"Hans tal saknade
en tydlig ideologi"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Stefan Löfven.

Stefan Löfvens premiärtal på första maj sakande tydlig ideologi. 

Det anser retorikexperten Anders Sigrell. 

- Att en socialdemokratisk ledare skulle använda ordet "riskkapital" som något positivt hade man inte förväntat sig i ett första maj-tåg, säger han. 

Inför cirka 15 000 personer höll Stefan Löfven, S, sitt första tal på första maj på Götaplatsen i Göteborg. 

Anders Sigrell, professor i retorik vid Lunds universitet, anser att S-ledaren kunde ha varit betydligt mer idealistisk i sitt tal. 

- Han var väldigt pragmatisk i sin framtoning. Till exempel att han inte nämnde vårdskandalerna och privatiseringar. Att en socialdemokratisk ledare skulle använda ordet "riskkapital" som något positivt, det hade man inte förväntat sig i ett första maj-tåg, säger Sigrell. 

"Lite tråkig"

Han fortsätter: 

- Han talade ingenting om vapenexporten till Saudiarabien. I stället talade han om mer exportstöd, fler växande företag och att man ska ha ett innovationsråd för att det skulle stäkra oss i den internationella konkurrensen. Det var inte den ideologi som man förväntade sig av en socialist på första maj. 

I övrigt tycker Anders Sigrell att Löfven var "trygg men lite tråkig" och "inte så engagerande". 

- Talet var tydligt inriktat på att visa att Socialdemokraterna kan klara av att vara ett regeringsalternativ. 

Ulf Bjereld, S-märkt statsvetare, är inne på samma linje: 

- Det var ett samlande tal, både internt för partiet men också för Sverige där han efter förmåga försökte framställa sig som statsministerkandidaten och statsmannen. 

- Sedan var det många saker som han valde att inte tala om. Det var också ett sätt att vara samlande. Han talade inte om vinster i välfärden, vapenexport, integrationsfrågorna eller skatter. Det var ett tal som mer var ideologiskt för att peka ut en riktning än för att ge besked i olika sakpolitiska frågor. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.