Här är årets kräftor som håller måttet

Publicerad
Uppdaterad
Kräftsäsongen närmar sig.
Kvaliteten varierar när testpanelen provsmakar sortimentet vid Expressens buss på Södermalm i Stockholm.
Här är kräftorna som håller måttet - och de som lika gärna hade kunnat stanna kvar i vattnet.
Med hattar på huvudena och serpentiner runt halsen var kräftpanelen i går redo att hugga i och sätta getingar på de röda skaldjuren. Sju olika sorter fiskade i turkiska, svenska och kinesiska vatten, betygsattes efter färg, form och framför allt smak.
- Jag brukar bara äta de som serveras, och det är ju alltid en och samma sort. Det är roligt att testa olika, då blir det inte bara "åh, vad gott" utan man märker skillnaden, säger Expressens provsmakare Dery Cueller, 41, som samlat ihop ett gäng kräftglada vänner vid Expressens buss på Södermalm i Stockholm.

Fiskar i Vänern varje år

Bozena Myrgård och Kristoffer Ulatowski, tittade förbi bussen. Båda älskar kräftor och nöjer sig inte med att äta dem.
- Vi åker i väg med vänner och fiskar i Vänern varje år. De kräftorna är oslagbara, säger Bozena Myrgård.
Paret äter kräftor många gånger under säsongen och bjuder gärna in vänner och kollegor till kräftskivor.

"Klorna är läskiga"

Någon som inte hyser lika varma känslor till de små rackarna är Felix Björkman, 11. Han har ätit kräftor en gång hos sin farmor och farfar - det räcker.
- Klorna är läskiga, säger Felix Björkman som ändå uppskattar feststämningen kring bussen. Det tar inte lång tid innan gänget sluter upp i "Helan går" och skålar i päroncidern.
Även Tobias Martelius, 46, gillade upplägget med den spontana kräftskivan och testomgången.
- Det var jättekul. Stämningen var verkligen trevlig och det var roligt med allt folk som droppade in, säger han.

Gillar knytkalas och kräftor

Expressen-chauffören Dorian Tudorescu, 36, höll inte bara ställningarna i bussen, utan tyckte även till om kräftorna. Han var inte frikostig med getingarna men hittade ändå sin favorit inför kommande kräftskivor.
- Jumbokräftorna var vidriga rent ut sagt men jag gillade de extra stora kräftorna från Turkiet. Det som är bra med kräftskivor är att man kan ha knytkalas, då hittar man lättare den sort man gillar, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag