Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här är 7 positiva besked i coronatiderna

Så här har de boende aldrig sett kanalerna förut.
I en italiensk stad har det dykt upp delfiner för första gången på många år.
Foto: Facebook
I Wuhan börjar livet nu mer och mer återgå till det normala.
Foto: XINHUA / XINHUA/SIPA USA SIPA USA
Utsläppen över Kina har minskat.
Foto: NASA HANDOUT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: COSTFOTO / EPA / TT / LUO DAFU / COSTFOTO/SIPA USA SIPA USA

När det känns för tungt och mörkt kan den här listan trösta. 

Om man för några minuter ser bortom det svåra läge som världen står inför så finns det i varje fall några goda saker som kommit med det onda. 

Här listar vi några. 

Kina öppnar sina skolor 

Eftersom man nu bedömer att smittan är under kontroll i landet har vissa skolor nu öppnat igen efter månader av undervisning på distans, skriver BBC. Också affärer har öppnat och livet börjar alltmer återgå till det normala. 

Utsläppen minskar i delar av världen - det räddar liv

Corona får många negativa konsekvenser världen över men nu kommer satellitbilder som visar något hoppfullt. Över norra Italien har det tidigare legat ett giftigt moln av kväveoxid, men efter Corona har det nu tunnats ut. Det visar satellitbilder från en europeisk rymdorganisation. 

Även i Kina har samma typ av effekt setts vilket man upptäckt med hjälp av satellitbilder från Nasa. Bland annat handlar det om minskad trafik och när människor tvingades stanna hemma från fabrikerna så minskade helt enkelt utsläppen även från dessa.

Något som experterna nu menar kan ha räddat liv eftersom tusentals riskerar att dö av hälsoproblem kopplade till luftföroreningar. 

Wuhan stänger ner sina sista tillfälliga sjukhus

I veckan stängde de sista temporära sjukhusen i Wuhan, den stad i Kina där virusets spridning startade, rapporterar New York Post. Anledningen var att man inte längre har något behov av lokalerna då antal smittade som behöver vård minskat. Totalt byggde man 16 temporära sjukhus för att klara av att hand om smittade. 

Inga nya inhemska fall i Kina 

Första gången sedan smittan bröt ut hade Kina hade man under en dag i mitten av veckan inga redovisade nya inhemska fall av Corona. Det gör att många hoppas och tror att den turbulenta tiden snart är förbi.

Man arbetar för att få fram ett vaccin 

Tvåbarnsmamman Jennifer Haller, 43, blev den första personen som i början av veckan tog emot ett testvaccin mot corona.

– Alla vill göra vad de kan i den här nödsituationen, säger läkaren Lisa Jackson på Kaiser Permanente Washington Research Institute i Seattle, där testerna har genomförts.

Företagen som ställer upp

I en svår tid har flera företag visat generositet genom att skänka saker eller på annat vis stötta med det som behövs.

Bland annat skänkte Ikea i Kållered munskydd till vården. I helgen proppade logistikchefen Johan Andersson bilen full och åkte med maskerna till Sahlgrenska för att skänka dem till sjukhuset.

– De blev överlyckliga, konstaterar han.

Absolut Vodka ställer om och delar av produktionen och kommer nu att tillverka ren sprit som kan användas i vården för desinficering. Även lyxmärket Louis Vuitton stöttar upp, fabriker där man vanligtvis producerar parfym kommer att tillverka handsprit. 

Även privatpersoner ställer upp för varandra. Anna Gullberg startade ”handlingshjälpen” och Sophie Åström ställer upp och hjälper till med kluriga mattetal för den elev som pluggar på distans. 

Vattnet i Italien får liv

Italien har varit en av de hårdast drabbade länderna. Men efter att turismen minskat och karantän råder i staden står nu kanalerna i Venedig stilla. Det betyder att inga båtar tar sig fram genom stadens vattendrag, något som har gjort vattnet kristallklart. Det handlar dock inte om att vattnet i sig blivit renare, utan att botten ligger orörd. 

Man kan därför numera se fiskar simma under den klara vattenytan. Något som tidigare var en omöjlighet.

”Så fort mänskligheten låser in sig återvänder naturen”, skriver en invånare från Venedig i en grupp på Facebook.

För första gången på många många år kan också delfiner skymtas i den italienska staden Cagliari.

”Glädjen byttes till förvirring och rädsla”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.