Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här är årets Nobelmeny

Kalixlöjrom, anka och hallonmousse på menyn.
Bild på förrätten.Foto: Linda Johansson
Bild på huvudrätten.Foto: Linda Johansson

Löjrom, fylld anka och hallonmousse – kvällens gäster på Nobelbanketten får en meny med temat ”jorden vi ärvde”, vilket innebär fokus på svenska råvaror. 

Årets tema för maten är ”jorden vi ärvde”. Det innebär fokus på lokala råvaror och producenter, säger kocken Sebastian Gibrand som är ansvarig för kvällens Nobel-servering. 

– Vi fokuserar på svenska producenter och råvaror. Dessutom försöker vi nyttja hela råvaran för att minska på svinnet. Använder vi till exempel morot försöker vi också använda skalet och blasten på olika sätt. Man kan göra ett pulver eller en sås på skalen och garnera med blasten. Det pratas ibland om nose-to-tail-matlagning, alltså att man använder hela djuret, men vi har valt att tänka root-to-top i stället, säger han till DN

Här är hela menyn

Till förrätt under kvällen blir det Kalixlöjrom med gurka, inkokt kålrabbi, krämig dill och en sås på pepparrot.

Varmrätten blir anka fylld med svart trumpetsvamp och citrontimjan, potatis med karamelliserad vitlök, kryddpicklad gulbeta och rostad anksky. Serveras med savoykål med rökt shiitake, bakad lök och granolja.

För att avrunda middagen serveras som efterrätt hallonmousse, torkad chokladmousse, hallonkräm och hallonsorbet signerad konditorn Daniel Roos.

Totalt ska 1 300 gäster få äta av menyn, och utöver det görs även 200 nödportioner om någon skulle välta en vagn med tallrikar, till exempel. 

Så klädde sig Nobelgästerna

Expressens modeeexperter sätter betyg på gästernas kläder.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.