GRATTIS! Expressens reporter Tommy Schönstedt gratulerar och räckeröver blommorna till kronprinsessan som utses till Årets kvinna. När hon får höra motiveringen blir hon nästan förlägen. "Tack, det var vänligt", säger hon. Foto: Robban Andersson
GRATTIS! Expressens reporter Tommy Schönstedt gratulerar och räckeröver blommorna till kronprinsessan som utses till Årets kvinna. När hon får höra motiveringen blir hon nästan förlägen. "Tack, det var vänligt", säger hon. Foto: Robban Andersson

Här är årets 50 främsta kvinnor

Publicerad
Uppdaterad
Här tar Kronprinsessan Victoria emot Expressens utmärkelse "Årets kvinna 2010".
När hon får höra motiveringen blir hon nästan förlägen.
- Tack så mycket, det var vänligt, säger hon.
Det var naturligtvis bröllopet med Daniel Westling som väckte störst uppmärksamhet under året.
Men det är yrkeskvinnan Victoria som har utmärkt sig 2010.
För ibland - ganska ofta - blossar inte rampljuset för fullt när kronprinsessan utför sina plikter för Sverige.
Kronprinsessan är väldigt engagerad för att sprida budskapet att man inte behöver skämmas över dyslexi och att man faktiskt kan få hjälp. Dels stöder hon miljardären och dyslektikern Bertil Hult i hans arbete för dyslektiker, dels berättade hon själv i TV4-programmet "Familjen Bernadotte" om sina egna vedermödor under studietiden.

Alltid påläst

Hon har också goda språkkunskaper, något som ofta går svenska läsare och tittare förbi. I Frankrike, när Victoria och prins Daniel följde i Jean Baptiste Bernadottes fotspår, höll kronprinsessan tal på flytande franska.
Hon bemödar sig om att alltid vara påläst, oavsett om hon besöker en hembygdsförening eller är med på statsbesök.
Tillsammans med prins Daniel besökte Victoria Världsutställningen i Shanghai i oktober. Hon var förberedd, intresserad och spred glädje och glans, vilket gav ett mycket positivt gensvar hos kineserna.
Inför internationella kvinnodagen berättar kronprinsessan exklusivt för Expressens läsare om sin syn på kvinnors situation och möjligheter.
- För mig är det viktigt att lyfta fram vikten av alla människors lika rätt och värde. Det är centralt för samhällets utveckling att kvinnor och män har samma möjligheter. Det är viktigt med en diskussion kring dessa frågor, och speciellt i dag sker många olika arrangemang runt om i Sverige för att uppmärksamma den internationella kvinnodagen. Till exempel arrangerar UN Women Sverige, i samarbete med över 50 kvinnorätts- och fredsorganisationer, seminarium på Historiska museet i Stockholm.
Kronprinsessan reser mycket, träffar många nya människor och måste vara insatt i både nya och gamla frågor. Är det viktigt att vara förberedd?
- Min ambition är att alltid vara väl förberedd och jag ställer höga krav på mig själv att utföra mina uppgifter på bästa möjliga vis. Det är givetvis viktigt att kontinuerligt hålla sig informerad om utvecklingen i Sverige och utomlands. Förmånen att företräda Sverige och möta engagerade människor är oerhört givande.
Är det några frågor som ligger kronprinsessan närmast om hjärtat?
- Det är många olika frågor jag är engagerad i. Det är inte någon större hemlighet att jag känner väldigt starkt för frågor som rör vår natur och miljö. Jag uppskattar också mycket mötet med människor, unga som gamla. Det ger en otrolig energi att träffa människor med olika bakgrund och erfarenheter.

Önskar ofta tiden tillät mer

Känns det svårt att tacka nej - det finns ju alltid risk för att människor blir besvikna?
- Tyvärr har jag inte alltid möjlighet att närvara i den utsträckning jag skulle önska. Det är ofta jag önskar att tiden tillät mer.
Kronprinsessan är för många unga kvinnor en förebild. Vilka råd skulle kronprinsessan vilja ge dem inför livsresan?
- Det gör mig glad om jag kan inspirera och motivera andra människor. Det gör mig också ödmjuk och jag känner ett stort ansvar. För att nå sina mål måste man ta ansvar och arbeta hårt utifrån sina förutsättningar. Ett öppet sinne och insikten att kontakter med andra människor berikar är av stor vikt enligt min uppfattning.
Jag har vid flera tillfällen sett kronprinsessan träffa människor, ibland människor som har det svårt, och sett - vad jag uppfattar - en ärlig empati hos kronprinsessan.
Hur är det att bära dessa minnen av nöd och lidande?
- Många möten är väldigt starka. Minnesbilder och upplevelser från individer med unika livsöden och berättelser bär jag alltid med mig.
- Många engagerar sig för de som har det svårt och min förhoppning är att jag kan hjälpa till att uppmärksamma insatser som görs och som kan bidra till en positiv utveckling.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag