Foto: Pamela Martin
 Foto: Pamela Martin

Hans hem hotas av bränder från tre håll

Publicerad

Skogsbränderna härjar i Australien.

Under tisdagen kämpade brandmän mot lågorna.

Svenske Torbjörn Holmström bor i delstaten New South Wales, där bränderna spritt sig över ett 30 000 hektar stort område.

– Det brinner på ett flertal ställen, det är 140-150 bränder som pågår, säg  er han.

Torbjörn HolmströmFoto: Privat.
Temperaturerna uppmättes under tisdagen till närmare 45 grader på sina ställen och myndigheterna evakuerade människor i de värst drabbade områdena.

Torbjörn Holmström, ursprungligen från Södertälje, men sedan många år boende med sin familj i Sydney, säger att elden fortfarande är en bra bit från hans hus, trots att delstaten New South Wales är omringad av eld på tre sidor. Det brinner söder om, väster om och norr familjens hus i förorten Beacon Hill, berättar Torbjörn Holmström.

– Det finns några bränder som är en fem, sex, sju mil härifrån. Det är en hel del småbränder, en del är anlagda av pyromaner och en del beror på att det blir så hett att träden börjar brinna av sig själva.

"Saknar kontroll"

Väderförhållandena har gynnat elden de senaste dagarna. Varma vindar kan förvärra situationen ytterligare, skriver AP.

– En del bränder stoppar de, men i och med att det är så starka vindar som svänger så kan de ju inte ha kontroll över alla. Men det är inte någon kris här i Sydney i alla fall.

"Bor nära skogen"

Värst är det för människor som bor på landsbygden, säger han.

– De förlorar både boskap och mark.

När Expressen når Torbjörn Holmström, som GP först uppmärksammade, är klockan runt sju på morgonen och han ska precis åka i väg till jobbet. Han tror att temperaturerna kommer att bli något lägre under onsdagen, men tippar att det blir 25 till 35 grader.

– Vi bor precis nära skogen, eller "bushen", och ibland blir det bränder bakom oss också. Då får the bush fire brigade, en speciell brandkår som består av frivilliga som åker ut och släcker i skogarna, åka ut och släcka. Varje förort nära skogen har en sådan. Men än så länge har det inte hänt något bakom oss.

Minna Wallén
Minna Wallén

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag