Polisen i Umeå kartlade i hemligthet den misstänkte Hagamannen inför första förhöret och att avslöja om han talade sanning.
Polisen i Umeå kartlade i hemligthet den misstänkte Hagamannen inför första förhöret och att avslöja om han talade sanning.

Hans hemliga liv avslöjas

Publicerad
Uppdaterad
UMEÅ. Innan polisen grep misstänkte Niklas Lindgren, 33, kartlade de hans liv.
De hemliga detaljerna om hans vardagsliv ska avslöja om han talar sanning under förhören.
- Vi måste undersöka om det som sägs är motsägelsefullt eller ej, säger John Forsberg, polisens presstalesman.
I största hemlighet kartlades Niklas Lindgren inför det första förhöret 20 mars, framförallt genom inre spaning. Polisen kontrollerar alltid brottsregister och tidigare domar, men även innehav av bilar, fastigheter, eventuella skulder och andra offentliga uppgifter. Den misstänkte Niklas Lindgren är tidigare ostraffad. I vissa utredningar kan det också bli tal om telefonkontroll eller personspaning för att se hur personen rör sig i vardagen.

Dagliga rutiner

Några av de okända detaljerna om Niklas Lindgrens liv avslöjar en vardag med tydliga rutiner: han rörde sig ofta mellan jobbet på Motorcentaralen och hemmet. - Han tillbringade mycket tid ensam i sitt garage, ofta sena kvällar, säger en bekant till Niklas Lindgren. Där sysslade oftast med sin favorithobby - bilar och motorer. Den senaste tiden har han ägnat en stor del av sin fritid åt husrenovering. Bland annat har han byggt ett nytt garage på 70 kvadratmeter med tillhörande carport - som genomsöktes noggrant av kriminaltekniker efter gripandet.

"Hobbykvällar"

Måndagskvällarna tillbringade han ofta på Plåtverkstadens "hobbykvällar", där det var fritt fram att använda verktyg och utrustning på privata fordon. Varje sommar åkte han på Ölandssemester med sin Polar-husvagn, och de senaste åren har han också kört jeep och deltagit i klubbträffar i trakterna runt Umeå sommartid.

Andra kartlades

Andra som hörts som misstänkta under de åtta år som Hagamannen gäckat Umeåpolisen har också fått sin liv kartlagda. En av de utpekade är Jesse Piisinen, 21. Han har tidigare berättat i Expressen om hur polisen granskat hans liv innan han togs till förhör. - De visste hur jag hade rört mig i en veckas tid. Flera hade ringt in och berättat det för polisen. Dessutom hade de full koll på Jesse Piisinens privatliv - vem hans flickvän var och var han jobbade.

"Oerhört kränkande"

Ytterligare en man som Expressen varit i kontakt med pekades ut som Hagamannen och förhördes. - Det kändes som en fälla som slog igen. Oerhört kränkande. Han reagerade också kraftigt på hur polisen hade kartlagt honom i hemlighet. - De visste att jag umgicks mycket med tjejkompisar. De visste bland annat var jag bodde.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag