Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter våldet – nordiska studenter uppmanas lämna Hongkong

Händelsen sändes live på Facebook
Hongkongs justitieminister Teresa Cheng överrumplades av demonstranter i London på torsdagskvällen.Foto: Twitter
Nu fördöms händelsen av både Hongkongs och Kinas regeringar, rapporterar Reuters.Foto: TODD DARLING / POLARIS POLARIS IMAGES

Hongkongs justitieminister Teresa Cheng överrumplades av demonstranter i London på torsdagskvällen.

Hon uppges ha skadat armen när hon föll till marken i tumultet.

Nu fördöms händelsen av både Hongkongs och Kinas regeringar, rapporterar Reuters.

Samtidigt uppmanas nordiska studenter lämna Hongkong.

Under veckan har våldsamma sammandrabbningar mellan polis och demonstranter ägt rum i Hongkong. Polis har beskjutits med pilar och svarat med gummikulor. Minst ett 70-tal personer har förts till sjukhus.

Samtidigt är delar av landet lamslaget efter att demonstranter satt upp barrikader.

Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) rekommenderar nu sina 22 studenter i Hongkong att resa hem. Även Danmarks Tekniske Universitets (DTU) 36 utbytesstudenter uppmanas att återvända. Flera norska studenter har evakuerats till hotell.

På torsdagen tog missnöjet sig uttryck även utomlands, när Hongkongs justitieminister Teresa Cheng blev överrumplad av demonstranter i London.

Filmklipp från händelsen som sprids på sociala medier visar hur ministern och hennes följe försöker ta sig från platsen, omringade av demonstranter som bland annat skriker ”mördare”. I slutet av den tumultartade sekvensen faller Teresa Cheng till marken, och hjälps sedan upp av personer i det egna följet.

https://twitter.com/chloeleungys/status/1195036289462099978

Fördöms av Kina

Enligt ett uttalande från Hongkongs regering led ministern ”allvarlig kroppsskada” i samband med händelsen. Enligt Kinas ambassad i Storbritannien handlar det om en handskada.

Händelsen fördöms nu av regeringarna i både Hongkong och i Kina. Den kinesiska ambassaden dömer ut händelsen som att ”våldsamma och laglösa förövare” nu även utövar sitt våld utomlands.

Det är första gången som en representant för Hongkongs regering angrips, sedan demonstrationerna inleddes i somras.

I rollen som justitieminister spelade Cheng en nyckelroll i ett kontroversiellt lagförslag som delvis utlöste demonstrationerna. Förslaget, som nu har dragits tillbaka, öppnade för att Hongkong skulle utlämna människor till Kina för rättsprocesser på fastlandet.