går med på att motarbeta vad Turkiet ser som ”desinformation” och motverka att ländernas lagar används för att marknadsföra terroristorganisationer och hetsa till våld mot Turkiet.

• En samverkansmekanism mellan länderna ska utvecklas för att se till att punkterna i avtalet följs.

Läs det fullständiga avtalet nedan. 

Foto: Nato / Nato
Foto: Nato / Nato
Det tresidiga tiopunktsavtalet mellan länderna.
Foto: Nato / Nato

Utrikesanalytikern: ”Det är inte på något sätt över”

Sverige och Turkiet har skrivit under ett avtal som ska innebära att Sverige kommer släppas in i Nato. Men Aras Lind från utrikespolitiska institutet varnar för att utlämningsdelen är en svaghet i avtalet och att processen för svenskt Nato-medlemskap är långt ifrån över.

Statsministern: Det fick Erdogan att tänka om

Turkiet häver blockaden och släpper in Sverige i Nato, bekräftar statsminister Magdalena Andersson efter tisdagskvällens förhandlingar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.