Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hans Rosling får FN-pris postumt

Hans Rosling tilldelas postumt FN:s befolkningspris 2017.
Foto: Yonhap / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
Hans Rosling blev 68 år gammal.
Foto: Mikael Sjöberg

Professor Hans Rosling tilldelas FN:s befolkningspris 2017.

Han får priset till följd av enastående prestationer inom ramen för befolkning och hälsa.

Priset delas ut postumt efter att Rosling avled tidigare i år i sviterna av cancer vid 68 års ålder.

Det är FN:s befolkningsfond UNFPA som delar ut det prestigefyllda priset, som tidigare har mottagits av bland andra paret Bill och Melinda Gates.

2017 års pris delas av Hans Rosling och den Nigerbaserade samhällsorganisationen ACTN, för pristagarnas respektive insatser inom områdena befolkning och hälsa.

I ett pressmeddelande tar UNFPA upp Hans Roslings jobb inom stiftelsen Gapminder, som Rosling drev tillsammans med sonen Ola Rosling och dennes hustru Anna Rosling Rönnlund.

"Dr Rosling, som avled tidigare i år, hade arbetat med befolkningsfrågor i över 30 år. Bland hans bidrag fanns kreativa presentationer inom global hälsa och fattigdom, illustrerade med visualiseringsverktyg som tagits fram genom hans icke-vinstdrivande organisation. I rollen som författare av flera publikationer gav han ofta gratisföreläsningar för att utbilda och väcka uppmärksamhet kring frågor om global hälsa".


Foto: HENRIK MONTGOMERY/ TT

LÄS MER: Professor Hans Rosling är död


Med stor kunskap om både global hälsa och statistik kunde Hans Rosling med enkla medel entusiasmera en stor publik, och på så vis väcka uppmärksamhet.

Genomslaget för professorn blev enormt och sträckte sig över hela världen. Han listades bland annat som en av världens 100 främsta tänkare av tidningen Foreign Policy, som en av de 100 mest kreativa personerna i affärsvärlden av Fast Company Magazine och som en av världens 100 mest inflytelserika människor av Time Magazine.

Hans Rosling utförde stor del av sitt arbete utomlands, på världens mer fattiga platser. Från och med 1997 var han professor i global hälsa på Karolinska institutet.


LÄS MER: Paret bakom Roslings braksuccé

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.