Här är alliansledarnas segerplan inför valet

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

MARAMÖ. Här är alliansens plan för att vinna valet 2014.

Expressen kan i dag berätta att partiledarna nu tillsätter en handfull arbetsgrupper - ledda av ministrar - som ska ta fram ett valmanifest.

Över en bit gös och ett glas vitt vin enades sent i går kväll alliansledarna om upplägget i Annie Lööfs vardagsrum.

- Det här är ett sätt att förbereda sig för att vinna ett tredje val tillsammans, säger statsminister Fredrik Reinfeldt.

Det blev mer PR-jippo än substans i går när alliansledarna inledde sitt möte i Annie Lööfs föräldrahem i Maramö utanför Värnamo. Först poserade man framför kamerorna, hissade en alliansflagga och sedan grillade man korv tillsammans med journalisterna på plats.

Det enda beskedet man levererade var att alliansen i juni 2014 kommer anordna ett gemensamt konvent - vilket Expressen förutspådde i en tv-sändning strax innan nyheten presenterades.

- Det handlar om att kraftsamla, att visa att vi gemensamt vill vinna valet. I juni, efter EU-valet, är det läge att dra i gång en längre valrörelse fram till valdagen i september, sade Annie Lööf.

"Diskuterat fler frågor"

I dag avslutas mötet och partiledarna håller presskonferens.

I går ville man inte berätta vad som kommer presenteras där.

- Vi har diskuterat fler frågor naturligtvis, som handlar om vägen fram till valdagen, men mer om det senare när vi är färdiga, sade Göran Hägglund i går.

Men Expressen kan nu berätta vad man presenterar på pressträffen i dag.

Det handlar om en plan för att ta fram ett valmanifest som ska hålla alliansen kvar vid makten 2014. Partiledarna tillsätter nu en handfull arbetsgrupper som ska arbeta fram de politiska förslagen i valmanifestet.

- Inför valet 2010 hade vi elva arbetsgrupper, men nu kommer det bli ungefär hälften så många, men de kommer i stället vara bredare, säger en källa i regeringskansliet till Expressen.

Fyra personer i varje grupp

Enligt uppgifter till Expressen ska grupperna behandla stora områden, såsom till exempel jobb, välfärd och miljö.

Varje arbetsgrupp leds av ett parti - som styr över gruppen med en ordförande från partiet. Till sin hjälp har varje ordförande tre ledamöter, en från vart och ett av de andra allianspartierna.

- Det kommer förmodligen vara fyra personer i varje grupp, en från varje parti, säger en regeringskälla.

De personer som leder grupperna kommer i hög utsträckning vara ministrar.

- Det kommer i huvudsak vara ministrar som leder grupperna. Partiledarna kommer in senare i processen och kommer inte sitta i grupperna, säger en källa i regeringskansliet.

Grupperna kommer jobba med att ta fram frågor, vilka sedan går igenom samordningskansliet och till slut hamnar i ett valmanifest.

- Innan sommaren 2014 ska det vara klart, säger en allianspolitiker.

Presskonferens i lada

När Expressen träffade Fredrik Reinfeldt i går berättade han om syftet med mötet i Maramö.

- Det här är ett sätt att förbereda sig för att vinna ett tredje val tillsammans. Det finns nästan inga exempel på att någon har gjort det, säger han.

Dokumentet som presenteras i dag förhandlades i går fram i Annie Lööfs vardagsrum. På plats i huset fanns partiledarna, partisekreterarna och stabscheferna - som jobbade både tillsammans och i olika grupper.

Vid 22-tiden i går kväll satt alliansledarna fortfarande i möte. Då hade man avnjutit isterband till lunch under dagen och senare på kvällen ätit gös med potatis och gräslökssås. Till middagen drack man ett glas vin.

Vid 11.00 i dag presenterar alliansledarna planen med arbetsgrupperna i en lada intill Annie Lööfs föräldrars bostadshus.

PARTILEDARNAS MÅNDAG I MARAMÖ PÅ TWITTER

08.00

Annie Lööf twittrar om morgonvädret:Maramö bjuder på riktigt friskt & kallt vinterväder. Varit med i SVT & TV4 nu på morgonen från byn. Vid lunch börjar arbetsmötet”.

13.00

Göran Hägglund twittrar om dagens lunch:Lunchen består – som sig bör – av småländska isterband och dillstuvad potatis. #maramö

18.00

Annie Lööf twittrar om soffhäng: ”Pausar i TV-soffan: #maramö”

19.00

Annie Lööf twittrar om middagen: ”Gös från sjön Bolmen bjuds det till middag! Lunchen med isterband var från Vaggeryd #maramö #närproducerat”

19.00

Göran Hägglund twittrar om mat – igen:Ser med spänning fram emot sena kvällen. Korvkaka, korvgryta, prinskorv....?”

SÅ SKA DE NYA ARBETSGRUPPERNA JOBBA

När alliansens partiledare hade motsvarande planeringsmöte inför valet 2010 träffades man på vandrarhemmet Eja-Märtas i Träslövsläge i Varberg 2008. Då presenterade man en ekonomisk arbetsgrupp och tio arbetsgrupper inom olika områden, totalt elva grupper. I år blir det återigen arbetsgrupper som kommer ta fram valmanifestet, men denna gång betydligt färre, ungefär hälften så många. Eftersom det blir färre grupper kommer varje grupp behandla ett bredare område, som till exempel välfärd, miljö och jobb.


Varje grupp har en ordförande från ett av de tre partierna. Till sin hjälp har ordföranden tre ledamöter från var och ett av de andra partierna. Tillsammans ska de träffas regelbundet för att ta fram politiska förslag inom det område som gruppen behandlar. De personer som leder grupperna kommer inte vara partiledarna, men deras ministrar kommer i hög utsträckning att ta den uppgiften. För Folkpartiet kan till exempel Erik Ullenhag, Birgitta Ohlsson eller Maria Arnholm leda en av arbetsgrupperna.


När grupperna är klara ska resultatet behandlas i samordningskansliet. Partiledarna kommer ha sista ordet på alla förslag och till slut ska allting sammanställas i ett valmanifest som man ska lägga fram i valrörelsen 2014. Men arbetet i arbetsgrupperna ska vara klart innan dess. När framtidskonventet hålls i juni 2014 räknar man med att arbetsgrupperna ska vara klara.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.