Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här är anmälningarna från "We are Sthlm"

Foto: Alexander Tillheden

Övergreppen på ungdomsfestivalen har orsakat skarp kritik mot polisen

Expressen har granskat samtliga anmälningar - som visar 36 sexuella ofredanden mot flickor och unga kvinnor.

Här är anmälningarna som visar upp en delvis annan bild om de misstänktas ursprung än som tidigare förmedlats.

Expressen har tagit del av samtliga anmälningar om sexbrott som skedde 2014 och 2015 i samband med ungdomsfestivalen ”We are Sthlm”.

Händelserna är från 30 anmälningstillfällen. Vid några av tillfällena har flera brott anmälts mot samma person. Den 16 augusti 2014 anmäldes en person född 1994 för våldtäkt, misshandel och sexuellt ofredande mot sex flickor.

Totalt handlar det enligt polisen om 36 fall av sexuellt ofredande, nästan alla mot flickor under 15 år, och två fall av våldtäkter i samband med de två årens festivaler. Enligt vittnesskildringar som kommit senare verkar mörkertalet vara stort.

En våldtäkt som inträffade i augusti förra året har dock enligt domen som kom förra året ingen koppling till själva ungdomsfestivalen "We are Sthlm”. I det fallet har både offer och gärningsman varit ute och festat på Stureplan när den 42-årige mannen försökte våldta kvinnan när hon skulle kissa i Berzelii park, mellan Kungsträdgården och Stureplan.

Vid 16 av de totalt 30 tillfällena är misstänkta gärningsmän okända och i flera av dessa fall sägs inget om etnicitet. I få anmälningar, särkilt under 2014 års festival, anges nationalitet på eventuella förövare. Detta tycks ha noterats mer under förra året.

Stockholmspolisen har fått massiv kritik för att de inte har tagit brottsligheten på allvar, för att ha beskrivit festivalen som lugn och mörkat flera sexövergrepp på unga flickor i pressmeddelanden.

I interna rapporter som Dagens Nyheter tagit del av ringades förra året en grupp om femtio personer in som misstänktes lika bakom övergreppen.

”Dessa är så kallade flykting­ungdomar företrädesvis från Afghanistan. Flera ur gänget greps för sexuella ofredanden. Gänget stod även för flertalet bråk under kvällen. En målsägande fick bland annat armen avslagen”, skrev ­polisen i rapporten enligt Dagens Nyheter som Expressen tidigare citerat.

Men när Expressen granskar anmälningarna, där eventuella personnummer på misstänkta har maskerats av polisens jurister, framgår att det endast är i fyra av anmälningarna som de misstänkta har anknytning till Afghanistan. Samtliga misstänkta är under 18 år, enligt polisanmälningarna som alla gjordes under förra årets upplaga av ”We are Sthlm”.

I några av det totala antalet anmälningar anges otydliga signalement där polisen antecknar beskrivningar som ”typ afrikansk härkomst”, ”asiatiskt utseende”, ”afrikanskt ursprung”, ”mörkhyade”, ”tolkbehov i persiska”, ”samtliga män hade utländsk bakgrund” och ”lattefärgad hy”.

I flera av fallen är de utsatta flickorna födda i länder utanför Norden och i vissa fall är de även medborgare i dessa länder.

Ett fall av anmälningarna som kopplas till ”We are Sthlm” har hittills lett till åtal. Det är mot en 15-årig pojke som under onsdagen mot sitt nekande dömdes till ungdomstjänst och att betala skadestånd för att ha sexuellt ofredat en 14-årig flicka och misshandlat hennes jämngamla kompis den 11 augusti förra året.

Polisen har anmälts för att inte ha informerat om brottsanmälningar om sexuella trakasserier i samband med festivalen. På onsdagen beslutade åklagare att inte inleda förundersökning mot polismyndigheten. Enligt överåklagare Mats Åhlund vid särskilda åklagarkammaren är uppgifterna ”så generellt och allmänt hållna att det inte ger anledning att anta att företrädare för Polismyndigheten härigenom begått brott som hör under allmänt åtal”.

De med kunskap som kan ändra den uppfattningen uppmanas att kontakta polisens avdelning för särskilda utredningar.201412 augusti, 23.35

Brott: Misshandel och knytnävslag mot huvudet samt sexuellt ofredande mot flicka född 2000 i höjd med scenen. Ska ha tagit flickan på brösten och klämt henne på rumpan.

Misstänkt förövare: Okänd gärningsman, enligt signalementet en somalisk kille som var 170 centimeter.


12 augusti, 21.40

Brott: Sexuellt ofredande, ska ha hållit fast flickorna födda 1999 tagit på dem, blottat sig samt onanerat och ejakulerat på flickorna.

Misstänkt förövare: Okänd gärningsman beskrivs i anmälan som en man 16-20 år, cirka 170 cm, smal kroppsbyggnad med asiatiskt utseende.


12 augusti, 19.00

Brott: Sexuellt ofredande av flicka född 2000. Männen ska ha tafsat på flickan framför stora scenen på ”We are Sthlm”-festivalen genom att beröra hennes bröst, underliv och rumpa.

Misstänkt förövare: Okända gärningsmän.


12 augusti, 20.00

Brott: Sexuellt ofredande mot flicka född 2000 i Frankrike. Männen ska ha tagit flickan på brösten, rumpan och försökt komma ner i målsägandens byxor.

Misstänkt förövare: Okända gärningsmän.


13 augusti, 22.25

Brott: Sexuellt ofredande och misshandel mot flicka född 2000. Flickan ska ha blivit sparkad mellan benen bakifrån så att smärta uppstått. Flera av gärningsmännen ska också ha tagit på hennes kropp.

Misstänkt förövare: Okända gärningsmän, beskrivs som 14-17 år med afrikanskt ursprung, en av männen beskrivs som 165-170 cm lång, smal kroppsbyggnad.


16 augusti, 22.00

Brott: Våldtäkt genom att ha klämt målsägande född 1999 på rumpan, tagit på hennes bröst, fört sin hand innanför hennes trosor och vidrört hennes könsorgan. När kvinnan motar bort mannen får hon ett knytnävsslag i magen. Gärningsmannen ska också ha sexuellt förgripit sig på ytterligare fem flickor 15-17 år samt en kvinna född 1996 genom att bland annat ha tagit på flickornas rumpor och i ett fall gjort juckande rörelser mot flickan.

Misstänkt förövare: Man född 1994 som grips efter att ha blivit utpekad av målsägare.


13 augusti, 22.35

Brott: Misshandel och sexuellt ofredande av en flicka född 1997 och en kvinna född 1995, båda medborgare i Chile. Detta har skett i samband med att ett killgäng ofredat flickorna och en grupp andra tjejer på festivalen. Den gripne ska ha klämt den ena kvinnan på bröstet och den andra på rumpan, samt misshandlat en av dem.

Misstänkt förövare: Man född 1998. Gripen av polisen med hjälp av ordningsvakter.


15 augusti, 21.10

Brott: Sexuellt ofredande av två flickor födda 1998 i samband med ungdomsfestivalen på Kungsträdgården. Pojkarna ska ha tafsat på flickornas bröst och rumpor. En av killarna ska ha uttryckt ”ska vi våldta henne”.

Misstänkt förövare: Tre okända gärningsmän, två beskrivs som mörkhyade 16-18 år gamla och en beskrivs som 16-18 år med lattefärgad hy och ska ha pratat med brytning. Polisen hittar en av personerna som delvis stämmer in på signalementet och identifieras.


15 augusti, 21.50.

Brott: Sexuellt ofredande mot flicka född 2000 i Vietnam på We are Stockholm-festivalen i Kungsträdgården. Okända gärningsmän är skäligen misstänkta för sexuellt ofredande genom att i folkhavet framför scenen stoppa in händer innanför flickans tröja för att få ta på hennes bröst, sätta händer mellan hennes ben samt stoppa ner händer innanför hennes byxor och ta på hennes rumpa.

