Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här är advokaternas brev om Anne Ramberg

Kungens vän Anne Ramberg anländer med sin sambo Claes Lundblad till en fest på Drottningholms slott.
Foto: IBL
Striden fortsätter inom Advokat­samfundet.
Expressen kan i dag visa brevet som advokatsamfundet vägrat ­publicera, där 15 av landets topp­advokater kräver en diskussion om Anne Rambergs avgång.
- Det här är det mest pinsamma som har hänt i Advokatsamfundet på 30 år, säger Claes Borgström.
Anne Ramberg står på sig trots skarp kritik från Advokat­samfundets medlemmar.
- Jag tar inte tillbaka någonting, säger hon till Expressen utanför full­mäktigemötet.

FAKTA

Utdrag ur brevet till advokatsamfundet


Reflexen att försvara Generalsekreteraren är mänskligt sett förståelig men beklagligtvis är detta försvar inte till gagn för varken Generalsekreteraren eller Advokatsamfundet. Försvaret missar helt det väsentliga i kritiken. Detta ger intrycket av att styrelsen, om nu styrelsen har diskuterat hur man skall förhålla sig till kritiken, är osaklig och försöker undvika de svåra frågorna, vilket inte är bra för förtroendet.

Att en misstänkt skall behandlas som oskyldig till dess övertygande bevisning styrker motsatsen är en självklarhet som inte ordföranden behöver upplysa samfundets ledamöter om. Resonemanget för in diskussionen på den i sammanhanget irrelevanta frågan om Kungens skuld. I sak går försvaret ut på att även Generalsekreteraren får uttala kritik av medier och deras källgranskning, något som inte överhuvudtaget ifrågasatts. Det förhållande att man har starka relationer till en part som berörs innebär naturligtvis inte att man är förhindrad att delta i debatten.

Detta försvar bortser helt från att Generalsekreteraren framför sina åsikter som representant för Advokatsamfundet, d.v.s. en hel yrkeskår, och inte som privatperson. Hon ger media och allmänheten intrycket att hennes åsikter är åsikter som har sin grund i de värden en advokatkår står för. Här handlar det inte om att Kungen skall betraktas som oskyldig tills otvetydig bevisning presenteras utan om att Generalsekreteraren påstår att man ljuger om uppgifterna om Kungens förehavande och att man har onda avsikter.

Det måste anses mycket allvarligt för förtroendet för Advokatsamfundet att man inte förhåller sig neutral i tvister där Advokatsamfundet inte är part eller har ombetts att uttala sig som expert i frågor som ligger inom Advokatsamfundets expertis.
Mot denna bakgrund är det ytterst angeläget att frågan om Generalsekreterarens roll och fortsatta uppdrag blir diskuterat i styrelsen. Vi utgår att det sker redan på det ordinarie styrelsemötet den 9 juni 2011.

Utåt var allting finfint på det årliga fullmäktigemötet i Stockholm i går. Den senaste tidens debatt om kungen, ­medierna och generalsekreteraren Anne Rambergs debattinlägg nämndes inte. För att ta upp en fråga på fullmäktige behöver man enligt Advokatsamfundets stadgar anmäla saken flera veckor i förväg.
- En sån här historia borde man förstås ta upp ändå. Därför skickade vi, 15 ­advokater, en skrivelse inför styrelsemötet dagen innan, där vi krävde att man skulle diskutera generalsekreterarens roll och fortsatta uppdrag, säger Claes Borgström.

Nära vän till kungen

Anne Ramberg är nära vän till kungen och kungens vänner. I sin blogg på Advokatsamfundets hemsida, i tv och radio har hon den senaste tiden gått ut och försvarat kungen i Advokatsamfundets namn. Generalsekreteraren har bland annat uttryckt att kriminella inte går att lita på, och att kungen därför måste tala sanning.
Kravet från de 15 advokaterna resulterade i att samfundet på torsdagskvällen lade ut ett meddelande på sin hemsida om att styrelsen enhälligt ställer sig bakom Anne Ramberg.
- Det är så uppenbart fel det de har gjort här, och de håller bara på att måla in sig alltmer in i ett hörn. ­Frågan måste komma upp på bordet, för den är jätteallvarlig för oss försvarsadvokater, säger advokaten Per E Samuelsson.

