Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hannes Råstam vinner Per Wendels pris 2012

Hannes Råstam vinner Per Wendels nyhetspris 2012. Råstams tre barn Amanda, Elsa och Harry Sommarström tog emot priset av jurymedlemmen Otto Sjöberg.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM / MAJA SUSLIN / SCANPIX

Med sin journalistiska granskning satte Hannes Råstam åter det uppmärksammade Quick-fallet i rampljuset.

I dag hedrades den avlidne nyhetsjournalisten med Per Wendels pris.

Priset överlämnades till Hannes Råstams tre barn, Amanda, Elsa och Harry Sommarström Råstam.

– Det är obeskrivligt. Så roligt och så sorgligt samtidigt. Vi är jättestolta, säger Amanda.

Förra året berättade Hannes Råstam i magasinet Filter att han drabbats av cancer i levern och bukspottskörteln och i januari avled han i sviterna av sjukdomen.

Han var journalist ända till slutet. På dödsbädden skrev han de sista raderna i boken med titeln "Fallet Thomas Quick: att skapa en seriemördare". När den kom ut i augusti startade en infekterad debatt om det svenska rättsväsendet, som fortfarande pågår.

I dag fick han ta emot Wendelpriset postumt.

"Brann för rättvisa"

Prisceremonin hölls på Expressens nyhetsredaktion och priset överlämnades till barnen Amanda, 22, Elsa, 17, och Harry, 16.

– Han hade varit jättestolt. Jag önskar verkligen att han hade kunnat vara här i dag, säger Amanda.

– Han brann för rättvisa. Alltid. I privatlivet också.

Att Hannes Råstam brann för journalistiken märktes. Men samtidigt lät han inte arbetet gå ut över barnen.

– Han kunde fördela jobbet med familjelivet, säger Harry.

Barnen har många fina minnen av sin pappa. Men Elsa minns särskilt en dag när de var ute vid sommarstället i Torslanda.

– Det var när han var sjuk. Vi bestämde oss för att ta en promenad och satte oss på en bänk vid havet och pratade om allting. Vi var väldigt öppna om hur vi kände om allting. Vi var som bästa kompisar.

Öppen kring sjukdomen

Elsa berättar att deras pappa var mycket öppen om sin sjukdom och sina känslor.

– Man tänker att det värsta är att förlora sin pappa men det värsta av allt måste ju vara att vara den personen som låter andra förlora någon. Att vara den som försvinner. Att vänta och veta att det kommer att hända, säger hon.

Journalisten Hannes Råstam är mest känd för sina undersökande reportage i SVT:s "Uppdrag granskning". För två år sedan tilldelades han Guldspaden för tv-dokumentären om Thomas Quick-fallet.

Barnen har inte bestämt vad de ska göra med prispengarna ännu.

– Vi får prata ihop oss om något som hade gjort pappa stolt, säger Amanda Sommarström Råstam.

Juryn berättar att den sällan har kommit fram till ett beslut så fort som den här gången.

– Vi satt under jurysammanträden samtidigt som det var nyhetsrapportering om Quick-fallet. Då insåg vi att det faktiskt var hans journalistiska gärning som gjorde att det här var på agendan, säger Otto Sjöberg, chefredaktör på Expressen när priset instiftades.

"Sällan mer självklar"

Motiveringen till priset lyder:

"Det har redan gått sju år sedan Pelle Wendel avled i cancer. Han lämnade oss mitt i steget, med sin anteckningsbok vid sjuksängen och nästa artikel ännu bara som hastigt nedtecknade hållpunkter. Sju år senare lämnar även årets Per Wendel-pristagare oss med alltför många artiklar, TV-program och böcker oskrivna. In i det sista en murvel och yrkesman som aldrig nöjde sig med gårdagens rubriker. På dödsbädden skrev han de sista raderna i en extremt noggrann journalistisk granskning som medförde att Sveriges mest uppmärksammade rättsfall i modern tid åter hamnade i rampljuset. Sällan har en pristagare varit mer självklar – i Pelle Wendels anda går årets pris till Hannes Råstam".

Per Wendel började på Expressen 1973 och blev snabbt en framträdande grävande journalist och politisk reporter på tidningen. Han fick Stora journalistpriset för sitt avslöjande av den så kallade Ebbe Carlsson-affären.

Expressen instiftade "Per Wendels pris till årets nyhetsjournalist" till Wendels minne 2005. Det ska tillfalla någon som verkar i Per Wendels anda.

Tidigare vinnare

2006: Fredrik Sjöshult, Dagens Industri

2007: Jan Mosander, Sveriges Radio

2008: Anna Jaktén, Sveriges Radio

2009: Christian Holmén och Micke Ölander, Expressen

2010: Janne Josefsson, Uppdrag Granskning, SVT

2011: Anette Holmqvist, Aftonbladet

Juryn leds av Otto Sjöberg, chefredaktör på Expressen när priset instiftades och nu vd för Mediarevolution, dessutom ingår Peppe Engberg, publicist och gammal vän till Per Wendel, Kajsa Ericson, kreativ chef på Damplify, Kjell Dabrowski, tv-producent och Irina Halling, kvalitetsredaktör på Expressen.

Hannes Råstam

Hannes Råstam arbetade vid Sveriges Televison och tilldelades Stora Journalistpriset 1998 tillsammans med Janne Josefsson för granskningen av Osmo Vallos död. 2005 fick Hannes Råstam Lukas Bonniers Stora Journalistpris för långvarig och framstående journalistisk gärning.

2010 fick Hannes Råstam Guldspaden för tv-dokumentären om Thomas Quick- fallet.

I våras kom boken "Fallet Thomas Quick: att skapa en seriemördare" och den satte igång en infekterad debatt om det svenska rättsväsendet, en debatt som fortfarande pågår.

Bakgrund om Per Wendel

Per Wendel var stjärnreporter på Expressen mellan 1973 och 2005, och efter hans bortgång i cancer instiftade Expressen ett pris till årets nyhetsjournalist.

Under sin långa karriär gjorde sig Per Wendel först känd som kriminalreporter. Sedan som politikreporter. Respekterad och fruktad av makthavarna - och avslöjare av Ebbe Carlsson-affären.


Göran Persson, under många år punktmarkerad av Per Wendel, har sagt: "Han var en av svensk journalistiks verkligt stora".
Den memoarskrivande Ingvar Carlsson vände sig till Per Wendel när han behövde kolla sanningshalten i olika rykten kring Ebbe Carlsson-affären.
Det ovanliga med Per Wendel var att hur hårda hans avslöjanden än var så växte respekten mellan bevakare och bevakad.

Per Wendel var en av Expressens och svensk press största reportrar under de senaste 30 åren.

Han avslöjade Ebbe Carlssons hemliga spaning efter Olof Palmes mördare. Avslöjandet fick justitieminister Anna-Greta Leijon att avgå 1998.

Per Wendel avled 2005 efter en lång kamp mot sjukdomen. Han blev 58 år.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.