Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här är årets Augustprisvinnare

Emma AdBåges bok ”Gropen” vann pris i kategorin Årets bästa svenska barn- och ungdomsbok. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Illustratören Ilon Wiklands döttrar tog emot Svenska Förläggareföreningens Hederspris i hennes ställe. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Magnus Västerbro prisades för ”Svälten. Hungerståren som formade Sverige”. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Linnea Axelssons ”Aednan” vann i kategorin Årets svenska skönlitterära bok. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Expressens Jens Liljestrand var nominerad i kategorin Årets svenska fackbok med Vilhelm Moberg-biografin ”Mannen i skogen”. Foto: OLLE SPORRONG
Foto: Henrik Montgomery/TT

Fyra fina priser delades ut under måndagens Augustprisgala i Konserthuset i Stockholm. 

– Så jävla roligt! Det är inte så ofta man får svära för barn, men nu. Jag är helt tagen, säger Emma AdBåge, vars bok ”Gropen” vann i kategorin Årets svenska barn- och ungdomsbok. 

Det första pris som delades ut vid Augustprisgalan i Konserthuset i Stockholm var ett alldeles nytt pris: Svenska Förläggareföreningens Hederspris. 

Det gick till illustratören Ilon Wikland, som främst är känd för sina illustrationer av Astrids Lindgrens älskade böcker. 

Ilon Wikland, i dag 88 år, tecknar fortfarande. Hon kunde inte ta emot priset själv, men hennes döttrar som ryckte in i hennes ställe försäkrade att hon var ”mycket hedrad”.  

”Jag vill tacka min fru”

Därefter delades det första Augustpriset ut, i kategorin ”Årets svenska fackbok”. Priset gick till Magnus Västerbro som skrivit ”Svälten. Hungerståren som formade Sverige” (Albert Bonniers förlag). 

– Jag vill tacka min fru som läser mina manus först och gör dem mycket, mycket bättre än de skulle varit annars, säger Magnus Västerbro från scenen. 

Han tackade också de folklivsforskare som dokumenterade svälten under klimatkrisen i Sverige under 1860-talet. 

Expressens biträdande kulturchef Jens Liljestrand var nominerad i kategorin med sin Vilhelm Moberg-biografi ”Mannen i skogen”. 

Expressens Jens Liljestrand var nominerad i kategorin ”Årets svenska fackbok” med Vilhelm Moberg-biografin ”Mannen i skogen” (Albert Bonniers förlag). Foto: S?ren Andersson

Därefter delades Augustpriset i kategorin ”Årets svenska barn- och ungdomsbok” ut. Där vann Emma AdBåge som skrivit  ”Gropen” (Rabén & Sjögren). 

– Som barnboksförfattare är man så van vid att välja varje ord på guldvåg. Nu tänker jag välja ett ord, så jag ber känsliga lyssnare att hålla för öronen: Så jävla roligt! Det är inte så ofta man får svära för barn, men nu. Jag är helt tagen, säger hon.  

Bok om samers liv prisades

Kvällens sista pris, i kategorin Årets svenska skönlitterära bok, gick till Linnea Axelsson som skrivit ”Aednan” (Albert Bonniers förlag). 

”De här trodde jag verkligen inte”, säger Linnea Axelsson. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

– De här trodde jag verkligen inte. Men tack till Albert Bonniers förlag och Daniel Sandström, som är min förläggare. Det var jätteroligt att samarbeta med dig.  Och Anna Andersson som varit redaktör, och Karin Wallén som har jobbat med att sprida boken, säger Linnea Axelsson och fortsätter: 

– Jag ska också tacka alla samer som har berättat om sina liv och vad de har varit med om, långt innan någon var intresserad av att lyssna utanför den innersta kretsen. Det är en kunskap jag tror att vi inte hade haft annars, utan deras vittnande. Tack också till mamma och pappa som är del i det här berättandet. Och så vill jag tacka min livsmänniska Daniel Pedersen. Tack.