Hans sista önskan – få hålla sin hustrus hand

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Floreen och Ed Hale höll varandras händer de sista timmarna tillsammans på sjukhuset. De var omgivna av 20-30 vänner och familjemedlemmar.
Foto: PRIVAT/ORLEANS HUB
Floreen och Ed var ett välbekant par i Batavia i New York. De var ofta ute och åt middag tillsammans på stadens restauranger. Servitriser och restaurangägare kom till deras begravning i torsdags.
Foto: PRIVAT/ORLEANS HUB
Bröllopsfototo från 1953.
Foto: PRIVAT/ORLEANS HUB

De höll varandras händer in i det sista.

När de vårdades i livets slutskede på var sitt sjukhus vaknade Ed Hale mitt i natten och hade ett krav: Han ville till sin älskade hustru Floreen.

Under sina sista timmar tillsammans låg de i sängarna intill varandra och höll varandras händer. De avled med 36 timmars mellanrum, skriver Orleans Hub.

– Han var en gentleman ända till slutet. Han lät henne gå först, säger dottern Renee Hirsch.

Floreen Hale, 82, och Edward Hale, 83, träffades på en dans för 60 år sedan. Floreen var då en nybliven änka som själv också hade skadats allvarligt i den bilolycka som tog hennes makes liv, bara tre månader efter att de gift sig.

Hennes föräldrar var skeptiska till den nya fästmannen och hennes mamma försökte få honom att ge upp tankarna på att fria till dottern. Hans svar skulle komma att bli ett klassiskt citat i familjen Hale:

– Jag bryr mig inte om jag kommer att behöva bära henne i mina armar varje dag, svarade han.

Floreens mamma gav upp sitt motstånd.

Fick två barn

Paret gifte sig 12 maj 1953 och fick två barn, Renee och Ricky. De bodde i Batavia i New York, Ed jobbade som ingenjör och Floreen var växeltelefonist på det lokala sjukhuset. Enligt Renee var pappans favorithobby att skämma bort sin hustru. Varje gång han åkte och handlade kom han hem med en present till henne. Det var blommor, choklad, kakor eller något annat som skulle göra henne glad. Han brukade också komma in och överraska henne på jobbet med en kopp kaffe, lite mat eller bakverk till Floreen och hennes kolleger.

Varje kväll åkte han och hämtade Floreen på jobbet, och han åkte alltid i god tid på vintern så att bilen skulle vara varm när hon kom ut och satte sig i den.

Tillåts inte att dö först

Hennes familj brukade reta Floreen om att hon var bortskämd.

– Vi brukade säga att "Vad skulle du göra utan din man". Hon svarade att han inte hade hennes tillåtelse att dö före henne, berättar hennes syster Marlene DeCarlo för Orleans Hub.

För drygt fem år sedan blev de diskussionerna verklighet då Ed drabbades av diabetes och fick problem med njurarna. Han behövde dialysbehandlingar och fick domen att han bara hade två till fem år kvar i livet.

Flera hjärtinfarkter

Men trots att han också drabbades av flera hjärtinfarkter fortsatte Ed Hale att göra allt för sin fru. Han tog henne på bilutflykter och tog ut henne på restaurangbesök i stort sett varje kväll.

– Hans hjärta var så starkt, precis som hans vilja att överleva, berättar dottern Renee Hirsch för Orleans Hub.

Den 4 februari låg Ed Hale inne på sjukhus, när Floreen plötsligt blev svårt sjuk. Hon hade länge lidit av astma, bronkit och andra sjukdomar. Hon hade också genomgått en stor hjärtoperation.

Kroppen gav upp

Floreen blev inlagd på ett annat sjukhus och vårdades först för blodbrist och uttorkning. Det verkade inte vara så allvarligt. Men så började hennes kropp ge upp. Hennes lungor fylldes med vätska och plötsligt var hennes tillstånd livshotande.

Samtidigt försämrades Ed Hales tillstånd drastiskt på det andra sjukhuset. Familjen stod inför en kris. De visste inte vid vilken säng de skulle vaka. Ed var halvt medvetslös och mumlade bara osammanhängande ord. Men mitt i natten den 6 februari vaknade han upp och sa:

– Jag måste träffa Floreen.

"Jag vill se min fru"

Han visste inte att hans fru kämpade för sitt liv på ett annat sjukhus och familjen visste inte hur det skulle gå att lösa. En ambulans behövdes för att flytta den svårt sjuke 83-åringen.

Men sjukhusen ställde upp. Och medan transporten planerades blev Ed Hale anmärkningsvärt bättre.

– Han var döende, men hans vilja att få träffa mamma var så stark, säger Renee Hirsch.

När han kom till sjukhuset där hans hustru vårdades hade han bara en sak att säga: "Jag vill se min fru."

Personalen på sjukhuset hade gjort i ordning två sängar i ett eget rum, där de två kunde ligga intill varandra. De höll varandra i händerna och log medan 20-30 familjemedlemmar och vänner samlades och pratade om gamla minnen och släkthistorier.

Dagen efter dog Floreen Hale. 36 timmar senare somnade Ed Hale in.

Personalen kom till begravningen

I torsdags begravdes de vid en gemensam gudstjänst i St Mary’s Catholic Church i Batavia. Många läkare och sjuksköterskor från sjukhuset kom till begravningen. Även servitriser och restaurangägare från krogarna de brukade besöka kom.

– Folk har sagt att det är en vacker historia, ett vittnesmål om kärlek. Vi är så tacksamma över att de fick vara tillsammans in till slutet. Folk flyttade berg för att få det att hända, säger Floreens systerdotter Lisa Giattino till Orleans Hub.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.