Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hans särbo dödades: "Jag höll om henne"

Foto: Jonas Lemberg

LJUNGSBRO. De såg hur mördaren slog med järnröret mot pojkens kropp.

Men när Kenneth Karlsson, 55 och hans 57-åriga flickvän försökte få honom att sluta gick mannen till anfall mot dem – och dödade kvinnan.

– Jag rusade fram och höll om henne, pussade henne och försökte blåsa liv i henne, säger Kenneth Karlsson.

De stora fönstren på terrassen vetter ut mot fälten och ängarna längs Hällestadsvägen i Ljungsbro.

På ett träbord står en uppochnedvänd blomkruka som fungerar som askkopp.

Det var här den 57-åriga kvinnan stod och rökte en sista cigarett innan hon skulle lägga sig i fredags natt.

Men då hörde hon hur en eller flera personer skrek och vrålade utanför fönstret. Hon skyndade sig in till sin pojkvän Kenneth Karlsson och förklarade att hon måste ge sig ut för att se om någon behövde hjälp.

– Jag trodde först att det var några ungdomar som firat halloween, men så hörde vi att någon ropade ”hjälp”. Jag följde efter min flickvän för jag ville inte släppa i väg henne själv, säger Kenneth Karlsson.

Tog med sig morakniv

Han anade i bakhuvudet att situationen kunde bli farlig, och tog med sig en morakniv som han stoppade ner i bakfickan. Tillsammans skyndade han och flickvännen sedan ned mot platsen där de kunde se en person stå i diket och slå mot gräset.

– Jag trodde först att han bara slog med ett järnrör i marken, men när vi kom närmare såg jag att det låg en person i diket, säger Kenneth Karlsson.

Han beskriver hur mannen riktade upprepade slag mot olika delar av den 15-årige pojkens kropp. Kenneth och hans flickvän skrek åt mannen att sluta, men det tog en lång stund innan mannen uppmärksammade att han inte var ensam på platsen.

Då han tittade upp och såg Kenneth och flickvännen höjde han järnröret i luften och började springa rakt mot dem.

– Jag uppfattade det som att det var vi eller han, säger Kenneth Karlsson.

Fick slag i huvudet

Han vred huvudet åt sidan ett par sekunder för att få upp kniven ur bakfickan och riktade den sedan mot mannen. I samma ögonblick fick han ett slag mot huvudet:

– Men jag tuppade inte av utan jag trodde att jag lyckades sticka kniven i sidan på mannen.

Kort därefter snubblar den misstänkte mördaren och faller ned i diket. Kenneth lyckas trycka ner mannen på marken och sätter sig på hans ena arm. En förbipasserande man noterar tumultet och kommer fram och håller ned gärningsmannen på andra sidan. Tillsammans kommer de överens om att en av dem ska gå och larma polisen, i samband med det lyckas den misstänkte 33-åringen slita sig och fly brottsplatsen.

– Det var först då som jag upptäckte att min flickvän var borta. Jag ropade på henne samtidigt som jag gick fram för att se hur det var med pojken som låg i diket, säger Kenneth Karlsson.

Låg på mage i diket

Först då fick han se att det låg ytterligare en kropp på mage i diket.

– Jag fattade inte att det var min flickvän. Men sen rusade jag fram och höll om henne och pussade henne. Jag märkte att det inte var bra ställt och försökte blåsa liv i henne, säger Kenneth Karlsson.

Han sitter vid köksbordet och håller händerna för ansiktet, axlarna skakar av återhållna tårar när han beskriver sin flickväns död.

– Jag märkte inte ens att han träffade henne med järnröret. Jag trodde att hon var i närheten hela tiden. Det måste ha skett på den sekund när jag vände mig bort för att få upp kniven, säger han.

"Hon var en underbar kvinna"

Han inser att även han själv var en hårsmån från döden, att slaget han träffades av lika gärna kunde ha varit det dödande slaget.

Tankarna på det som hände går runt i huvudet på honom.

– Tänk om min flickvän inte gått ut och rökt. Då hade hon inte hört vad som pågick och då hon skulle hon leva i dag. Men hon var en sådan som alltid skulle rätta till och hjälpa till överallt, när hon hörde att någon behövde hjälp var det självklart för henne att rusa dit.

– Hon var en underbar kvinna, säger Kenneth Karlsson.