Hans katter får inte vara veganer

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Katten Holger och Jonas Hellö från Värmland. Holger får inte längre vara vegan för Länsstyrelsen.
Foto: Scanpix/Privat

Länsstyrelsen i Värmland har förbjudit Jonas Hellö, 35, att mata sin katt med vegankost.  

Nu lovar han att ge sina katter varierad kost - men protesterar samtidigt mot "överförmynderi".  

- Fördomarna lever kvar, det är inte så att jag matar mina katter med gurkor, säger Jonas Hellö, 35. 

När Jonas Hellö, från Grums i Värmland, skulle ge bort sina kattungar på Blocket ville han att ägaren - precis som han själv - skulle mata katten med vegankost. 

 En kvinna upprördes över annonsen och anmälde Hellö till länsstyrelsen i Värmland.  Och efter en inspektion har länsstyrelsen beslutat att Hellö måste ge sina katter vanlig kattmat i stället. 

 - Det känns som överförmynderi på ett sätt. Det är nytt i Sverige med vegankost till katter, så fördomarna lever kvar. Jag köper specialfoder till dem, det är inte så att jag matar dem med gurkor som en del verkar tro. Men jag rättar mig efter deras beslut och tänker ge katterna mer varierad kost. 

"Mot djurskyddslagen"

 Men länsstyrelsen i Värmland tycker inte att det är överförmynderi, de menar att de bara följer lagen.

 - Det står i djurskyddslagen att djur ska utfodras med foder som är anpassat efter dem. Eftersom katter är utpräglade rovdjur har vi gjort tolkningen att han inte följer den delen i djurskyddslagen, säger Maria Hammarström, enhetschef på djurskyddsenheten på länsstyrelsen i Värmland. 

 Nu ska Jonas Hellö starta en förening för likasinnade och förhoppningen är att det ska öka förståelsen för hans kostval. 

 - Det fanns ingen sådan förening och jag är nyfiken på vad man kan göra mer med vegankost till husdjur. Jag känner ingen som matar sina katter med vegankost, men jag vet att det finns andra som gör det. 

Etiska skäl

 Hellö är så klart själv vegan. Och han har gett sina katter kosten av etiska skäl.

 - Jag tycker det är orimligt att skydda vissa djurslag och döda andra. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.