Misstänkt förövare: Flicka var ensam när hon blev ofredad av ”10-15 st ungdomar, mörkhyade, typ afrikansk härkomst, en hade ryggsäck och en hade keps”.


15 augusti, 23.20

Brott: Sexuellt ofredande av flicka under 18 år. Mannen ska ha tagit på flickans kön. Flickan ska då ha gett mannen en örfil, något som observerades av en ordningsvakt. Flickan ville inte anmäla händelsen och gick från platsen utan att uppge sitt namn.

Misstänkt förövare: Man som grips av polisen och transporteras till polisstation.


15 augusti, 21.50

Brott: Sexuellt ofredande mot flicka under 18 år. Flickan söker upp en ordningsvakt och berättar att den misstänkte mannen tafsat henne på rumpan under festivalen. Ordningsvakten griper mannen. Polisen kontaktar Migrationsverket och får uppgifter på mannens identitet och hans adress. Mannen släpps en timme senare. Flickan har inte svarat på det angivna numret och har inte hörts av polisen.

Misstänkt förövare: Man född 1999 med permanent uppehållstillstånd och tolkbehov i persiska.


2015

11 augusti, 21.35.

Brott: Sexuellt ofredande mot flicka född 2000. I samband med ungdomsfestivalen We are Sthlm flickan en polis i Kungsträdgården med anledning av att hon blivit utsatt för ett sexuellt ofredande. Flickan stod framför scenen och dansade med sina kamrater när de plötsligt var borta. När hon letade efter dem började en eller flera killar att ta på henne. Hon kände att de tog på hennes bröst, hennes bak samt knäppte upp hennes byxor. De lyckades dock inte få ner dem eller komma innanför dem.

Misstänkt förövare: Flickan kan inte beskriva personen eller personerna. Hon vet inte om det var en eller flera.


11 augusti, 21.00.

Brott: Sexuellt ofredande mot flicka född 2001 och mot misshandel mot jämgammal flicka. Ofredandet skedde genom att gärningsmannen tagit med sina händer över ena flickans höfter, ben och rumpa samt försökt stoppa ned en hand i hennes byxor. Sedan har han misshandlat flickans vän genom att slå henne med knytnäven i ansiktet när vännen försökt stoppa ofredandet.

Misstänkt förövare: En 15-årig pojke som är född i Sverige, med föräldrar som invandrat från Somalia och inte Eritrea som tidigare angivits. Detta är enda fallet av anmälningarna från förra årets festival som lett till åtal, resten har lagts ner i brist på bevis. Pojken dömdes under onsdagens rättegång mot sitt nekande till 25 timmars ungdomstjänst och ska betala 10 600 kronor i skadestånd till flickorna.


11 augusti, 21.00

Brott: En polispatrull beordrades till sjukvårdstältet på ”We are Sthlm”-festivalen efter att en ung flicka blivit utsatt för ett sexuellt ofredande. Flickan som är född 2000 och medborgare i Senegal och hennes kompisar blev förföljda av tre killar som var närgångna mot dem. De försökte skaka av sig killarna men dom följde efter hela tiden. Vid ett tillfälle tappade flickan sina vänner och blev då omringad av killarna när hon stod framför den stora scenen på Kungsträdgården. En av killarna började tafsa på henne. Han tog henne på överkroppen trots att hon skrek och gjorde motstånd. Efter en stund avbröt killen sitt tafsande och försvann med sina två vänner.

Misstänkt förövare: Han som var aktiv i ofredandet beskrivs som 20 år, ca 170 centimeter lång, kraftig kroppsbyggnad, svart kort hår, ljus i hyn, bar överkropp med tröjan över midjan. En person som omhändertogs av vakterna stämde överens med signalementet, men han har inte kunnat identifieras.12 augusti, 23.10

Brott: Två flickor födda 2000 och 1999 och boende i Skåne har anmält sexuellt ofredade på Kungsträdgården. Flickorna och deras mammor var på besök i Stockholm för att gå på festivalen Rockbjörnen. Under festivalen har flera män antastat på flickorna, vilket fått dem att må dåligt. En av dem fick hjälp att komma till säkerhetsstaketet. När den andra flickan försökte ta sig ur folkmassan har ett 50-tal män angripit henne genom att dra upp hennes kjol och försökt ta ner händerna i hennes trosor. Flera andra hjälpte henne att ta sig därifrån då hon blev utsatt.

Misstänkt förövare: En av flickorna berättar att den gruppen män som antastat henne var i åldrarna 15-20 år. Samtliga män hade utländsk bakgrund.


12 augusti, 22.40.

Brott: En flicka född 2001 har anmält misshandel, sexuellt ofredande och stöld av mobiltelefon i samband med ungdomsfestivalen på Kungsträdgården. Ett gäng unga män har tagit på hennes bröst och rumpa. De har även sparkat på hennes lår och stulit hennes mobiltelefon. Det var när hon gick in mot scenen som omkring tio killar kom fram och tafsade på deras bröst och rumpor. De hade även försökt dra ner deras byxor. Flickan hade försvarat sig och armbågat en av männen i magen. Han hade då tagit hennes mobiltelefon ur hennes hand. När hon försökte ta tillbaka telefonen sparkade de övriga männen henne på benen. Flickan berättade att en annan kompis sett att de våldtagit en annan tjej som inte vågade göra motstånd. De hade då inlett på samma sätt, genom att dra ner tjejens byxor.

Misstänkt förövare: Alla männen var likadant klädda. Alla var mörkhyade och runt 20 år.


12 augusti, 23.00.

Brott: Sexuellt ofredande mot en flicka född 2000 i Thailand. Flickan stod framför stora scenen på ungdomsfestivalen och dansade i slutet av konserten när en okänd kille kom fram och började dansa med henne. Hon bad honom sluta varpå han tog tag i hennes höfter och sedan tog han henne på rumpan. Hon bad honom sluta och då kysste han flickan. En killkompis såg detta och drog bort personen.

Misstänkt förövare: Man från Mellanöstern, med vit stickad tröja, blåa trasiga jeans, snaggat hå, skäggstubb och eventuellt 20-23 år.


12 augusti, 22.30.

Brott: Sexuellt ofredande mot flicka född 2000 på ungdomsfestivalen ”We are Sthlm” i Kungsträdgården. Flickan var i folkhavet framför scenen när en okänd kille slickade henne på nacken, tafsade på henne på sidan av rumpan och på hennes rumpa där hon hade sin mobiltelefon. Hon slog bort killens hand.

Misstänkt förövare: Vit t-shirt, röd/svart keps, ca 185 centimeter lång och sa att han var 15 år gammal.


12 augusti, 22.30.

Brott: Två flickor födda 2000 i Ecuador blev sexuellt ofredade på Kungsholmen. De var i folkhavet framför scenen då en kille puttade en av flickorna i en ring med 5-6 killar. Samtliga killar pussade henne runt ansiktet. Killen som puttade in henne höll henne runt midjan, tog henne på magen och höfterna, drog ner hennes blixtlås på tröjfickorna och drog ner dragkedjan på hennes byxor och försökte få av henne byxorna.

Misstänkt förövare: En av personerna hade ljusblå skjorta, asiatiskt utseende, var ca 180 centimeter lång och var 15-16 år.


12 augusti, 16.00.

Brott: En man anmäldes för sexuellt ofredande för att han på "We are Sthlm” fotograferat yngre flickor på ett väldigt närgånget sätt. Han har fotograferat i riktning mot rumpor, könsorgan samt delar av kroppen där huden har varit exponerad. En person som jobbade med festivalens säkerhet kände igen mannen från föregående år, då han observerats fotografera yngre tjejer. Mannen konfronterades och två minneskort togs i beslag.

Misstänkt förövare: Okänd i anmälan.


12 augusti, 21.00.

