Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Har Aftonbladet sopat på rätt ställen?

Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Aftonbladet ställföreträdande utgivare Lena Mellin. Foto: SVEN LINDWALL
Aftonbladets publisher (vd och chefredaktör) Lena K Samuelsson. Foto: Lotte Fernvall/Aftonbladet.

Karin Olsson om Aftonbladets publicistiska problem.

KRÖNIKA | MEDIEKOLLEN. Det borde ha varit enkelt för Lena K Samuelsson, publisher på Aftonbladet, att städa upp efter Benny Fredriksson-haveriet. Hon jobbade inte ens där när artiklarna publicerades. Hennes uppdrag var att svepa in med sopkvasten efter den tunga metoo-tiden på Aftonbladet. I veckan var det upp till bevis.

Pressens opinionsnämnd presenterade i måndags sin fällning i fallet Benny Fredriksson. Mediehuset befanns ”grovt ha brutit mot god publicistisk sed”, en i sammanhanget sällsynt hård formulering.

Lena K Samuelsson skrev direkt en krönika om att hon fixat en ny redaktionsledning, utsett fler redaktionschefer och tillsatt kvalitetsredaktörer. Ja, vänt upp och ner på det mesta. Men nyckelpersonerna i skandalartiklarna, den ställföreträdande ansvariga utgivaren Lena Mellin och kulturchef Åsa Linderborg, satt kvar.

Bakade ihop incidenter från över 30 års tid.

På Publicistklubben i måndags slingrade sig Lena K Samuelsson vid frågorna om detta: ”Det är inte en person på Aftonbladet nu. Nu är det Aftonbladet som har blivit prövat av PON. Det är så det fungerar. Och det är väldigt viktigt att det inte är enskilda medarbetare, oavsett om det är kulturchefer eller reportrar eller vad man nu är, som blir prövade i det svenska pressetiska systemet”, sa hon.

https://www.youtube.com/watch?v=gRci5yxJP6k&t=10s

Pressens opinionsnämnd slår fast att Aftonbladet hade flera grova faktafel, var tendentiös och svepande, bakade ihop incidenter från över 30 års tid och gav Benny Fredriksson för kort tid att svara, innan han hamnade på löpsedeln med det felaktiga påståendet att han pressat en skådespelerska till abort.

Lena Mellins namn nämns sju gånger i Pressens opinionsnämnds beslut. Åsa Linderborgs 13 gånger.

Gett sken av att hon verkligen gått hårt fram.

Kanske hade Lena K Samuelssons strategi kunnat fungera: en ursäktande krönika, en intervju hos Publicistklubben och sedan locket på. Hon hade ju trots allt gett sken av att hon verkligen gått hårt fram.

 

Men Aftonbladet är mitt uppe i ytterligare ett publicistiskt haveri. Som jag skrivit två fördjupande texter om (”Aftonbladet ägnar sig år ren smutskastning” 8/2 och ”Linderborgs lögner om Kragh slår alla rekord” 23/2), har Åsa Linderborg blivit delaktig i vad som av allt att döma är en rysk desinformationskampanj. 

Hon anklagar Rysslandsforskaren Martin Kragh för att vara brittisk spion och tycker att Säpo ska titta närmare på saken. Hon har också försökt diskreditera honom som forskare, men i det fallet valde Aftonbladet nyligen att avpublicera en text.

Lena Mellin, ställföreträdande ansvarig utgivare på Aftonbladet. Foto: SVEN LINDWALL

SVT gjorde i veckan en grundlig genomgång av historien. Den framstår som mycket besvärande för Aftonbladet. Lena K Samuelsson säger till SvD:s Malin Ekman, som K Samuelsson efter hård kritik ställde upp hos, att hon inte har tagit del av Åsa Linderborgs texter om Kragh före publicering (inte heller Lena Mellin har läst, åtminstone inte den första). 

 

Det är onekligen märkligt att Aftonbladets ansvariga utgivare inte drog öronen åt sig redan då Patrik Oksanen och jag, kort efter Linderborgs första artikel, skrev om de orimliga spionanklagelserna. Därefter följde också flera texter i Svenska Dagbladet. Ändå har inte Lena K Samuelsson vinnlagt sig om att läsa Aftonbladets uppföljande artiklar.
Hon menar i intervjun att ”opinionsjournalistiken har en annan karaktär”. Aftonbladets biträdande redaktör Eric Rosén säger också till SVT att ”inom ramen för kulturjournalistik så kan man ställa kontroversiella frågor”. 

Det är naturligtvis en orimlig hållning att lögner och förtalsgrundande påståenden skulle kunna rymmas inom opinionsjournalistisk, vilket både DN:s och GP:s ledarsidor påtalat.

Nordens största nyhetsförmedlare kan ha blivit plattform för rysk desinformation.

 

Men Åsa Linderborg försöker sig nu på en ”förlåt mig”-artikel, där hon plötsligt kan ”förstå kritiken” och använder formuleringar som att ”det ursäktar dock inte allt jag har skrivit om Martin Kragh”. Hon vill samtidigt blanda bort korten och påstår att hon bara, just det, ställt frågor. Och som vanligt när Linderborg publicerat något hårresande tycker Linderborg i slutändan att det egentliga offret är hon. 

Kragh påstås ha ”kringskurit” hennes ”tankefrihet” då han kort i en vetenskaplig tidskrift 2017 nämnde att det funnits texter på Aftonbladets kultursida vars narrativ påminde om Kremls. Linderborg har sedan dess skrivit ett halvt dussin artiklar om honom och publicerat andras. Särskilt kringskuren verkar hon inte vara. Snarare tvärtom.

Martin Kragh medverkade nyligen i Expressens ”Ledarsnack”.


Martin Kragh har fått det som Benny Fredriksson aldrig fick, ett brett, offentligt stöd av kolleger och experter. Andra journalister på SVT, SvD, Hela Hälsingland och Expressen har också synat Aftonbladets ”kontroversiella frågor”. Jag skulle inte bli förvånad om JK, med exklusiv rätt att åtala i tryckfrihets- och yttrandefrihetsmål, så småningom vill titta närmare på när Nordens största nyhetsförmedlare kan ha blivit plattform för rysk desinformation.

Man undrar ju om Lena K Samuelsson verkligen har sopat på rätt ställen.

 

Karin Olsson är kulturchef och ställföreträdande ansvarig utgivare. Nästa vecka skriver chefredaktör Thomas Mattsson Mediekollen.

 

 

 

Benny Fredriksson blev 58 år. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

 

BENNY FREDRIKSSON-FALLET

Aftonbladet publicerade den 5 december 2017 en text med rubriken ”Teater-vd:ns hårda ledarstil har skapat en tystnadskultur”, där Stadsteaterns chef Benny Fredriksson namngavs och – enligt Allmänhetens pressombudsman (PO) Ola Sigvardsson – anklagades för att vara en ”oberäknelig diktator som pressat fram en abort, sextrakasserat personal och upprepade gånger låtit manliga skådespelare begå övergrepp utan åtgärd.” Benny Fredriksson valde senare att ta sitt liv.

PO slog fast att Aftonbladet orsakat honom en ”oförsvarlig publicitetsskada”. En rad felaktiga uppgifter, varav vissa låg kvar länge på Aftonbladets sajt, och det faktum att Fredrikson inte gott nog gavs chansen att svara för sig kritiserades också av Pressens opinionsnämnd (PON): ”Aftonbladet har grovt brutit mot god publicistisk sed.”

Åsa Linderborg har försvarat granskningen av Benny Fredriksson, och förde vidare integritetskränkande uppgifter i egna texter och på Twitter. Hon har senare bett om ursäkt för delar av rapporteringen.

Flera medier, bland dessa Expressen, har tidigare kritiserats av PON och Granskningsnämnden för så kallad metoo-rapportering. Till dessa hör bland andra DN, Svenska Dagbladet, TV4, Sveriges Radio och Sveriges Television.

 

Rysslandsforskaren Martin Kragh.

 

MARTIN KRAGH-FALLET

Martin Kragh är chef för Rysslands- och Eurasienprogrammet vid Utrikepolitiska institutet, samt docent vid Institutet för Rysslands-och Eurasienstudier i Uppsala och har i en rad texter på Aftonbladet Kultur anklagats för att arbeta för den brittiska underrättelsetjänsten.

Ett stort antal forskare och publicister har kritiserat Aftonbladet Kultur för att föra fram icke bevisade påståenden. Bland annat skrev Dagens Nyheters ledarsida: ”Aftonbladets kampanj mot Kragh är inte journalistik – det är förtal”. Svenska Dagbladets kulturchef skrev att Aftonbladet Kulturs uppgifter var ”anmärkningsvärda” och framförda på ”lösa grunder”.

I onsdags publicerade Sveriges Television på sajt och i tv en omfattande granskning av Aftonbladet Kultur, Åsa Linderborg och anklagelserna mot Martin Kragh. Först i går kväll svarade Åsa Linderborg i en egen text med olika förklaringar, men kulturchefen skrev också: ”Det ursäktar dock inte allt jag har skrivit om Martin Kragh.”

 

 

MEDIEKOLLEN - HÄNT I VECKAN

MAGDALENA ANDERSSON. Regeringen klubbade igenom sänkt moms på digitala tidningar och böcker. ”Äntligen”, sa finansminister Magdalena Andersson. Det kan vi hålla med om.

DANIEL SJÖLIN. Backade i en kulturtext i Expressen upp Lina Thomsgårds upplevelse av att det är svårt att vara föräldraledig på SVT Kultur om du inte är anställd. Gensvaret blev stort och debatten om projektanställningar och frilansliv likaså.
ROBERT ASCHBERG. Föreslås bli ny ordförande för Publicistklubben efter Anna Hedenmo. Han vill lägga krut på att föryngra medlemskadern. Som ordförande i valnämnden tycker jag förstås att det är ett utmärkt val av kandidat.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!