Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hans lögner kostade 24 miljoner – Carl Beech, 51, gripen i Sverige

Carl Beech, 51, ljög för brittisk polis – och flydde till Sverige.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Carl Beech, 51, var offer för barnvåldtäkt och vittne till mord – allt enligt anmälan till brittisk polis. 

Men efter en omskriven utredning som kostade mer än 24 miljoner kronor stod det klart att Beech hittat på alltihop. 

I stället blev han själv misstänkt – och flydde till Sverige där han försökte öppna ett bed and breakfast i Norrbotten, enligt kammaråklagare Jonas Arvidsson.

I oktober förra året greps Beech i Göteborg och i veckan ställs han inför rätta i Storbritannien – en stor nyhet i landet. 

Carl Beech, 51, chockade Storbritannien då han 2014 trädde fram under aliaset ”Nick” och beskrev hemska brott som han påstod sig ha blivit offer för. 

För polisen berättade han att han blivit torterad och våldtagen som barn, vid upprepade tillfällen – av kända och högt uppsatta människor inom militären, politiken och polisen. 

”Nick” påstod sig även ha blivit vittne till flera mord – en av mordanklagelserna riktades mot en före detta parlamentsledamot för Tory-partiet.

Det var rena lustmord som begåtts under skräckfyllda sexfester, enligt vad ”Nick” påstod. 

Även tidigare premiärminister Edward Heath påstods ha deltagit vid övergreppen. 

Carl Beech i Göteborgs tingrätt, tre dagar efter gripandet vid centralstationen.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Anklagelserna blev medialt sprängstoff i Storbritannien och polisen öppnade en speciell utredning. Operation Midland, som utredningen kallades, hade en prislapp på över 24 miljoner kronor då den avslutades 2016.

Polisens slutsats var att Beech ljugit för dem. När misstankarna vändes mot honom i stället – för falska anmälningar och bedrägeri – flydde han till Sverige. 

– Han hade diktat ihop historien på ett skickligt sätt. Han kunde redogöra för rum i militära högkvarter som allmänheten inte hade tillträde till, säger Jonas Arvidsson, kammaråklagare. 

Kammaråklagare Jonas Arvidsson vid häktningsförhandlingen om Carl Beech i Göteborgs tingsrätt i höstas.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Spårades till Norrbotten

Arvidsson blev inkopplad i fallet efter att brittisk polis hört av sig till svenska myndigheter med en internationell arresteringsorder. 

Svensk polis kunde spåra Beech till Norrbotten.

– Han köpte ett litet hus i Överkalix, där han hade en idé om att bedriva någon slags bed-and-breakfastverksamhet. Sen hade han också köpt ett hus i närheten av Gällivare, säger Jonas Arvidsson. 

Det är oklart för Arvidsson exakt när Beech anlände, och varför han valde just Sverige. 

– Han har ingen familj här, säger Jonas Arvidsson. 

Carl Beech i Göteborgs tingsrätt tillsammans med sin tolk och försvarsadvokat.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Greps på tågstationen

I höstas visade polisens spaning att Beech var på väg med tåg till Göteborg. Då slog man till. 

Ärendet hanterades av polisens FAST-grupp, en specialenhet som har i uppgift att hitta och gripa internationellt efterlysta.

– Jag kan bekräfta att ärendet i Sverige hanterats av FAST-gruppen och att det var vi som lokaliserade honom. Polisen i Göteborg biträdde med spaning och gripande. Beech var mycket raffinerad i sina metoder att hålla sig gömd och det var en stor utmaning att hitta honom, säger en inspektör på FAST-gruppen.

 Beech greps när han klev av tåget vid Göteborgs centralstation den 1 oktober.

– Det var ett odramatiskt gripande, säger Jonas Arvidsson. 

På tisdagen inleddes rättegången mot Beech vid Newcastle Crown Court. 

Åklagaren Tony Badenoch säger i ett anförande inför rätten att de som anklagats av Carl Beech fått sitt anseende ”uppenbart skadat”.

– Anklagelserna som han framfört är utan tvekan av det mest vedervärdiga slag man kan tänka sig. Han har anklagat människor för att vara barnamördare, våldtäktsmän och sadister, säger Badenoch enligt BBC.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.