Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hanna Wigh: ”Jag borde ha lämnat mycket tidigare”

Hanna Wigh lämnade Sverigedemokraterna efter att en partikollega utsatt henne för sexuella övergrepp.Foto: ANDERS YLANDER / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSEN
Wigh valde att lämna SD och bli politisk vilde i riksdagen. Foto: SVEN LINDWALL
Sverigedemokraterna partiledare Jimmie Åkesson.Foto: SVEN LINDWALL

Hanna Wigh valde att lämna Sverigedemokraterna efter att ha anklagat en kollega för att ha utsatt henne för sexuella övergrepp.

Nu, ett halvår senare, önskar hon att hon tagit beslutet tidigare.

– Jag brukar säga att Sverigedemokraterna är som ett politiskt McDonald's – man mår inte bra av att äta för mycket av det, säger Hanna Wigh till Dagens Nyheter. 

I september förra året berättade Sverigedemokraten Hanna Wigh att hon blivit utsatt för sexuella övergrepp av en riksdagskollega – och att övergreppet tystats ned av partiet.

Partiet gjorde en polisanmälan efter anklagelserna, samtidigt som Wigh valde att lämna partiet och bli politisk vilde i riksdagen. 

– Jag kan inte längre vara ett alibi för Sverigedemokraterna, berättade hon för TV4:s Kalla fakta.

I november valde åklagaren att lägga ned förundersökningen då "ord stod mot ord och det saknas objektiv utomstående bevisning som kan klargöra vad som hänt mellan parterna".

I dag är Hanna Wigh en av fem politiska vildar i Sveriges riksdag. Nu berättar hon att hon önskar att hon lämnat partiet tidigare än vad hon gjorde.

– Jag borde ha lämnat mycket tidigare. Men jag känner ett ansvar inför väljarna eftersom att de röstade på mig via SD. Jag vill förklara för väljarna vad för parti SD är och varför det inte fungerar. Och sen försöka skapa förutsättningar att förändra, säger Hanna Wigh till Dagens Nyheter. 

Wigh: ”Fick tona ned mina åsikter”

I intervjun berättar Wigh att hon inte vill sätta någon politisk stämpel på sig själv, men att hon i och med avhoppet fått möjlighet att jobba mer med de frågor hon brinner för.

– Jag har alltid brunnit mycket för funktionshinderpolitiken och sjukvård. Och nu som vilde har jag fått friheten att intressera mig för andra frågor. Så som att legalisera cannabis, att man ska kunna skriva ut det på recept. Det fick jag mycket skit för när jag var med i partiet. Jag fick tona ned mina åsikter i frågan tidigare, säger hon.

Hon berättar att hon kan tänka sig att fortsätta arbeta politiskt – men att hon är trött på den svenska partipolitiken.

– Sverigedemokraterna gör ju så att de adresserar problem som människor upplever och paketerar dem politiskt. Jag brukar säga att Sverigedemokraterna är som ett politiskt McDonald's – man mår inte bra av att äta för mycket av det, säger Wigh.

 

LÄS MER: Åkesson: ”Det finns en respekt för oss i dag”