Kungens vän Anne Ramberg anländer med sin sambo Claes Lundblad till en fest på Drottningholms slott. Foto: IBL
Kungens vän Anne Ramberg anländer med sin sambo Claes Lundblad till en fest på Drottningholms slott. Foto: IBL

Här är advokaternas brev om Anne Ramberg

Publicerad
Uppdaterad
Striden fortsätter inom Advokat­samfundet.
Expressen kan i dag visa brevet som advokatsamfundet vägrat ­publicera, där 15 av landets topp­advokater kräver en diskussion om Anne Rambergs avgång.
- Det här är det mest pinsamma som har hänt i Advokatsamfundet på 30 år, säger Claes Borgström.
Anne Ramberg står på sig trots skarp kritik från Advokat­samfundets medlemmar.
- Jag tar inte tillbaka någonting, säger hon till Expressen utanför full­mäktigemötet.
Utåt var allting finfint på det årliga fullmäktigemötet i Stockholm i går. Den senaste tidens debatt om kungen, ­medierna och generalsekreteraren Anne Rambergs debattinlägg nämndes inte. För att ta upp en fråga på fullmäktige behöver man enligt Advokatsamfundets stadgar anmäla saken flera veckor i förväg.
- En sån här historia borde man förstås ta upp ändå. Därför skickade vi, 15 ­advokater, en skrivelse inför styrelsemötet dagen innan, där vi krävde att man skulle diskutera generalsekreterarens roll och fortsatta uppdrag, säger Claes Borgström.

Nära vän till kungen

Anne Ramberg är nära vän till kungen och kungens vänner. I sin blogg på Advokatsamfundets hemsida, i tv och radio har hon den senaste tiden gått ut och försvarat kungen i Advokatsamfundets namn. Generalsekreteraren har bland annat uttryckt att kriminella inte går att lita på, och att kungen därför måste tala sanning.
Kravet från de 15 advokaterna resulterade i att samfundet på torsdagskvällen lade ut ett meddelande på sin hemsida om att styrelsen enhälligt ställer sig bakom Anne Ramberg.
- Det är så uppenbart fel det de har gjort här, och de håller bara på att måla in sig alltmer in i ett hörn. ­Frågan måste komma upp på bordet, för den är jätteallvarlig för oss försvarsadvokater, säger advokaten Per E Samuelsson.

"Häpnadsväckande"

Två dagar före styrelsemötet publicerades en artikel av ordförande Tomas Nilsson på Advokatsamfundets hemsida.
- Att han går ut och försvarar henne innan styrelsen har hunnit ta ställning till den här frågan är i sig häpnadsväckande. Det är inte klokt enligt min mening. Jag kan bara säga att jag skäms i dag för att jag är med i Advokatsamfundet, som jag har varit stolt över att vara en del av i 25 år, säger Magnus Lundh.

Vill se brevet på hemsidan

Claes Borgström har skriftligen bett Advokatsamfundet att publicera den inskickade kritiken så att andra medlemmar kan ta del av innehållet. Men på fredagen syntes skrivelsen inte till på samfundets hemsida.
- Det är en rimlig begäran från vår sida att man inte bara publicerar Anne Rambergs bloggar, Tomas Nilssons försvars­artikel och styrelsens stöd, utan också vår kritik, säger han.

Kräver att hon tar tillbaka

Många advokater kräver fortfarande att Anne Ramberg tar tillbaka sina uttalanden.
- Hon har ingen rätt att tala för oss alla. Det som hänt är ­väldigt tråkigt. Hon är den bäste generalsekreterare vi haft, och så gör hon ett sådant här övertramp. Hon borde ta tillbaka det och säga att det bara var en personlig åsikt. Jag tror att hon inser själv i hjärtat att hon gjort ett misstag, men tycker att det är för sent att backa nu, säger Leif Sil­bersky.
Det är just uttalandet om kriminellas trovärdighet som är mest allvarligt enligt kollegorna.
- Hon företräder den organisation som organiserar landets samtliga för­svars­advokater, de som har till uppgift att bistå kriminella och visa resten av samhället att det visst går att lita på redan dömda. Om det verkligen är sant att hon inte förstår problemet visar det att hon inte har advokatrollen i ryggmärgen. Och det måste en generalsekreterare ha, säger Per E Samuelsson.
Hittills står en rad toppadvokater öppet bakom den skarpa kritiken mot Anne Ramberg.

"Många är upprörda"

- Sedan i måndags har jag mött runt 30 advokater som tycker precis som jag. Det finns väldigt många som är upprörda. Det här kommer inte sluta nu, säger Magnus Lundh.
- Blir vi tillräckligt många så får vi ta ställning till om vi ska ordna ett extra fullmäktigemöte efter sommaren där vi tar upp frågan om Anne Rambergs framtid som generalsekreterare. Det här är inte färdigutrett, säger Claes Borgström.


Generalsekreteraren ville inte kommentera sina kollegors kritik när hon kom ut från fullmäktigemötet, som i år hölls på Näringslivets hus i Stockholm.
Har ni tagit upp frågan om din roll som generalsekreterare på mötet?
- Nej, och jag tycker inte att det finns någon anledning till att vi skulle göra det, säger Anne Ramberg.
Vad har du att säga om den ­skrivelse som skickats till styrelsen med kravet på en diskussion om din framtid som general­sekreterare?
- Jag har glädjande nog styrelsens fulla stöd, mer vill jag inte kommentera, säger Anne Ramberg.
Bloggar om mötet
Vad säger du om Per E Samuelssons krav att antingen ta tillbaka dina uttalanden eller avgå?
- Jag har ingen anledning att kommentera det.
Kan du tänka dig att ta tillbaka dina uttalanden?
- Jag har ingen anledning att ta tillbaka någonting av det jag har sagt, säger Anne Ramberg.
På sin blogg skrev Anne Ramberg senare:
"På dagens fullmäktigemöte var denna fråga inte föremål för diskussion mer än att många uttryckte sitt starka stöd för att jag agerat. Möjligen hade det varit mer rakryggat av de ledamöter som nu har valt media som sin plattform om de också hade kommit till samfundets årsmöte i dag och framfört kritiken och tagit debatten. Men, de uteblev."

Annie Reuterskiöld
Annie Reuterskiöld

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag