Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här är 2016 års nyord – nu presenteras de

Dylanman är ett av årets nyord.
Foto: Dm/Pt Bulls / BULLS BP0001TZ0D
Pokenad, att gå på promenad och fånga pokemon, är också med på listan.
Foto: Sebastien Pirlet / ISOPIX/IBL ISOPIX
Trumpifiering är också ett ord på listan.
Foto: Gerry Broome / AP TT NYHETSBYRÅN
Pappafeminist är ett av årets nyord.
Foto: Mariasbytova.Com / MARIA SBYTOVA

Pappafeminist, pokenad, Dylanman och filterbubbla.

Det är några av de svenska nya orden som presenterades på tisdagsmorgonen i Språkrådets årliga nyordlista.

Förstår du vad alla betyder?

Varje år sammanfattar Språkrådet hur det svenska språket har utvecklats i sin nyordslista. Listan sammanfattar ett antal ord som för första gången har letat sig in och etablerat sig i språket.

Klockan 7 på tisdagsmorgonen offentliggjordes årets lista - med 43 nya ord - på Institutionen för språk och folkminnens sajt. Den kommer även att publiceras i Språktidningen.

Ofta har nyorden en direkt koppling till stora världshändelser och nya samhällsfenomen, inte minst ny teknik. En del ord uppkommer direkt i svenskan medan andra ord har importerats från andra språk.

– Nyorden speglar det vi har behov av att uttrycka just nu. Man känner att de ord vi har inte räcker till och då växer de här orden fram, säger Patrik Hadenius, chefredaktör på tidningen Språk.

– Vi ser språket i skriven form mer och på ett nytt sätt än tidigare genom sociala medier, vilket gör att många nya ord får fäste. Vi märker orden lättare när vi ser dem i skriven form.

Stora världshändelser under 2016 som gett avtryck på nyordslistan är bland annat amerikanska valet i form av "trumpifiering" samt valet av Bob Dylan som Nobelpristagare i litteratur genom "dylanman".

Pappafeminist myntades av Expressenskribent

I vågorna av nya samhällsfenomen märks exempelvis "pokenad" (promenad där man spelar Pokémon Go), "blippbetalning" (kontaktlös kortbetalning) och den explosionsväxande sporten "paddeltennis".

– De flesta av de nya orden kommer att dö över tid, men vissa stannar kvar. Pokenad, till exempel, kan man tänka sig att vi inte kommer att använda i så många år, men det är ett ord vi vill använda just nu, säger Patrik Hadenius.

Efter att Expressens kulturskribent Ida Ölmedal använde ordet "pappafeminist" i en text i slutet av sommaren blev det ett frekvent återkommande ord på landets kultur- och ledarsidor. Nu finns ordet även med på 2016 års nyordslista.

– Det är väldigt svårt att förutse vilka nya ord som kommer att provocera. Ibland blir det inte alls de ord man skulle kunna tro som retar människor, säger Patrik Hadenius.

– Men det finns ord som folk blir upprörda över och då är det oftast inte själva ordet utan företeelsen som upprör.

På förra årets lista fanns 37 nya ord, bland annat mansplaining, obror och svajpa.


HÄR ÄR HELA NYORDSLISTAN 2016


Annonsblockerare

program som förhindrar att annonser visas på internet sidor

2000

Allt mer utrymme på Facebook tycks upptas av annonser och det är därför som många använder annonsblockerare för att hålla reklamen stången.

PC-Tidningen 27 september 2016


Blippbetalning

kontaktlös kortbetalning

2015

Blippbetalningar slår igenom. En liten revolution är på väg i vardagen. Redan i år slipper hundratusentals kortkunder slå koden och kan blippa kortet i stället.

TT 7 maj 2016

Som verb används blippa och blippbetala.


Blåljuspersonal

anställda som arbetar med akuta insatser inom polis, sjukvård och brandkår

2003

Även en skärpning av straffen för skadegörelse och grov skade­görelse samt för attacker mot blåljuspersonal ses nu över av regeringen. Angrepp mot yrkesgrupper som har till uppgift att garantera säkerhet, liv och hälsa bör ses som extra allvarligt.

Vestmanlands Läns Tidning 

17 september 2016


Cirkulär ekonomi

kretsloppsbaserat sätt att driva företag som bland annat skapar så lite avfall som möjligt

2009

Att bilmärket Renault har börjat ta emot bilar när de ska skrotas för att ta isär dem och använda alla delar och material igen beskrivs ofta som cirkulär ekonomi.

Veckans Affärer 8 september 2016


Det mörka nätet

krypterad del av internet som inte kan hittas med vanliga sökmotorer

2014

När jag följer i Bartletts fotspår påminner det mörka nätet – bortsett från sådant man kan förvänta sig att hitta, som droger, vapen, porr och passförsäljning – oväntat mycket om hur nätet såg ut före millennieskiftet. Samma osorterade, nyckfulla blandning av länkar och begagnade idéer, lite som att rota bland de bortskänkta böckerna i tvättstugan.

Svenska Dagbladet 30 maj 2016

Uttrycket har aktualiserats genom Jamie Bartletts bok Det mörka nätet som utkom på svenska 2016.


Dylanman

man som beundrar Bob Dylan och som anser sig förstå honom särskilt väl

2009

Om essensen av det manliga egot vore en typ så vore det en Dylanman. Som vi kvinnor inte bara förväntas stå ut med, utan dessutom antas vara omåttligt fascinerade och betagna av. För vi lär oss redan tidigt att pojkarna i klassen alltid har något viktigt att berätta. Och om det görs med en gitarr i famnen måste man lyssna andäktigt. En manlig konstnärs­själ får aldrig såras. Aldrig visas ointresse. Då är man en bitch som inte fattat.

Metro 14 oktober 2016


Egenanställningsföretag

företag som sluter avtal med frilansare som går ut på att frilansarna ska kunna fungera mer som anställda än som egenföretagare

2005

Säg att du jobbar som fotograf och gör ett uppdrag åt en tidning. I stället för att skicka räkningen till tidningen, skickar du den till ett egenanställningsföretag som du slutit avtal med. De debiterar i sin tur din uppdragsgivare, tidningen. Därefter får du betalt efter avdrag av preliminär skatt, arbetsgivaravgifter och avsättning för pension. Sjuklön betalas av egenanställningsföretaget liksom försäkringspremier, allt enligt branschen själva.

Nerikes Allehanda 9 september 2016

Alternativa ord: plattformsföretag, faktureringsföretag ochsjälvanställningsföretag.


Ekodukt

bro som håller ihop ekosystemet på ömse sidor om en väg och gör det möjligt för vilda djur att passera

1995

För första gången byggs en så kallad ekodukt över en motorväg i Sverige. Det är E6 vid Sandsjöbacka mellan Mölndal och Kungsbacka som får ekodukten, det vill säga en bro anpassad för vilda djur.

Vi Bilägare 6 september 2016


Enkortsdator

dator som utgörs av ett enda kretskort och som säljs utan låda, tangentbord och skärm

2001

Raspberry Pi är en serie kreditkortsstora så kallade enkorts­datorer. De har utvecklats av en brittisk stiftelse som vill främja undervisningen i grundläggande datorkunskap i skolor och utvecklingsländer. Tanken på att utveckla en extremt billig liten dator väcktes redan 2006, men först i början av 2012 fanns en färdig produkt.

PC för alla 13 juni 2016


Filterbubbla

individanpassat innehållsurval på internet som filtreras fram automatiskt utifrån exempelvis sökmotorernas registrering av individens tidigare sökningar

2011

På nätet omges vi redan i ökande grad av en filterbubbla. Det nät jag ser, som sökresultat och flöden i sociala medier, är inte vad du ser, utan skapas bara för mig av nätföretagens algoritmer och den information de har om mig sedan tidigare.

Sydsvenskan 28 juli 2016


Fomo

oro för att missa något särskilt intressant eller roligt

2011

Den självklara följden av fomo är att vi blir i det närmaste livrädda för att fatta aktiva beslut, eftersom alternativen känns oändliga. Ibland handlar det om banala saker som att vi aldrig kommer oss för att tacka ja till vännernas midsommarfest eftersom någon roligare inbjudan snart kan dyka upp på Facebook.

Damernas Värld 21 juni 2016

Fomo är en akronym för fear of missing out. Motsatsen är jomo, joy of missing out.


