Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här är Anders Borgs nya prestigejobb

Nu är det klart att Anders Borg blir rådgivare åt bankjätten Citigroup. Samtidigt avvisar han kraven på karenstid för politiker som går över till näringslivet. "Jag tror inte vi ska ha särregler för politiker utan när man byter arbete så ska man så snabbt som möjligt komma tillbaka till att arbeta", säger Anders Borg till SvD Näringsliv.
Foto: Olle Sporrong

Anders Borg har landat ännu ett prestigejobb i näringslivet.

Förutom att sköta den vice ordförandeklubban i Kinnevik är det nu klart att han blir rådgivare åt bankjätten Citigroup.

Samtidigt avvisar han kraven på karenstid för politiker som går över till näringslivet.

– Jag tror inte vi ska ha särregler för politiker utan när man byter arbete så ska man så snabbt som möjligt komma tillbaka till att arbeta, säger Anders Borg till SvD Näringsliv.

Uppdraget för Citigroup innebär att Anders Borg dels ska fungera som rådgivare när det gäller finansiella system, dels mot de stora multinationella företagen i Norden.

– Citi är en av de mest globala bankerna med ett nätverk i över 100 länder. Man har också flyttat fram sina positioner på den nordiska marknaden och jag tycker det ska bli väldigt intressant att jobba med stora nordiska företag och bidra till deras verksamhet, säger han i en intervju med SvD Näringsliv.

Har startat aktiebolag

Anders Borg har också nyligen startat aktiebolaget "Economic and Financial Management Anders Borg AB". När han gick in i Kinneviks styrelse i december startade en debatt om karenstid för människor som går från politiken till näringslivet.

Den tidigare statsministern Göran Persson (S) efterfrågade en karenstid på ett år, innan ex-ministrar börjar jobba i näringslivet.

"Ta på stort allvar"

Anders Borg säger att man "måste ta den här typen av frågeställningar på stort allvar".

– Det är ju så att när man lämnar ett arbete ska man väldigt snart komma in i ett nytt. Sedan är det ju viktigt att man agerar med försiktighet, säger han i en tv-intervju i SvD Näringsliv.

Anders Borg har också noterat att "det finns skriverier om att del statsråden fortsatt måste ta ut ersättning från statsrådsnämnden och det väcker ofta kritik från allmänheten."

– Jag tror inte vi ska ha särregler för politiker utan när man byter arbete så ska man så snabbt som möjligt komma tillbaka till att arbeta, säger Anders Borg till SvD Näringsliv.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.