RAKT MOT ERIK. Björnen kommer i rasande fart mot Erik Fernström, men vänder tvärt det var ett skenanfall. Men situationen kunde blivit mycket allvarlig: Om en björn vill, kan han döda en människa väldigt snabbt, säger Erik Fernström. BILDSPECIAL: Så skyddar du dig mot björn
RAKT MOT ERIK. Björnen kommer i rasande fart mot Erik Fernström, men vänder tvärt det var ett skenanfall. Men situationen kunde blivit mycket allvarlig: Om en björn vill, kan han döda en människa väldigt snabbt, säger Erik Fernström. BILDSPECIAL: Så skyddar du dig mot björn

Här anfaller björnen

Publicerad
Uppdaterad
Här attackerar björnen naturfilmaren Erik Fernström.
- Det är klart jag var rädd. Full respekt och aktning, det ska man ha, säger han.
Naturfilmaren Erik Fernström.
Erik Fernström har gjort en film om björnars beteenden. Arbetet har inte varit helt utan risker. I Ryssland i somras blev han anfallen. - Björnen hade gjort utfall mot andra. Den gjorde det mot oss också och vi var dumma nog att stå kvar, säger Erik Fernström. Attacken kom dock inte överraskande för Erik. Hans syfte med att stå kvar på platsen var just att björnen skulle gå till anfall. - Vi provocerade björnen genom att vara där. Vi visste att han hade ett byte som han ville skydda, säger Erik Fernström.

Skenattack

I nio fall av tio är dock en björnattack en skenattack. Björnen vill bara skrämmas. Den rusar mot målet och vänder sedan om. - Men man kan aldrig veta när det är den tionde gången, säger Erik Fernström. Björnstammen har ökat. Det finns uppåt 4 000 björnar i Sverige, framför allt i Dalarna, Hälsingland, Jämtland, Härjedalen och Västerbotten. - Precis som vi har en gammal respekt för björnen har björnen en gammal respekt för oss, men de kan vara väldigt nyfikna, säger Erik Fernström.

Ingenting är säkert

Han berättar att svamp- och bärplockare ofta kan vara betraktade av björnar utan att veta om det. - Björnen kan vara ganska nära och gå i dina spår. Han är nyfiken vem du är och vad du gör, säger Erik Fernström och hänvisar till ett gammalt talesätt. - Det finns ingenting så säkert vad gäller björnar, än att det mesta är ganska osäkert, säger Erik Fernström.
Sara Johansson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag