Hannah mobbad till självmord på ask.fm

Hannah Smith, 14, tog sitt liv efter kommentarerna mot henne på sajten Ask.fm.
Foto: Jon Fuller-Rowell

Hannah Smith blev bara 14 år. Hon nätmobbades på det sociala forumet Ask.fm och tog livet av sig i fredags.

Nu anklagar hennes pappa sajten för att inte bry sig om att tonåringar som använder mötesplatsen "dör och begår självmord".

– I alla sociala forum där användarna är anonyma är det en mycket, mycket hårdare ton, säger forskaren Elza Dunkels till Expressen.se.

Hannah Smith från Lutterworth i England orkade till slut inte med kommentarerna och påhoppen. Den 14-åriga tjejen tog i fredags sitt liv. Nu vill Hannahs pappa att ägarna till sajten Ask.fm ska åtalas för vållande till annans död, skriver Sky News.

Sidan bygger på att användare ställer anonyma frågor till varandra.

En till synes oskyldig fråga-svar-modell, som dock ofta leder till grova frågor om sex genom frågeställarens anonymitet. Även mobbning och förolämpningar förekommer frekvent, men trots det har sajten blivit mycket populär bland ungdomar.

Uppmuntrade till självmord

Ask.fm är baserade i Lettland och har över 50 miljoner användare i världen. I ett uttalande på webbplatsen skriver de att Hannahs död är en "tragedi" och att de samarbetar med den lokala polisen. De skriver även att de "uppmuntrar användare och deras föräldrar att rapportera alla fall av mobbning".

Hannahs pappa, Dave Smith, tycker dock inte att sajten gör tillräckligt och anklagar dem för att inte bry sig om att "tonåringar dör och begår självmord". Hans dotter begick självmord efter upprepade kommentarer som uppmuntrade henne att ta livet av sig, och som kritiserade hennes utseende.

Till Daily Mirror säger han att människorna bakom sajten borde åtalas för vållande till annans död eller mord eftersom de inte bryr sig trots att man försöker kontakta dem.

"Ask.fm är raka motsatsen"

Ask.fm är populär även i Sverige. Forskaren Elza Dunkels deltog tidigare i år på sajten för att svara på frågor om unga och internet med utgångspunkt i vetenskaplig forskning.

Hon menar att vi bör uppmana barn att stå för vad de säger på nätet.

– I alla sociala forum där användarna är anonyma är det en mycket, mycket hårdare ton. På det sättet är Ask.fm raka motsatsen till det vi bör uppmana våra barn till, säger hon.

Men hon betonar samtidigt att det är viktigt med en nyanserad bild. Vi löser inte frågan genom att stänga alla anonyma forum.

– Det är uppenbart att forumen fyller en viktig funktion där ungdomar får definiera sig själva, säger hon och fortsätter:

– För vuxna gäller det att skapa ett klimat där vi pratar med unga om hur de använder forumen. Ungdomar måste känna att de kan säga till hemma, och i skolan, om de själva eller någon annan blir mobbad.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.