Katten Holger och Jonas Hellö från Värmland. Holger får inte längre vara vegan för Länsstyrelsen. Foto: Scanpix/Privat
Katten Holger och Jonas Hellö från Värmland. Holger får inte längre vara vegan för Länsstyrelsen.  Foto: Scanpix/Privat

Hans katter får inte vara veganer

Publicerad
Uppdaterad
Länsstyrelsen i Värmland har förbjudit Jonas Hellö, 35, att mata sin katt med vegankost.
Nu lovar han att ge sina katter varierad kost - men protesterar samtidigt mot "överförmynderi".
- Fördomarna lever kvar, det är inte så att jag matar mina katter med gurkor, säger Jonas Hellö, 35.
När Jonas Hellö, från Grums i Värmland, skulle ge bort sina kattungar på Blocket ville han att ägaren - precis som han själv - skulle mata katten med vegankost.
En kvinna upprördes över annonsen och anmälde Hellö till länsstyrelsen i Värmland. Och efter en inspektion har länsstyrelsen beslutat att Hellö måste ge sina katter vanlig kattmat i stället.
- Det känns som överförmynderi på ett sätt. Det är nytt i Sverige med vegankost till katter, så fördomarna lever kvar. Jag köper specialfoder till dem, det är inte så att jag matar dem med gurkor som en del verkar tro. Men jag rättar mig efter deras beslut och tänker ge katterna mer varierad kost.

"Mot djurskyddslagen"

Men länsstyrelsen i Värmland tycker inte att det är överförmynderi, de menar att de bara följer lagen.
- Det står i djurskyddslagen att djur ska utfodras med foder som är anpassat efter dem. Eftersom katter är utpräglade rovdjur har vi gjort tolkningen att han inte följer den delen i djurskyddslagen, säger Maria Hammarström, enhetschef på djurskyddsenheten på länsstyrelsen i Värmland.
Nu ska Jonas Hellö starta en förening för likasinnade och förhoppningen är att det ska öka förståelsen för hans kostval.
- Det fanns ingen sådan förening och jag är nyfiken på vad man kan göra mer med vegankost till husdjur. Jag känner ingen som matar sina katter med vegankost, men jag vet att det finns andra som gör det.

Etiska skäl

Hellö är så klart själv vegan. Och han har gett sina katter kosten av etiska skäl.
- Jag tycker det är orimligt att skydda vissa djurslag och döda andra.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag