Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hanna Wighs interna brev: Tortyr och hat i SD

SD-riksdagsledamoten Hanna Wigh beskriver att hon har hat, hån och fysiska övergrepp i ett brev till partisekreteraren.
Foto: HENRIK JANSSON
Partisektreteraren Richard Jomshof var den som fick Hanna Wighs brev.
Foto: SVEN LINDWALL
Anders Forsberg dömdes till ett års fängelse för grov förskingring.
Foto: SVEN LINDWALL

Tortyr, hat, hån och fysiska övergrepp.

Så beskriver SD-riksdagsledamoten Hanna Wigh – som låg bakom polisanmälan mot den ekobrottsdömde före detta riksdagskollegan Anders Forsberg – sin tillvaro i partiet i ett internt brev.

– Många med mig oroas över utvecklingen, säger Hanna Wigh om sitt brev om läget i partiet.

På fredag samlas Sverigedemokraterna för att lyssna till Jimmie Åkessons tal från Almedalsscenen. Men bakom ytan av framgång bubblar riksdagsgruppen av problem.

Döms för brottslighet

Den senaste tiden har flera SD-företrädare dömts för brottslighet. Bland dem finns Anders Forsberg som i mitten av juni dömdes till ett års fängelse för grov förskingring. Dagen före rättegången i Skaraborgs tingsrätt tillkännagavs att han hoppar av sina politiska uppdrag - bland annat riksdagsplatsen - för SD för att i stället bli konsult åt partiet.

Brevet som Hanna Wigh skickade till Richard Jomshof.

Ekobrottsutredningen drogs i gång efter en polisanmälan från Forsbergs partikollega Hanna Wigh. Situationen i Forsbergs och Wighs partidistrikt, SD Skaraborg, har länge varit infekterad - och Expressen kunde nyligen berätta om en hemlig bandupptagning där Forsberg smädar Wigh och en annan SD-kvinna som låg bakom polisanmälan. Nu har problemen också spridit sig upp på riksnivå.


LÄS MER: Hör SD-toppen smäda kvinnorna i inspelning 


Expressen kan nu publicera delar ur ett brev som Wigh skickade till partisekreteraren Richard Jomshof i förra månaden. I brevet vittnar hon om hot och hat som hon utsätts för från partikamrater på både lokal- och riksnivå.

Hanna Wigh skriver i ett brev att hon utsatts för både hot och hat från partikamrater.
Foto: SVEN LINDWALL

Vittnar om hot och hat

"Har ännu en gång fått utstå att partikamrater hotar mig öppet och helt ogenerat. Jag ´ska få vad jag förtjänar´ och en hel del olika omformuleringar av samma budskap, fick flertalet gånger be vederbörande att ta ett steg ifrån mig då han blev så närgången och skulle skrattande ala clownen i batman stå i ansiktet på mig och pratviska om att jag snart kommer se vad som väntar mig. Som ett sjukt mantra höll det på."

Och vidare:

"Känner inte igen mig själv i det här partiet längre. Det finns ljusglimtar men de är få och det är nästan uteslutande på gräsrotsnivå eller värmande möten med väljare som ger en näppeligen med energi för att orka uthärda denna tortyr som ett engagemang i SD faktiskt är. Med tanke på allt som hänt hemma är jag genuint rädd."


LÄS MER: Så vill SD stoppa interna polisanmälningar 


Riksdagsledamoten Martin Kinnunen dömdes för bokföringsbrott i december.
Foto: SVEN LINDWALL

"Fysiska övergrepp" 

Wigh skriver också i brevet att hon anar att behandlingen av henne är sanktionerad "rätt högt upp med tanke på att jag är öppet villebråd för vem som helst".

Hon fortsätter:

"Jag har utsatts av så mkt hat, hån, fysiska övergrepp av partikamrater från riks, distrikt och kommun. Men jag fortsätter att hoppas för min lojalitet ligger till väljarna främst. Men det börjar kännas som att jag inte längre orkar hoppas. Det börjar kännas som att jag är villig att gå med på vadsomhelst bara denna tortyr slutar."

Och tillägger:

"Vad ska jag göra? Jag orkar inte."

Hanna Wigh skriver nu i sms till Expressen att brevet till Jomshof inte var tänkt för andra, utanför partiet. Hon skriver att hon har funderat på att hoppa av partiet men att hon känner ett förtroende från väljarna:

Partisekreteraren Richard Jomshof tog emot Hanna WIghs brev.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

"Jag skickade mailet eftersom jag upplevt att partiet brustit på en rad områden och att jag samt många med mig oroas över utvecklingen och vill att partiet ska agera och förbättra sig."

Riksdagsledamoten Kent Ekeroth dömdes för ringa misshandel i förra veckan.
Foto: SVEN LINDWALL

Haft möte med Jomshof 

Hon tillägger i sms:

"Om vi ska kunna va ett seriöst regeringsalternativ måste partiet vara i form att klara av att göra ett bra jobb. Om vi tummar på grundläggande principer som borde vara självklara i ett demokratiskt samhälle och håller oss med dubbla måttstockar, så skapar inte det en stabil grund att bygga något långsiktigt som kan ge något gott."

Wigh skriver att hon fört dialog med partikamrater om detta och att hon tidigare haft möte med Jomshof där hennes upplevelser i partiet togs upp. Hon berättar att hon inte fått något svar på brevet.

"Jag brinner verkligen för politiken fortfarande. Men det skulle va ett svek mot mina väljare om jag valde samma korrumperade väg inom politiken med ryggdunkarpolitik."

Partisekreteraren Richard Jomshof skriver, i ett mejl till Expressen, om kritiken från Wigh:

"Frågor av detta slag är ingenting jag diskuterar utanför partiet. Jag kan dock säga så mycket att jag har haft ett personligt möte med personen i fråga där hon har fått ge sin syn på saken. I samband med det mötet bad jag henne att rapportera alla händelser till rätt instans för utredning, vilket är brukligt när någon känner sig felaktigt behandlad."

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.