Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hans Rosling om
sin dödliga sjukdom

Hans Rosling berättade på scen på Kulturhuset i Stockholm om sin sjukdom. "Jag har en grav levercirros. Jag lyckades få tag på medicinen precis innan jag tippade över i leversvikt", säger han.
Hans Rosling intervjuades av Björn Häger.

Hepatit C-infektionen hade kunnat leda till döden för Hans Rosling – som själv åkte till Japan för att få tag på livräddande medicin.

– Jag lyckades få tag på medicinen precis innan jag tippade över i leversvikt, säger Rosling.

I helgen blev han friskförklarad och på måndagen berättade han på scen om erfarenheten.

--

Denna artikel är från oktober 2015. Den 7 februari dog Hans Rosling i cancer, uppger familjen. Läs mer om det här. 

Hepatit C

Hepatit C är en leverinflammation och orsakas av ett virus, som framför allt sprids genom blod.
Sjukdomen delas in i akut och kronisk hepatit C. I den akuta fasen märker den injuknade oftast inte att infektionen och ibland går den över utan behandling. Hos fler än hälften av alla som fått infektionen finns den kvar efter sex månader och sjukdomen kallas då kronisk hepatit C.
Hepatit C är ofta en symtomfri sjukdom men det betyder inte att sjukdomen inte verkar i kroppen. Sjukdomen kan få mycket allvarliga följder som skrumplever och levercancer.
Källa: Vårdguiden och Hepatitportalen

Hans Rosling, professor i internationell hälsa, har blivit världskänd för sina föreläsningar där han på ett grafiskt sätt bemöter fördomar om det rådande läget i världen.

På måndagskvällen stod han på scen på Kulturhuset i Stockholm där Publicistklubben bjöd in till debatt under parollen "Vad vet journalister om världen egentligen?".

Under en frågestund agerade Publicistklubbens ordförande Björn Häger ombud åt sin egen mamma som ville ställa en fråga till professor Rosling. Hon tyckte nämligen att han såg lite mager ut.

– Nu blir det lite personligt här. Jag jobbar hårt på att gå ned i vikt och jag tränar, säger Hans Rosling.

Hans Rosling har under större delen av sitt liv lidit av Hepatit C. För ett par år sedan blev läget så allvarligt att hans hälsa försämrades kraftigt. Ny, effektiv medicin fanns tillgänglig på marknaden - men inte i Sverige.

Det var då som professorn fattade det livsavgörande beslutet att resa till Japan och betala 120 000 kronor för behandlingen ur egen ficka.

– Jag var tvungen att åka över till Japan och köpa den ena medicinen själv för att få den tillräckligt kvickt, säger Hans Rosling och fortsätter.

Besegrade cancer

– Jag har en grav levercirros. Jag lyckades få tag på medicinen precis innan jag tippade över i leversvikt, säger han.

Före beslutet att åka gjorde han egna uträkningar på hur mycket ett längre liv skulle kosta honom, och kom fram till att kostnaden var värt det. Hans läkare kallade honom "världens rationellaste patient", har Rosling tidigare sagt till läkemedelstidningen Horizont.

Så sent som i lördags fick han besked om att ettårsresultatet visade att han var botad.

På tal om träningen berättade Rosling att han känner att det är hög tid för träning och god kosthållning.

– När jag var 30 år överlevde jag en cancer med full strålbehandling. Nu tänkte jag att jag kunde bjuda till lite själv också, säger Rosling på tal om sin hälsosamma livsstil.

Därefter avslutade Rosling segmentet om sin kamp mot de dödliga sjukdomarna.

– Jag passar inte som personporträtt. Jag är inte så spännande, säger han.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!