”Kallaxs surströmmingskung” eller Sveriges surströmmingskung om han får säga det själv, Ulf Lindgren, älskar surströmming. Så pass att han nu i semmelsäsongen gjort sin egen surströmmingssemla på uppmaning av tidningen NSD som följde tillverkningen av semlan och beskrev det som ”oerhört starka scener som utspelar sig framför våra ögon.”
– Det var godare än vad jag trodde. Den får fyra poäng av fem möjliga, säger Ulf Lindgren.
Ulf Lindgren, 66, som sitter i Surströmmingsakademin och jobbat med surströmming sen barnsben var inte sen att anta utmaningen och bakade ihop sin unika semla med mosad potatis och surströmmingsbitar i semmelbullen. På det en klick vispgrädde, extra kryddad med surströmmingsspad, och mandelmassa.
– Det blir en blandning av sött och salt. Det salta med fisken och det söta med mandelmassan. Sen blir det lite syrligt med grädde och sen lite lök på det. Man fick alla de fyra grundsmakerna plus umami smaken. Den överraskade.
– Kardemumman gjorde dessutom att det blev en liten annorlunda sting i det som stack ut och gjorde att det blev en dimension till. Det var jag inte beredd på, säger Ulf Lindgren.
”Flera vill pröva själva”
Ännu har han inte ätit någon mer semla sen den första provbakningen men säger att han är övertygad om att han kommer göra det igen. Han säger också att han fått en otrolig respons efter receptet i NSD.
– Otroligt många har hört av sig och undrat hur det smakade och vill pröva själva. Det har varit alla möjliga personer från hela landet, säger Ulf Lindgren som är Luleåbo.
– Flera kommer givetvis att smaka på det här. Det är nytt och spännande, gillar man surströmming kommer man nog testa, säger han.