Hans nya firma kan snuva Jas

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Göran Perssons goda och långvariga relationer med toppskiktet i det norska arbeiderpartiet vore därför mycket värdefulla för en aktör inom vapenindustrin, hävdar en källa i den norska pr-branschen. Norge ska nu välja vilket plan de ska köpa in för sitt flygvapen.
Foto: ROBBAN ANDERSSON

I tio år försökte Göran Persson sälja svenska Jas Gripen. 

Hans nya uppdragsgivare JKL kan hjälpa den amerikanska vapenjätten Lockheed Martin att snuva svensk försvarsindustri på över 100 miljarder - genom att konkurrera ut Jas. 

Kampen gäller Norges största försvarsköp någonsin. 

- Jag förutsätter att Göran Persson inte deltar i det här, säger den moderate försvarspolitikern Rolf Gunnarsson.

Kommunikationsföretaget JKL har som princip att aldrig kommentera sina uppdragsgivare. Men pr-byrån hjälper den amerikanska vapentillverkaren Lockheed Martin att försöka sälja stridsflygplan till Norge. Enligt JKL går uppdraget ut på att sköta vapenjättens medierelationer.

 Huvudkonkurrenten om det norska kontraktet är svenska Saab och Jas Gripen.

 Det är en minst sagt pikant situation för Sveriges förra statsminister Göran Persson, som tidigare marknadsfört Jasplanen ibland annat Sydafrika och Thailand. Sedan den första augusti arbetar han som seniorrådgivare åt JKL.

 Han har besökt Norge flitigt under hösten.

Den 21 september föreläste han om manliga härskartekniker på en konferens i Stjørdal, nära Trondheim.

Den 18 oktober höll han tal på en klimatkonferens i Trondheim.

Den 9 november deltog han i en debatt på organisationen Natur og Ungdoms 40-årsjubileum.

Väcker nervositet

 Resorna har väckt uppmärksamhet och nervositet hos såväl vapentillverkare som pr-byråer.

 – Vi noterar att Göran Persson besöker Norge ofta, säger en försvarskälla till Expressen.

 JKL:s norska vd Per Høiby bekräftar kortfattat för Expressen att Lockheed Martin är en kund, men dementerar bestämt att Göran Persson är inblandad som rådgivare.

 – Svar nej, säger Per Høiby.

 Han är inte ensam om att vara fåordig. Försvarsaffären är Norges största någonsin, och känslig.

”Folk på hans nivå behövs”

 Den norske fredsforskaren Jørgen Johansen är en av få som öppet diskuterat Göran Perssons betydelse. Han tycker att det vore konstigt om JKL inte drog nytta av den förre statsministerns kontaktnät.

 – Det har varit väldigt mycket debatt om vilket flygplan Norge ska köpa och amerikanarna ligger jäkligt bra till. Norge har bara haft amerikanska flygplan förut, men nu har de fått konkurrens. Och ska man möta den konkurrensen måste man ha folk på Göran Perssons nivå, säger Jørgen Johansen.

 På JKL:s norska kontor jobbar egentligen bara två medarbetare med kopplingar till något av regeringspartierna.

Känner till Saabs strategi

 Göran Perssons goda och långvariga relationer med toppskiktet i det norska arbeiderpartiet vore därför mycket värdefulla för en aktör inom vapenindustrin, hävdar en källa i den norska pr-branschen.

 – Men Göran Persson behöver egentligen inte öppna några dörrar. Hans stora värde är att han känner till Saabs försäljningsstrategi från åren som statsminister, då han själv jobbade med att sälja Jas, säger källan.

Hoppas han tackar nej

 Rolf Gunnarsson (m), vice ordförande i riksdagens försvarsutskott, förväntar sig att Göran Persson håller sig utanför den norska försvarsaffären.

 – Om han får ett sådant erbjudande, då hoppas jag att han säger nej tack, där går min etiska och moraliska gräns, säger han.

 Expressen har förgäves sökt Göran Persson för en kommentar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.