Fredsring

manifestation där deltagarna håller varandra i hand för att bilda ett symboliskt skydd runt ett objekt

2004

I Danmark har det under året bildats fredsringar runt synagogor, moskéer och asylcenter.

Nordvästra Skånes Tidningar 9 januari 2016


Frågestrejka

låta bli att ställa frågor därför att man vill bryta mönstret att kvinnor ställer frågor till och om män i högre utsträckning än vad män ställer frågor till och om kvinnor

2016

Så kvinnor, fortsätt frågestrejka. Och män, börja fråga kvinnor men också andra män hur de har det i sina liv, hur deras relationer fungerar, vad de drömmer om för slags liv bortom stela och destruktiva normer.

Metro 22 september 2016

Frågestrejka lanserades av Åsa Beckman i en krönika i Dagens Nyheter.


Förpackningsfri

som säljs utan förpackning

2006

Att sälja förpackningsfria matvaror ställer höga krav på hygienen. En viss risk för skadedjur finns också.

ETC 21 oktober 2016


Förstärkt verklighet

upplevelse som skapas genom att den verkliga miljö man befinner sig i kompletteras med datorgenererade inslag

2004

Pokémon Go använder sig av en teknik som kallas för augmented reality – förstärkt verklighet. Det innebär att fiktiva miljöer interagerar med verkliga.

Sydsvenskan 24 augusti 2016


Ghosta

göra slut med någon genom att sluta ge ifrån sig livstecken

2015

Skådespelerskan Charlize  Theron, 40, talar ut om separationen från Sean Penn, 55. Den gick nämligen inte till som media rapporterat, säger hon bestämt. Det sägs att hon ”ghostade” honom vilket betyder att man oförklarligt slutar svara på samtal eller sms och drar sig undan.

Svensk Damtidning 14 april 2016


Gigekonomi

ekonomi som bygger på tillfälliga uppdrag eller anställningar

2014

En förutsättning för gigekonomins framväxt är plattformar, mestadels digitala, där uppdragsgivare och uppdragstagare kan mötas.

Personal & Ledarskap 23 september 2016


Grindsamhälle

inhägnat bostadsområde som är stängt för allmänheten

1999

Fler människor vill bo i grindsamhällen i Sverige – bostads­områden som är stängda för allmänheten och som traditionellt kännetecknas av en rejäl mur.

TT 8 augusti 2016

Jämför med engelskans gated community.


Influerare

person vars inflytande används i marknadsföringssammanhang

2008

En influerare är någon som människor litar på, lyssnar på och bryr sig om. Vi som finns i den digitala sfären, vilket i dag är i stort sett alla, påverkar vår omgivning på olika nivåer. Våra röster kan i dag vara lika starka i vissa nätverk som en ”kändis”.

Resumé 8 augusti 2016

Jämför med engelskans influencer.


Kompetenstrappa

utvecklingsprogram för anställda som syftar till att göra arbetsplatsen mer attraktiv

1995

Här i Helsingborg håller vi på att införa en kompetenstrappa där kompetens, prestation och ansvarstagande tydligt ska medföra en bra löneutveckling.

Framtidens Karriär 20 januari 2016


Korsspråkande

samtidig användning av en persons samtliga språk, till exempel i samband med inlärning

2015

Det nya med trans­langua­ging, eller korsspråkande som det ibland översätts till, är att man inte längre ser olika språk som parallella system. I stället hör de ihop i en gemensam under­liggande förmåga. När en människa byter mellan olika språk sker alltså inget ”kodväxlande” mellan olika system, utan hen använder sig av tillgängliga språkliga resurser.

Pedagogiska Magasinet 25 februari 2016


Kroppsaktivism

ideologiskt grundad verksamhet som syftar till att motverka begränsande skönhetsideal och skapa lika villkor för människor med olika kroppstyper.

2014

Nu handlar inte kroppsaktivism om enbart bröst, utan snarare om att alla har rätt till sin kropp. Alla har rätt att känna sig bekväma med sina skavanker, man har rätt att bli behandlad med respekt oavsett om man väger 49 kilo eller 230 dito.

Hudiksvalls Tidning 11 juni 2016


Lånegarderob

ställe där man kan låna kläder i stället för att köpa dem

2010

Köp bara de kläder du verkligen, verkligen vill ha och behöver och kommer att använda mycket. Andra plagg kan vara bättre att låna på en lånegarderob eller köpa second hand, till exempel en festklänning till ett specifikt tillfälle.

TT 28 oktober 2016


Läslov

lov på hösten när elever förväntas läsa extra mycket

2005

Statsminister Stefan Löfven, bokaffärer, och bibliotek vill att höstlovet ska byta namn till läslovet. Allt för att uppmuntra barn att läsa mer.

Dagens Nyheter 5 november 2016


Matsvinnsbutik

livsmedelsaffär där varor som annars skulle kasseras säljs till låga priser

2015

Affärsidén är egentligen tre: minska matsvinnet, ge köpen hamnare tillgång till billigare mat och samla in pengar till fattiga

i främst Afrika och Asien. Köpenhamn har fått sin första mat­svinnsbutik på Amager. Den drivs av Folkekirkens Nødhjælp och dess volontärer.

Helsingborgs Dagblad 25 februari 2016


Medborgarforskning

forskning som bedrivs med hjälp av allmänheten som till exempel samlar in material

2012

Medborgarforskning ger forskarna värdefull hjälp samtidigt som medborgarna får en ökad insyn och insikt i hur forskning går till.

Svenska Dagbladet 31 juli 2016


Mukbang

internetsändning där någon äter och samtidigt talar med sin publik

2015

Mukbang är en trend som startade i Sydkorea. Det är människor som spelar in sig själva när de äter och pratar med kameran.

Eskilstuna-Kuriren 2 april 2016


Paddeltennis

idrott som kan beskrivas som en blandning mellan tennis och squash och som spelas i dubbellag

2010

Den snabbt växande och populära racketsporten paddeltennis kommer till Beach arena.

– Jag tror faktiskt att det till och med är världens snabbast växande sport, säger Ove Karlsson som driver Beach arena.

Linköpings-Posten 13 april 2016

Även stavningen padeltennis förekommer.


Pappafeminist

man som anammar feministiska ideal efter att ha blivit far till en flicka

2016

Pappafeministen har nu dykt upp på andra sidan Atlanten. Donald Trumps skryt om att kyssa och tafsa på kvinnor fördöms av de tidigare presidentkandidaterna Mitt Romney, Ted Cruz och Jeb Bush genom hänvisningar till fruar, döttrar och kvinnliga barnbarn.

Expressen 10 oktober 2016


Parasport

idrott som utövas av personer med funktionsnedsättningar

2013

Victor Sjöqvist tog steget från att inte spela bordtennis alls till att nå Paralympics på fem år. Världens största elittävling för parasport. Tiotusentals på läktarna.

Jönköpings-Posten 27 september 2016

Parasport kallades tidigare handikappidrott.


Poke

en sorts sallad med rå fisk

2009

Poke är ett slags hawaiiansk sushisallad, som i sommar har varit det hippaste man kan äta, åtminstone i Stockholm, där det plötsligt öppnade fyra pokeställen.

Värmlands Folkblad 24 september 2016

Ordet förekommer ofta i frasen poke bowl, men kan också användas ensamt som beteckning för maträtten. Det förekommer också i sammansättningar som pokesallad.


Pokenad

promenad där man spelar Pokémon Go

2016

Luleås första pokenad ägde rum i lördags, med ett hundratal ivriga deltagare som gick staden runt i jakten på små, virtuella monster i mobilerna.

Norrbottens-Kuriren 8 augusti 2016

Pokenad är ett teleskopord, bildat till Pokémon oc+ promenad.


Preppare

person som förbereder sig för att kunna överleva en samhällskatastrof

2012

En preppare är alltid redo. För alla eventualiteter. Prepparen har ett förråd med färskvatten och konserver, mediciner och andra förnödenheter. De riktigt seriösa lämnar staden och flyttar ut på landet till ett hus med egen brunn och större möjligheter att ta sig igenom civilisatoriska av­ eller sammanbrott.

Sydsvenskan 1 april 2016

Av engelskans prepper.


Proteinskifte

förändring av matvanor som går ut på att byta ut kött mot proteinkällor som har mindre påverkan på klimatet

2015

När vår vilja att leva hälsosamt möter klimathotet blir följden en historisk omställning av matvanorna. Hela 85 procent av tillfrågade aktörer inom livsmedelsbranschen upplever ett proteinskifte som kommer att leda till att vi äter allt mindre kött och söker oss till nya proteinkällor.

Svenska Dagbladet 30 oktober 2016


Samlarsyndrom

sjukligt tillstånd där samlandet övergår vad som kan anses vara normalt

2011

Om det destruktiva samlandet har ökat eller inte är svårt att säga, men sedan hoarding, eller samlarsyndrom, blev en egen diagnos för några år sedan har experter inom området över­sköljts med arbete. Cirka två procent av befolkningen beräknas vara drabbade.

Hem & Hyra 26 september 2016


Skamma

få någon att känna skam

2011

Något som gör mig så in i helskoooootta rödflammigt förbannad det är när man skuldbelägger och skammar kvinnor. Skuld­belägger hur vi klär oss, sminkar oss, hur våra kroppar ser ut, hur vi beter oss eller vad det än må vara.

Personlig blogg 23 september 2016

Jämför med engelskans shame och shaming.


Ställa frågor

utmana motståndaren genom att spela på ett sätt som ställer försvaret inför svåra beslut (mest i fotbollsmatcher)

2012

Att en spelare som Georges Kévin N’Koudou inte ens fanns med på bänken i matchen mot Bournemouth anser jag vara rent av fel. Han är den i truppen som, efter Son Heung Min, är den bästa på att just utmana och ställa frågor till försvaret.

Svenska Fans 23 oktober 2016

Uttrycket förekommer även inom travsporten.


Trumpifiering

förändring av den politiska debatten i riktning mot en retorisk stil där man säger sådant som får uppmärksamhet utan att ta hänsyn till konsekvens eller fakta

2016

Den sittande premiärministern Manuel Valls talade nyligen om ”trumpifieringen” av den franska, politiska debatten. Han attackerade Nicolas Sarkozy, och sade att denne gör ett falskt eller fult uttalande varje dag, i ren provokation, bara för att få uppmärksamhet. Precis som Trump.

Svenska Dagbladet 28 september 2016


Uberisering

samhällsutveckling som innebär att alltmer av ekonomin hanteras med hjälp av digitala tjänster som gör det möjligt för privatpersoner att byta tjänster med varandra

2015

Från taxitjänster har uberiseringen fortsatt med andra tjänster. Uber Black erbjuder lite finare bilar, Uber Lux limousiner, Uber Rush kör budbilar, Uberpop förenklar samåkning. I flera städer går det nu att blixtsnabbt beställa mat genom tjänsten Uber Eats.

Sydsvenskan 20 mars 2016


Utpressningsprogram

datorprogram som används av utpressare för att låsa en dators hårddisk i syfte att kräva användaren på pengar

2005

Trojanen är skapad för Mac-datorer, och är ett så kallat ransomeware, ett utpressningsprogram som gör data på hårddisken oåtkomlig genom att kryptera den. Sedan kan den bara låsas upp om man betalar för att få en krypteringsnyckel.

Dagens Nyheter 7 mars 2016


Vuxenmålarbok

målarbok för vuxna

2015

Måla dina tankar på ett vitt papper eller ta hjälp av en vuxen­målarbok. Den innehåller detaljrika bilder som du får färglägga precis hur du vill.

Jönköpings-Posten 27 april 2016


Växtmjölk

mjölkliknande dryck tillverkad av vegetabiliska produkter

2002

Los Angeles är något av ett mecka för veganer och vegetarianer. Här samsas juicebarer och rawfoodställen med vegansk fine dining och snabbmat och ingen höjer på ögonbrynen när du ber om växtmjölk i kaffet.

Vegourmet 2 augusti 2016


Äggkonto

anonymt konto i sociala medier, i synnerhet Twitter

2014

Sedan det annonserats att nya Ghostbusters skulle spelas av kvinnor har en armé av äggkonton, ledda av trolldemagoger på Twitter, exploderat i impotent raseri. Det är deprimerande hur en så trivial kompiskomedi kan bli föremål för bisarr politisering.

Sveriges Television 27 juli 2016

Gick du på pokenad i år?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.