Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här är alla svenskar som smittats av coronaviruset

Många är oroliga över det nya coronaviruset som nu spridit sig till över 60 länder.
Infektionskliniken på Länssjukhuset i Ryhov.
Foto: MIKAEL FRITZON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Covid-19.
Foto: SCIENCE PHOTO LIBRARY / SCIENCE PHOTO LIBRARY TT NYHETSBYRÅN

Än så länge har 24 personer insjuknat i det nya coronaviruset i Sverige.

Detta är vad vi vet om fallen.

Wuhanresenären

Den 31 januari upptäcks det första svenska fallet i Region Jönköping. Det är en kvinna i 20-årsåldern som har besökt staden Wuhan i Kina, varifrån viruset först började spridas. Hon konstateras vara smittad med viruset en vecka efter att hon landat i Sverige. Enligt Folkhälsomyndighetens kartläggning av kvinnans kontakter har hon inte utsatt andra i Sverige för risk att smittas.

Första fallet i Göteborg

Den 26 februari, nästan en månad efter det första fallet, testas en man i 30-årsåldern positivt för viruset på Sahlgrenska i Göteborg. Mannen har besökt norra Italien, vilket är det värst drabbade virusområdet i Europa. Mannen insjuknade tre dygn efter att ha återvänt till Sverige, enligt sjukvården.

Den 27 februari meddelar sjukvården på kvällen att ytterligare fem personer har smittats av det nya coronaviruset.

Tre av dem rör personer i Västra Götaland, samtliga i 30-årsåldern. Två av dem har haft nära kontakt med den person som tidigare visat sig vara smittad i regionen som smittades i Italien. De har hittats via aktiv smittspårning.

Den tredje personen har nyligen själv varit i norra Italien.

Smittan från Iran

De två övriga rör en medelålders kvinna i Stockholm som en vecka tidigare har kommit hem från en resa i Iran, hon blir det första fallet i Stockholm, samt en kvinna i Uppsala län som exponerats för viruset när hon varit i Tyskland. Själv säger kvinnan att hon smittats av en person från Italien.

Den 28 februari konstateras ytterligare fyra personer i Sverige vara smittade av det nya coronaviruset. Två av dem i Region Stockholm och ett fall vardera i Region Uppsala och Region Jönköping.

De två personer som smittats i Stockholms län är närstående till den medelålders kvinna som bekräftades smittad dagen innan, efter en resa till Iran. Iran pekas nu ut som ett av de hårdast drabbade länderna. Personerna hålls isolerade, meddelar sjukvården.

Även det nya fallet i Uppsala rör en person som har varit i Iran. Vården meddelar att smittspårning i det fallet har inletts.

Jönköpingsfallet är en man i 50-årsåldern som har besökt norra Italien. Han kom till Sverige den 24 februari, insjuknade den 25 och kontaktade då infektionskliniken i Jönköping, där han testades dagen därpå.

Fallet har ingen koppling till det första fallet i Jönköping från den 31 januari.

Fall 12 och 13

Lördagen den 29 februari konstateras ytterligare två fall, det ena i Västra Götaland och det andra i Stockholmstrakten. Den nya person som smittats i Stockholms län har koppling till den medelålders kvinna som hade rest i Iran, och har upptäckts tack vare smittspårning.

Fall nummer fem i Västra Götalandsregionen har själv smittats i Iran, och har inga kopplingar till tidigare identifierade fall i Sverige. Smittskyddsläkaren Peter Ulleryd beskriver kontaktspårningen i det nya fallet i Västra Götalandsregionen som ”begränsad” i omfattning.

Fall 14

Den 1 mars bekräftas ett sjätte fall i Västra Götaland – nationellt det 14:e fallet. Personen, som har smittats i norra Italien, upptäcktes via smittspårning föranledd av tidigare fall.

Fall 15

Den 2 mars bekräftas ytterligare en person i Region Stockholm smittad med coronaviruset. Personen kom nyligen till Sverige från norra Italien, och vårdas på Karolinska universitetssjukhusets infektionsklinik.

15 nya fall den 3 mars

Den 3 mars konstateras först ett nytt fall i Jönköpings län. Det är en kvinna i 50-årsåldern som varit på samma resa i Italien som den man som tidigare bekräftats vara smittad i regionen. Hennes symptom beskrivs som milda. 

Samma förmiddag bekräftades tre nya fall i Västra Götalandsregionen. Samtliga tre har varit på en resa i norra Italien och bedöms ha en ”mild sjukdomsbild”.

En person i Region Skåne har också, enligt regionen, testats positivt för corona. Personen uppges ha rest i Italien. 

Region Stockholm meddelade att fyra personer smittats av corona.  Samtliga fyra har varit i norra Italien – tre av dem är släkt med varandra.

Region Stockholm meddelade på kvällen att ytterligare sex personer smittats. Fyra av dessa sex anlände nyligen från norra Italien, den femte är närstående till en av dessa. Den sjätte anlände nyligen från Iran. Det finns ingen koppling till tidigare fall i Stockholm.

Totalt har 30 personer bekräftats smittade i Sverige: tre i Region Jönköping, nio i Västra Götaland, 15 i Region Stockholm, två i Region Uppsala och en i Region Skåne.

https://datawrapper.dwcdn.net/39SUv/3/

Löfven: Det här gör regeringen efter de nya coronafallen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.