TJÄNAT STORA PENGAR. Sofia Arkelsten har gjort flera stora klipp på bostadsmarknaden. Foto: Bertil Ericson / Scanpix
TJÄNAT STORA PENGAR. Sofia Arkelsten har gjort flera stora klipp på bostadsmarknaden. Foto: Bertil Ericson / Scanpix

Här är Arkelstens lägenhetsaffärer

Publicerad
Uppdaterad
På kort tid köpte Sofia Arkelsten två lägenheter, lämnade sitt hyreskontrakt i utbyte, och sålde en av de nyinköpta lägenheterna med stor vinst.
I dag kan Expressen visa hur Sofia Arkelsten har gjort miljonklipp på bostadsmarknaden.
Sofia Arkelsten fick det omtalade hyreskontraktet genom sin pappas kontakter och fastighetsvärden var en av Stockholms mest ökända svartmäklare.
Med kontraktet kunde hon sedan flytta till en bostadsrätt i Årsta - bara för att 14 dagar senare köpa en ny i Stockholms innerstad.

Karriären började 2000

Sofia Arkelstens bostadskarriär började i april 2000 då hon flyttade från barndomshemmet till Högbergsgatan 65 i Stockholm. Adressen är en av stadens mest eftertraktade, men den unga moderatpolitikern behöver inte stå i kö för att få kontraktet. Fastighetsägaren Peder Dahlborg ska två år senare avslöjas i SVT:s "Uppdrag granskning" som en av Stockholms mest ökända svartmäklare. Sofia Arkelsten intervjuas för programmet som boende i huset, men inslaget klipps bort i slutversionen.
För Expressen bekräftar hon att det var pappa Bo Arkelsten, moderat politiker i Vällingby, som hade fixat kontakten med hyresvärden.
Om han betalat några svarta pengar för kontraktet säger hon sig i så fall inte veta om.

Gör sig oanträffbar

När Expressen ringer till Bo Arkelsten avslutar han samtalet snabbt.
- Jag har inte riktigt tid att prata nu. Tack och hej, säger han.
Bo Arkelsten väljer sedan att göra sig oanträffbar genom att stänga av sin telefon. Hans hustru låter hälsa att alla frågor ska besväras av Moderaternas presstjänst.
Sofia Arkelsten bor i hyreslägenheten som hennes pappa fixat i fem år. Sedan beger hon sig ut på marknaden för bostadsrätter.
2005 köper Sofia Arkelsten, tillsammans med sin sambo, en bostadsrätt i Årsta. Priset är 1,1 miljoner kronor och säljaren flyttar i sin tur in i parets hyresrätt på Södermalm.
På Expressens fråga om bostadsrätten blev billigare på grund av att hon kunde erbjuda ett eftertraktat hyreskontrakt i utbyte nekar hon i dag.

"Jag är helt säker"

Från mitten av september står Sofia Arkelsten skriven på den nya adressen. Men bara 14 dagar senare köper hon en ny lägenhet på Kungsholmen i Stockholms innerstad. Ingen av grannarna som Expressen pratar med har någonsin sett henne i huset i Årsta.
- Klart jag skulle ha märkt om Fia hade bott i samma hus som jag. Jag gillar henne! Men jag är helt säker på att jag aldrig sett henne i det här huset, säger den moderata fritidspolitikern Alexandra Puccini i Årsta.
- Jag tror inte att hon bodde här, hennes namn klingar inte till. Varken jag eller min fru minns henne. Varken till utseende eller hennes namn, säger Lars Orrskog, bostadsrättsföreningens ordförande vid samma tid.
- Det är konstigt, men jag har aldrig sett Sofia Arkelsten i huset. Jag gick upp och ned i trappuppgången varje dag och vet ju hur hon ser ut. Men nej, henne såg jag aldrig, säger Maria Asmundsson som satt i styrelsen för föreningen vid tiden.
I Årsta bor i dag Eva Mattson som köpte lägenheten av Sofia Arkelsten.
- Redan på visningen fick jag känslan av att ingen hade bott där. Alla skåp var tomma, och det var verkligen tunnsått med möbler. Jag anade att det var någonting. Sofia sa att hon bodde i lägenheten själv, och att hon nu skulle flytta ihop med sin kille, säger Eva Mattson.

Mäklaren reagerade

Hon kommer väl ihåg den unga kvinnan som sålde lägenheten.
- Mäklaren reagerade på att det var otroligt många fler där än vad som var vanligt. Ett annat slags folk, det såg mer ut som att vi var på en visning i innerstan. Senare varnade faktiskt mäklaren mig om att budgivningen var uppe på rekordhöga nivåer, säger Eva Mattson.
Bostadsrätten blev ett riktigt klipp för M-politikern.
Under de tio veckor som Arkelsten är skriven på adressen i Årsta tjänar hon 600000 kronor. Den 3 november säljs den uppfixade lägenheten för drygt 1,7 miljoner.

Lysande miljonaffär

Senare samma månad flyttar hon in i lägenheten på Kungsholmen som köpts för 3,7 miljoner. Också det blir en lysande affär för Sofia Arkelsten. Idag värderas liknande lägenheter till över 4,8 miljoner.
Expressen har sökt fastighetsvärd Peder Dahlborg utan resultat.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag