Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här är alla turerna kring Mehmet Kaplan

Foto: (C) Pelle T Nilsson / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES STELLA PICTURE
Foto: Jessica Gow/Tt / TT NYHETSBYRÅN

Trycket mot bostadsminister Mehmet Kaplan, MP, blev till slut för stort.

Under måndagen meddelade statsminister Stefan Löfven att han tagit emot sin ministers avskedsansökan.

– Vi har hamnat i en diskussion som står i vägen för mina möjligheter att uträtta vad som krävs, säger Mehmet Kaplan.

De senaste dagarnas uppgifter om bostadsminister Mehmet Kaplans kontroversiella uttalanden om israeler och nazister och likaså avslöjandet att han ätit middag med representanter för högerextrema och islamistiska turkiska organisationer, var i sig illa nog.

Men när tunga ledande oppositionspolitiker, som Centerpartiets ledare Annie Lööf och Liberalernas Jan Björklund, och likaså Mona Sahlin, nationell samordnare mot våldsbejakande extremism och tidigare partiordförande för Socialdemokraterna, sällade sig till kören av kritiker, fanns ingen annan utväg för Mehmet Kaplan än att avgå.

Då hade också Israels ambassadör i Stockholm, Isaac Bachman, med ett skarpt uttalande hunnit med att ge kontroversen kring honom en internationell dimension.

11:30 under måndagen meddelade Statsrådsberedningen att Stefan Löfven skulle hålla en presskonferens en timme senare i Rosenbad, men statsministerns presschef, Odd Guteland, ville inte uppge vad presskonferensen skulle handla om.

Ställde in annat

Men att Mehmet Kaplan redan ställt in sina andra åtaganden under måndagen gav en fingervisning om vad som var på gång.

Strax efter 12:30 var det en samlad Stefan Löfven som med bestämda steg gick fram till podiet på presskonferensen och meddelade:

– Jag har i dag fått Mehmet Kaplans begäran om entledigande som statsråd.

Han fortsatte sedan:

– Jag har beviljat begäran.

Han ville inte precisera exakt vad det var som fick honom att fatta det avgörande beslutet, utan menade att det var en "samlad bedömning".

– Ett statsråd ska kunna representera Sveriges regering på ett otvivelaktigt sätt. Om detta får det inte råda några tveksamheter.

Mehmet Kaplan medverkade själv på presskonferensen. Han visade ingen ånger.

– Jag är mycket stolt över att ha verkat som statsråd i Sveriges regering. Jag är stolt över de prioriteringar vi gjort och de resultat vi uppnår.

Han berättade att diskussionen och granskningen av honom skadat hans möjligheter att driva politik.

– Vi har hamnat i en diskussion som står i vägen för mina möjligheter att uträtta vad som krävs. Därför väljer jag att kliva åt sidan.

Svårt att fullfölja arbete

Stefan Löfven sade att han delade Mehmet Kaplans bedömning, att diskussionen om hans kontakter skulle göra det svårt för honom att fullfölja sitt arbete.

– Han har gjort bedömningen att han inte kan verka som statsråd, sa Stefan Löfven.

Stefan Löfven uppgav att finansmarknadsministern Per Bolund, MP, blir tillförordnad bostadsminister och att tillförordnad IT-minister temporärt blir näringsminister Mikael Damberg, S.

Klockan 14:20 på måndagen inkom officiellt Mehmet Kaplans ansökan om entledigande till registratorn på Rosenbad. Bara 26 minuter senare, 14:46, var ansökan beviljad och underskriven av Stefan Löfven.