Brott: En 14-årig flicka har blivit antastad av en okänd person på festivalen ”We are Sthlm”. Hon befann sig på Kungsträdgården med kamrater när en okänd man ställde sig nära framför henne och sa några ord på ett språk som hon inte förstod. Hon uppfattade mannen och situationen som obehaglig och vände sig för att gå, men då tog mannen tag med båda sina händer på hennes stjärt. Han klämde hårt med händerna på hennes skinkor. Hon sprang till ordningsvakter och pekade ut mannen som ofredat henne. Han lämnades över till polisen.

Misstänkt förövare: Såg ut att vara 30 år, kort svart hår och bruna ögon, brun t-shirt och jeans. Han fördes till Södermalms polisstation utan att kunna identifieras. Det enda mannen uppgav var att han var 16 år och vad han hette. Mannen identifierades senare som född 1999 och född i Afghanistan.


13 augusti kl 20.55

Brott: Sexuellt ofredande. Okänd man har kommit fram till en flicka född 2000 när hon stod vid kanten av Stora scenen. Han har lagt armarna om hennes midja och tagit henne på rumpan innan han försvann.

Misstänkt förövare: Okänd. Signalement 20-25 år, 170-175 centimeter lång, mörkare i hudfärgen, kort svart hår.


13 augusti kl 21.00

Brott: Sexuellt ofredande. Okänd man som står bakom flicka född år 2000 börjar ta på hennes höfter när hon står vid Stora scenen. Trots att flickan säger till flera gånger fortsätter mannen och han börjar även smeka mot flickans kön.

Misstänkt förövare: Man född 1999. Tolkbehov från dari, språk som främst talas i delar av Afghanistan.


13 augusti kl 21.30

Brott: Sexuellt ofredande. Misstänkte har tagit tag om en flicka född 1999 bakifrån med en hand och tafsat på henne med den andra handen.

Misstänkt förövare: Född i Pakistan 1998. Medborgare i Afghanistan.


13 augusti kl 22.07

Brott: Sexuellt ofredande. Okänd pojke har tagit ett fast grepp om rumpan på flicka född 1999 och sedan mot hennes vilja smekt upp mot hennes könsorgan i samband med att hon dansade vid Stora scenen. Samme pojke har senare klämt och hållt ett fast grepp om rumpan på flickans jämnåriga väninna.

Misstänkt förövare: Man född 2000. Tolkbehov från dari, språk som främst talas i delar av Afghanistan.


15 augusti kl 03.45

Brott: Våldtäkt. Ung kvinna blir överfallen när hon sitter i buskarna i Berzelii park och kissar. Okänd man knuffar ned henne på marken och försöker penetrera henne.

Misstänkt förövare: 42-årig man som är medborgare i Irak.

Fotnot: Det fallet har inte koppling till festivalen ”We are Sthlm”, enligt polisens jurist som tagit fram ärendena. Det framgår även i domen mot mannen.


15 augusti kl 20.30

Brott: Sexuellt ofredande. Okänd pojke står bakom flicka född 1999 vid Stora scenen och juckar mot henne. Han tar henne på rumpan, brösten och försöker komma innanför hennes bh.

Misstänkt förövare: uppgifter saknas.


15 augusti kl 21.25

Brott: Sexuellt ofredande. Okänd man går fram till flicka född 2002 och tar henne på rumpan när hon står och tittar på bandet "Lilla sällskapet".

Misstänkt förövare: Man född i Tunisien 1981. Medborgare i Sverige.


15 augusti kl 22.15

Brott: Flera pojkar börjar dansa med de två flickorna födda 1999 framför Stora scenen i Kungsträdgården. Pojkarna börjar sedan ta på flickornas rumpor och göra samlagsrörelser mot deras kroppar samtidigt som de omringar dem.

Misstänkt förövare: Pojke född 2001 i Sverige, medborgare i Sverige.


15 augusti kl 23.35

Brott: Sexuellt ofredande. Okänd pojke står bakom flicka född 2002 och tar med sin hand i grenen på flickans byxor och drar handen bakåt.

Misstänkt förövare: Pojke född 2000. Tolkbehov från persiska som talas i framför allt Iran.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.