"Häpnadsväckande"

Två dagar före styrelsemötet publicerades en artikel av ordförande Tomas Nilsson på Advokatsamfundets hemsida.
- Att han går ut och försvarar henne innan styrelsen har hunnit ta ställning till den här frågan är i sig häpnadsväckande. Det är inte klokt enligt min mening. Jag kan bara säga att jag skäms i dag för att jag är med i Advokatsamfundet, som jag har varit stolt över att vara en del av i 25 år, säger Magnus Lundh.

Vill se brevet på hemsidan

Claes Borgström har skriftligen bett Advokatsamfundet att publicera den inskickade kritiken så att andra medlemmar kan ta del av innehållet. Men på fredagen syntes skrivelsen inte till på samfundets hemsida.
- Det är en rimlig begäran från vår sida att man inte bara publicerar Anne Rambergs bloggar, Tomas Nilssons försvars­artikel och styrelsens stöd, utan också vår kritik, säger han.

Kräver att hon tar tillbaka

Många advokater kräver fortfarande att Anne Ramberg tar tillbaka sina uttalanden.
- Hon har ingen rätt att tala för oss alla. Det som hänt är ­väldigt tråkigt. Hon är den bäste generalsekreterare vi haft, och så gör hon ett sådant här övertramp. Hon borde ta tillbaka det och säga att det bara var en personlig åsikt. Jag tror att hon inser själv i hjärtat att hon gjort ett misstag, men tycker att det är för sent att backa nu, säger Leif Sil­bersky.
Det är just uttalandet om kriminellas trovärdighet som är mest allvarligt enligt kollegorna.
- Hon företräder den organisation som organiserar landets samtliga för­svars­advokater, de som har till uppgift att bistå kriminella och visa resten av samhället att det visst går att lita på redan dömda. Om det verkligen är sant att hon inte förstår problemet visar det att hon inte har advokatrollen i ryggmärgen. Och det måste en generalsekreterare ha, säger Per E Samuelsson.
Hittills står en rad toppadvokater öppet bakom den skarpa kritiken mot Anne Ramberg.

"Många är upprörda"

- Sedan i måndags har jag mött runt 30 advokater som tycker precis som jag. Det finns väldigt många som är upprörda. Det här kommer inte sluta nu, säger Magnus Lundh.
- Blir vi tillräckligt många så får vi ta ställning till om vi ska ordna ett extra fullmäktigemöte efter sommaren där vi tar upp frågan om Anne Rambergs framtid som generalsekreterare. Det här är inte färdigutrett, säger Claes Borgström.


Generalsekreteraren ville inte kommentera sina kollegors kritik när hon kom ut från fullmäktigemötet, som i år hölls på Näringslivets hus i Stockholm.
Har ni tagit upp frågan om din roll som generalsekreterare på mötet?
- Nej, och jag tycker inte att det finns någon anledning till att vi skulle göra det, säger Anne Ramberg.
Vad har du att säga om den ­skrivelse som skickats till styrelsen med kravet på en diskussion om din framtid som general­sekreterare?
- Jag har glädjande nog styrelsens fulla stöd, mer vill jag inte kommentera, säger Anne Ramberg.
Bloggar om mötet
Vad säger du om Per E Samuelssons krav att antingen ta tillbaka dina uttalanden eller avgå?
- Jag har ingen anledning att kommentera det.
Kan du tänka dig att ta tillbaka dina uttalanden?
- Jag har ingen anledning att ta tillbaka någonting av det jag har sagt, säger Anne Ramberg.
På sin blogg skrev Anne Ramberg senare:
"På dagens fullmäktigemöte var denna fråga inte föremål för diskussion mer än att många uttryckte sitt starka stöd för att jag agerat. Möjligen hade det varit mer rakryggat av de ledamöter som nu har valt media som sin plattform om de också hade kommit till samfundets årsmöte i dag och framfört kritiken och tagit debatten. Men, de uteblev."

Annie Reuterskiöld
Annie Reuterskiöld

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.